Bekijk volle/desktop versie : '7 procent Bulgaren overweegt trek naar Westen'



30-12-2013, 12:45
Bijna 7 procent van de volwassen Bulgaren denkt erover na om vanaf 1 januari te gaan werken in een van de rijkere EU-landen. Ongeveer de helft, zo'n 200.000 mensen, zal 'in de nabije toekomst' ook echt de stap maken, verwacht het Bulgaarse onderzoeksinstituut Alpha Research.

De Bulgaren zullen vooral naar Duitsland en Groot-Brittannië reizen. Hun belangrijkste motieven zijn volgens de onderzoekers 'ongunstige omstandigheden en een gebrek aan persoonlijke perspectieven in Bulgarije'.

Rijkere landen vrezen een toestroom van mensen uit het armste EU-land. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau staat twee derde van de Nederlanders negatief tegenover hun komst. Ze denken dat de Bulgaren onder meer misbruik maken van uitkeringen en banen afpakken van Nederlanders.

'Geen enorme migratiegolf'
De Bulgaarse regering heeft geprobeerd de West-Europese landen gerust te stellen. 'We delen de vrees niet dat er zo'n enorme migratiegolf plaatsvindt, zoals wordt gevreesd in Groot-Brittannië', aldus premier Plamen Oresjarski onlangs.

Oud-koning Simeon II, tevens ex-premier, schreef een boos commentaar op zijn website over de Europese angst. 'De hysterie is gebaseerd op speculatie. De apocalyptische scenario's zijn politiek gekleurd en hebben populistische doelen.'

Maar ook in Bulgarije zelf is geen onverdeelde gerustheid over de openstelling van de grenzen. Bulgaarse vakbonden willen hogere lonen voor hoogopgeleide krachten. Alleen zo zouden bijvoorbeeld artsen en ingenieurs nog brood zien in het land.

Kort voor 1 januari is in Bulgarije geen openlijke voorbereiding op een grote emigratiegolf zichtbaar. Op de televisie en de radio zijn geen spotjes van uitzendbureaus met tips of andere aanmoedigingen te zien of te horen om naar de rijkere EU-landen te gaan.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3569573/2013/12/30/7-procent-Bulgaren-overweegt-trek-naar-Westen.dhtml

Die schattingen kennen we

30-12-2013, 12:56


Zolang er armoede is, zullen mensen trekken naar streken waar het beter is.
Europa zal haar best moeten doen om de economische ontwikkeling in Bulgarije te stimuleren.

Dit geldt trouwens voor alle landen waar immigranten vandaan komen, of het nu Oost-Europa is of van mars

30-12-2013, 14:12
Oprotte uit Nederland. Fol=Fol

30-12-2013, 14:17

Citaat door Svengali:

Die schattingen kennen we
Laat die mensen maar komen. Er is genoeg werk

30-12-2013, 14:24



Citaat:
Met de belofte van werk en inkomen worden steeds meer Bulgaren naar Duitsland gelokt. Daar staan hen echter een hongerloon en illegaal onderdak te wachten.

Katharina Iskandar

Misschien was het de auto. Hij stond daar al weken, de enige met een Bulgaars kenteken in de hele buurt, een twintig jaar oud model met roestplekken op de motorkap. En het waren de naambordjes op de brievenbus met steeds weer andere namen, die de bewoners van de straat enigszins wantrouwig maakten.

Het huis staat in het keurige stadsdeel Sachsenhausen in het zuiden van Frankfurt. De deur staat open. Vieze verwarmingslucht dringt vanuit de woning door tot in het trappenhuis. Middenin deze muffe geur zit de familie Petrova (de naam is veranderd) op matrassen voor een klein tafeltje in een ruimte, waarin als eerste een reusachtige schimmelplek in de hoek opvalt.

Ongeveer drie weken geleden heeft het gezin zijn huis in een dorp in de buurt van de Bulgaarse stad Varna verlaten. Vader, moeder en drie kinderen zijn in de auto gaan zitten en hebben bijna de hele nacht doorgereden. Voor hun vertrek ontvingen de Petrova’s een telefoontje, een man belde om te zeggen dat hij een woning en werk voor ze had als ze naar Frankfurt zouden komen.

Toen ze na bijna twintig uur rijden aankwamen, hoefden ze alleen de sleutel nog op te halen. Sindsdien komt er iedere maand een soort huismeester langs om de huur te incasseren, 600 euro contant. En soms, aldus de Petrova's, komt er een andere man die hen naar een bouwplaats brengt om te werken. Zonder arbeidscontract. Zonder verzekering. Zonder uitzicht op ander werk.

‘Bemiddelaars’

De Petrova's zijn één van de duizenden Bulgaarse gezinnen die naar Duitsland zijn gelokt om daar te gaan werken. 'Bemiddelaars', vooral uit de bouwsector, zoeken gericht naar jonge mannen uit Oost-Europa, via het internet of via bekenden. De bemiddelaars werken in de regel voor onderaannemers.

Frankfurt geldt intussen als de hoofdstad van deze 'Bulgarenindustrie.' Een business die de bonafide ondernemingen verdringt, die hun werknemers wél verzekeren en gewoon belasting betalen. Door de uitbreiding van de Europese Unie is volgens de douane de deur opengezet voor deze vorm van misbruik.

Eén zo'n geval werd onlangs in Frankfurt ontdekt door het migrantenberaad van de Deutsche Gewerkschaftsbund. Ali S. en Hyusein D., twee Bulgaren van Turkse afkomst, waren naar Duitsland gekomen om te werken. De mannen vertellen dat ze zes weken lang in de bouw hebben gewerkt, maar dat hen nog steeds een deel van hun loon wordt onthouden. Van begin maart tot half april hebben ze 349,5 uur gewerkt. Daarvoor hadden ze 4526,03 euro bruto moeten krijgen, maar er is slechts 1200 euro betaald.

Angst

Toch worden dergelijke zaken slechts zelden voor het arbeidsgerecht uitgevochten of door de politie en de openbare aanklager aanhangig gemaakt. De meeste Bulgaren zijn niet bereid tegen hun opdrachtgevers te getuigen – uit angst.

Hoe 'ontwikkeld' de markt voor Bulgaarse arbeiders inmiddels is, merken ook het stedelijk bureau voor huisvesting. Dat van Frankfurt heeft al een paar jaar geleden geconstateerd dat verhuurders steeds meer woningen per kamer verhuren aan personen uit Roemenië en Bulgarije. Voor de dikwijls in slechte staat verkerende woningen wordt veel geld gevraagd. Zo wordt misbruik gemaakt van de nood van de Zuid-Europeanen.

Momenteel onderzoekt het openbaar ministerie in Frankfurt of er ook sprake is van zwendel. Eind januari doorzochten zo'n honderd politieagenten een heel woonblok. De razzia duurde tot in de vroege ochtend. Uiteindelijk werd het vermoeden bevestigd dat een 48-jarige Duitse Turk in een paar jaar tijd bijna één miljoen euro had verdiend door het illegaal onderbrengen van Bulgaarse arbeiders. Maar liefst 39 woningen, waarin oorspronkelijk uitkeringstrekkers hadden gewoond, had hij illegaal doorverhuurd aan Bulgaren.

Veertien personen in een tweekamerwoningen

Duran Ö. had de uitkeringstrekkers overgehaald tegen betaling een onderkomen bij vrienden te zoeken. Hun woningen, die door het arbeidsbureau werden gefinancierd, verhuurde hij tegen een maandhuur van 210 euro per persoon aan arbeiders uit Zuidoost-Europa. Hij bracht op deze manier acht tot soms wel veertien personen in de tweekamerwoningen onder.

Duran Ö. gaf de Bulgaren papieren, waarmee zij zogenaamd als 'zelfstandigen' in de bouw of bij schoonmaakbedrijven aan de slag konden. In een van de woningen had Duran Ö. een bureau ingericht, van waaruit hij leiding gaf aan deze lucratieve handel. Tegen betaling bood hij allerlei diensten aan, waarop de Bulgaren door hun geringe beheersing van het Duits waren aangewezen.

Precies daarnaar zijn de autoriteiten ook op zoek in het geval van de familie Petrova. Concrete aanwijzingen over bemiddelaars hebben zij nog niet. “We hebben het hier goed”, zegt de oudste zoon. “We doen al het werk dat bij ons langskomt.” Binnenkort komt de gemeente de woning controleren.

Als de Petrova's geluk hebben, moet de verhuurder op aanzegging van de gemeente de schimmelplek in de hoek van de kamer verwijderen, waar de Petrova's slapen. Buiten voor de deur staan de met leem besmeurde bouwvakkerslaarzen van vader en zoon. Morgenvroeg moeten ze weer aan het werk.
‘Bulgarenindustrie’ in Frankfurt

30-12-2013, 14:30
Er zullen toch strengere regels moeten komen om misbruiken door malafide bedrijfjes/personen te voorkomen op het vlak van tewerkstelling en huisvesting.
Het vrij verkeer van personen is een feit, en mensen hebben het recht om naar andere landen te gaan.

30-12-2013, 14:35
[video=youtube;YHFcsU6avmI]http://www.youtube.com/watch?v=YHFcsU6avmI[/video]
http://www.youtube.com/watch?v=YHFcsU6avmI

30-12-2013, 14:36
Overlast zal er komen..
Veel overlast...

30-12-2013, 14:37
Iedereen geeft af op de MOE-landers.

Het werkelijke probleem zit bij ons als consument, de werkgevers en de EU. Vijftig jaar na de eerste stroom gastarbeiders, is er nog steeds geen geluid om het economische en juridische systeem grondig te hervormen.

30-12-2013, 15:54
snap niet waarom EU dit doen? terwijl er grote werkloosheid in de EU heerst

30-12-2013, 16:40
Ach, zolang het maar geen Svengalezen zijn.

30-12-2013, 18:12

Citaat door onaangepast:
Ach, zolang het maar geen Svengalezen zijn.
Hahah..



"Svengalezen"

30-12-2013, 18:45


Bulgaarse dames