Bekijk volle/desktop versie : Ondergang van de rechtstaat in Turkije



Pagina's : [1] 2 3

29-12-2013, 14:05
27 december 2013 | 10:32

Tekst: Dilan Yesilgöz

Wat begon als een titanenstrijd tussen de Turkse minister president Erdogan en de islamitische leider Gulen, lijkt nu uit te draaien op de ondergang van de Turkse rechtstaat, voor zover deze al bestond. Erdogans gedrag van een, democratisch gekozen, autoritaire leider begint nu zelfs binnen zijn eigen AK-partij weerstand op te roepen.

Tien dagen geleden startte het grote corruptieonderzoek in Turkije dat heeft geleid tot grote onrust in het land. Ruim 50 verdachten zijn aangehouden, waaronder zakenmensen, bureaucraten en zonen van (AKP) ministers. Inmiddels is een aantal weer vrijgelaten, en is een aantal verdachten in staat van beschuldiging gesteld. De corruptie zou samenhangen met openbare aanbestedingen van overheidsopdrachten. Van een aantal verdachten is bekend dat zij nauwe banden onderhouden met Erdogan.

Erdogan’s reactie op het onderzoek en de arrestaties spreekt boekdelen. De democratisch gekozen leider was woest dat het Openbaar Ministerie hem niet van tevoren had geïnformeerd over het corruptieonderzoek. Erdogan noemde de aanhoudingen een ‘smerige operatie’, gericht op het beschadigen van zijn regering. Volgens Erdogan is het corruptieonderzoek het product van één groot complot van met name Gulen, maar ook: Amerika, Israel, de rente-lobby, seculieren, kapitalisten en iedereen die hij in dit rijtje nog even vergeet. Een vergelijkbaar lijstje hanteerde Erdogan tevens tijdens de Gezi Park demonstraties. Daarbij beloofde hij de demonstranten en sympathisanten op te zullen sporen en hij heeft zijn belofte waar gemaakt. Vele supporters van de Gezi demonstraties hebben de afgelopen maanden bezoek gehad van de overheid. In de vorm van arrestaties, ontslagen, onaangekondigde belastingonderzoeken bij grote bedrijven en ga zo maar door.

En ook nu hanteert Erdogan dezelfde strategie; angst zaaien dat er een groot complot tegen de Turkse staat plaatsvindt, vijanden benoemen en bedreigen en vervolgens deze monddood maken.

Journalisten, aanklagers en meer dan 60 (!) politiemensen zijn inmiddels ontslagen of geschorst omdat ze een bijdrage zouden hebben geleverd in het corruptieonderzoek. De nieuwe politieleiding weigert momenteel de opdrachten van de aanklagers in het kader van het corruptieonderzoek uit te voeren.

Daarnaast is de wet snel aangepast zodat aanklagers een strafrechtelijk onderzoek vooraf moeten laten accorderen door hun politieke bazen. Media mogen niet meer zonder officiële persuitnodiging politie- en rechtsgebouwen in. Geheime documenten, zoals de notulen van de Nationale Veiligheidraad, worden gegeven aan de drie kranten die gelinieerd zijn aan Erdogan en zijn AK-partij. Zaman, de krant gelinieerd aan Gulen, mag sinds deze week niet meer verspreid worden op de vluchten van Turkish Airlines.
Tevens heeft Erdogan hard uitgehaald naar ‘buitenlandse krachten’ die zich in Turkije bevinden en zijn regering doelbewust kapot zouden willen maken. Zo liet Erdogan onlangs weten dat buitenlandse ambassadeurs, en in specifieke zin de Amerikaanse, te gast zijn in Turkije en ieder moment het land uitgezet kunnen worden als ze zich niet gedragen als gasten.

Op eerste Kerstdag hebben drie van de vier betrokken AKP ministers ontslag ingediend. Twee van deze afgetreden ministers ontkennen dat hun zoons of zijzelf iets illegaals gedaan hebben. Zij gaan mee in de retoriek van Erdogan dat het onderzoek een ‘vuil spelletje’ is tegen de regering en tegen de AK-partij. De derde afgetreden minister, de milieuminister Bayraktar, deed echter, voor Turkije, een zeer opmerkelijke oproep. Hij riep Erdogan op om zijn voorbeeld te volgen en ook op te stappen. Bayraktar gaf in zijn statement aan dat de bouwprojecten die worden genoemd in het corruptieonderzoek tot stand zijn gekomen met medeweten van Erdogan. Idris Naim Sahin, oud- minister van Binnelandse Zaken, één van de oprichters van de AK-partij en jeugdvriend van Erdogan, heeft zich vlak erna aangesloten bij Bayraktar. Sahin: ‘De stappen die de regering van Erdogan de afgelopen dagen heeft genomen tegen de politie en justitie passen niet binnen een rechtstaat, deze zijn onwettig’.

Zo beginnen de eerste openlijke geluiden van kritiek ook, eindelijk, vanuit de AK-partij richting Erdogan te komen. Hopelijk blijft het niet bij deze geluiden, maar durven meer mensen vanuit zijn eigen kring op te staan tegen hem. Erdogan, ooit in de beeldvorming de democratische, gematigde leider van Turkije, helpt nu het land op hoog tempo de afgrond in. De vraag is of hij op tijd gestopt kan of zal worden. En de enige die dit kan, is het volk zelf.


Dilan Yesilgöz is redactrice van Republiek Allochtonië en kandidaat voor de Amsterdamse gemeenteraad namens de VVD.



bron

29-12-2013, 14:33






Der untergang von Erdogan

29-12-2013, 15:05
Ik voorspel dit al jaren; de Erdogan gaat net zo lang te water dat hij barst.

Ook weer zo'n ultraorthodoxe gelovige die de religieuze dictatuur wil stichten, hoogmoedswaanzin, zichzelf ziet als de nieuwe kalief; de grote leider van alle moslims.

Iedereen uit de weg heeft geruimd - en daar nog mee bezig is - die voor zijn praktijken waarschuwde.
Een dictatoriale knuppel.

29-12-2013, 15:50

Citaat door Svengali:




Der untergang von Erdogan
Wat een afschuwelijke vergelijking, President Erdogan vergelijken met massa moordenaar en dictator Hitler.

29-12-2013, 15:51


Het Westen en hypicrisie haha. Toen Turkije een pro-Westerse en pro-Israeli legerstaat was hoorde je niemand klagen de Turken konden hele Koerdischr dorpen plat bombarderen zonder Westerse gepiep, journalisten werden opfepakt en politici afgezet. Met Erdoganis Turkije op alle fronten ontwikkeld, ook qua mensenrechten (Koerden bijv).

29-12-2013, 15:54

Citaat:
Erdoğan ziet achter dit alles de hand van ‘buitenlandse machten’. Het klopt dat bijvoorbeeld Washington niet opgezet is met de illegale goudhandel tussen een Turkse bank en Iran, maar de Amerikaanse ambassadeur in Ankara ontkent dat hij tegen collega’s uit de EU zou gezegd hebben: ‘U gaat de val van een imperium meemaken’. Bedoeld wordt dat van de Turkse premier.
...

29-12-2013, 15:57

Citaat:
De Iraanse ambassadeur in Turkije heeft vrijdag gezegd dat de goudhandel tussen de twee landen weer hervat zal worden. Vorig jaar exporteerde Turkije nog veel goud naar Iran, onder meer als betaling voor aardgas uit Iran. Daar kwam begin dit jaar een einde aan toen de sancties tegen Iran werden aangescherpt. Met ingang van 6 februari kon de Turkse Halkbank niet meer in goud betalen voor Iraans gas, maar nu de sancties tegen het Perzische land versoepeld zijn is er wel weer goudhandel mogelijk. “De goudhandel tussen Iran en Turkije zal zeker weer hervat worden”, zo verklaarde ambassadeur Ali Reza Bigdeli tegenover de pers die zich in Istanboel verzameld had.

De goudhandel tussen Turkije en Iran explodeerde vorig jaar, omdat Turkije via ene omweg met Turkse lira kon betalen voor Iraanse olie. Deze lira werden door Iran meteen weer ingewisseld voor fysiek goud. “Vanwege problemen met het betalingsverkeer in 2012 nam de handel in goud toe. Ik denk dat er in de huidige situatie minder goud verhandeld hoeft te worden”, zo verklaarde de ambassadeur. Hij doelt hiermee op het feit dat het betalingsverkeer nu weer is opgesteld, waardoor er minder noodzaak is om met goud te handelen.

Goudhandel via Dubai

Ten tijde van de sancties kon Iran wel goud kopen in Turkije, maar bleef een hele opgave om dat goud ook in Iran te krijgen. Een deel werd rechtstreeks van Turkije naar Iran gesmokkeld, maar een deel van het goud werd naar Dubai overgevlogen en daar verkocht voor dollars. Op een gegeven moment kwamen handelaren in Dubai er achter dat het Turkse goud verkocht werd door Iran met als doel de Westerse sancties te omzeilen. Met de verscherping van de sancties begin dit jaar werd er ook deze achterdeur gesloten en kon de Turkse Halkbank geen betalingen voor olie en gas uit Iran meer verwerken.

Nu de sancties verlicht zijn is er weer goudhandel mogelijk, maar die handel zal minder omvangrijk zijn dan in 2012. Dat komt omdat afnemers in Turkije ook weer rechtstreeks met valuta kunnen betalen aan Iran. Ook heeft Turkije verschillende goederen die ze Iran kan aanbieden in ruil voor olie en gas. Die handel zal ook weer op gang gebracht worden, aldus ambassadeur Bigdeli.
..

29-12-2013, 15:58

Citaat:
In plaats van Amerikaanse dollars te gebruiken handelt Turkije steeds meer transacties af in goud, in de eigen lira en in de valuta van haar handelspartners. Ook met landen als India, Rusland en China heeft Turkije afspraken gemaakt om met eigen valuta te handelen in plaats van met Amerikaanse dollars
!!!

29-12-2013, 16:01

Citaat:
Zaten de Libiërs er een beetje knappies bij voordat de firma Sarko & Cameron en hun stille Amerikaanse vennoot besloten om ze te beschermen? Echt wel. Ze konden gratis en voor niks voor een medisch APK-tje naar de chirurgijn of als het ernstiger bleek te zijn naar reparatieoorden die niet onder deden voor die van ons. Verder konden hun koters kostenloos alle kennis opdoen die ze dachten nodig te hebben. Desnoods in het buitenland. Als een stel trouwde kregen ze van de nationale centrale bank een lening van 50.000 dollar. Renteloos en in de praktijk zonder einddatum. En dankzij staatssubsidies kon iedereen zijn kameel op stal houden en in een auto rondhobbelen. Benzine kostte een geitenkeutel en een knikker. Net als brood. Water was er in overvloed omdat de Grote Tentbewoner had gezorgd voor aanvoer uit een enorme onderaards zoetwatermeer in het zuiden van het land. Was een duur projectje, maar aankloppen bij buitenlandse geldschieters? No way, Mohammee.
En daar zat hem tegelijkertijd de pijn. Khadaffi had schijt aan de internationale bankboys. Zijn nationale bank was baas in eigen kluis. Erger nog, hij ontwikkelde plannen voor een eigen Afrikaanse munteenheid en vond daarvoor her en der tussen de antilopen veel steun. Niks betalen met de dollar of de euro. Fuck 'em. Hij had kunnen weten dat ie daarmee de helhonden losliet, want Saddammeke wilde indertijd ook zoiets en die eindigde aan een stuk touw.
Toen dus een stevige pleuritis werd georganiseerd in Tunesië en Egypte kon je erop wachten dat ook in Khadaffi's tuintje eilie zou ontstaan. Er werd een Mad Max-legioen op pad gestuurd om het lammetje eventjes te wassen. Maar dat viel tegen. Kunst, waarom zou de massa in beweging komen als aan de basisvoorwaarden van levensonderhoud ruimschoots wordt voldaan? En wie zit er te wachten op een democratie met een brede bancaire rouwrand? We weten ondertussen aan den lijve waar dat op uit kan lopen.
Opvallend in deze context was het feit, dat nog voordat de Mad Maxen probeerden in de richting van Tripoli op te rukken ze eerst een eigen bank oprichtten en daarna al spoedig op eigen houtje olie begonnen te leveren aan hun beschermers. Nadat was gebleken dat niet alle Lybiërs op hun bevrijders zaten te wachten ging de firma Sarko & Cameron en andere toegeschoten beleggers over tot moordaanslagen op de Grote Tentbewoner en zijn familie. Va banque. Maar dan letterlijk. En wij doen mee. Hoezee, hoezee.
http://www.stelling.nl/kleintje/actueel/AOFZ1304935084.html


Voorbeeld bij andere landen

29-12-2013, 16:04

Citaat door Reallover:
!!!
De geëxecuteerde president Saddam Hussein die had soortgelijke plannen om de macht van de dollar in te perken. Men zegt ook dat dat de voornaamste reden was van de interventie.

29-12-2013, 16:14

Citaat door Toreador:
De geëxecuteerde president Saddam Hussein die had soortgelijke plannen om de macht van de dollar in te perken. Men zegt ook dat dat de voornaamste reden was van de interventie.
klopt zie post hiervoor...

Citaat:

Saddammeke

29-12-2013, 16:14

Citaat door Reallover:
http://www.stelling.nl/kleintje/actueel/AOFZ1304935084.html


Voorbeeld bij andere landen
Terug naar het onderwerp.

Hoge legerofficieren op basis van vervalste CD-roms massaal in de gevangenis gegooid. Moeten zich verantwoorden voor speciaal door Erdogan samengestelde tribunalen voor een staatsgreep die nooit heeft plaatsgevonden.
Geen mm aan papieren gevonden die in die vervalste CD-roms worden genoemd, en getoond.

Nergens - proportioneel - zoveel journalisten in de gevangenis als onder Erdogan.
Politie die advocaten hindert en intimideren die deze mensen verdedigen.
Idem tv stations die kritisch zijn naar Erdogan en zijn agenda van afbreken seculiere staat, vestigen religieuze dictatuur.

politie-officieren, officieren van Justitie ontslaan of overplaatsen die achter de vriendjes van Erdogan aanzitten wegens fraude, omkoping, corruptie.

Allemaal in orde volgens jou?

29-12-2013, 16:20



Citaat:
Ergenekon is een vermeend geheim verbond in Turkije. In de Nederlandse media wordt Ergenekon vaak beschreven als "een schimmige groep die de AKP-regering ten val zou willen brengen".[1] Dit terwijl de politie en justitie al voordat de AKP opgericht werd in 2001 onderzoek deed naar Ergenekon

Al sinds het Susurluk-schandaal van 1996, waarbij een hooggeplaatste Turkse politiechef, een parlementariër en een maffioso verongelukten in een Mercedes, wordt er gesproken over een organisatie met de naam "Ergenekon". De eerste persoon die in het openbaar ging praten over de organisatie was de gepensioneerde marineofficier Erol Mütercimler, die over een dergelijke organisatie sprak in 1997. De term Ergenekon bereikte het grote publiek na de uitzending van de documentaire 40 Dakika (40 minuten) van journalist Celal Kazdağlı op 7 januari 1997. Tijdens de documentaire had Mütercimler gezegd dat hij het bestaan ​​van de organisatie hoorde van de gepensioneerde generaal Memduh Ünlütürk, die betrokken was bij de anti-communistische Ziverbey-verhoren naar aanleiding van de 1971 staatsgreep. Mütercimler vertelde dat binnen Ergenekon zich diverse officieren, politieagenten, professoren, journalisten en zakenlieden bevinden.

Het geheime genootschap zou zich hebben genoemd naar het legendarische land Ergenekon in Centraal-Azië, waar de wortels zouden liggen van de Turkse beschaving. Begin 2001 werd journalist Tuncay Guney verhoord door de politie.

In 2007 werd in het huis van een ex-generaal een hoeveelheid wapens gevonden. Later werden er meer wapens gevonden op verschillende locaties in Turkije. Een justitieel onderzoek leidde in 2008 tot een aanklacht (van ruim 2.500 pagina’s) van de Openbare Aanklager van de Turkse Republiek tegen 86 verdachten op verdenking van samenzwering tegen de staat. Het netwerk van hoge militairen en intellectuelen zou hebben geprobeerd door aanslagen het geschikte klimaat voor een staatsgreep te scheppen.

De leden ervan moesten in 2011 voor de rechtbank verschijnen in Silivri.

Onder de beklaagden bevinden zich ex-generaals, advocaten, schrijvers en journalisten. De belangrijkste beklaagde is de ex-stafchef van het leger İlker Başbuğ. Op 12 maart 2012 werden vier journalisten na een jaar in voorlopige hechtenis vrijgelaten, in afwachting van hun proces.

Volgens een enquête die in het dagblad Milliyet gepubliceerd was, gelooft 61,7% van de Turkse bevolking in het bestaan van Ergenekon, terwijl 20,3 procent niet gelooft dat er een dergelijk misdaad-netwerk bestaat. 18 procent was onbeslist.

De zaak Ergenekon bevestigt voor veel Turken het bestaan van een zogenaamde ‘diepe staat’ binnen de staat die eigenlijk de macht in handen heeft. In 1996 bevestigde het zogeheten Susurluk-incident dat vermoeden, toen bij een auto-ongeluk een politiechef, een maffiabaas en zijn minnares omkwamen en een parlementariër gewond raakte. Het schandaal over geheime banden tussen staat, politie en onderwereld dat volgde, werd nooit helemaal opgelost en hooggeplaatste sleutelfiguren werden nooit vervolgd. Tijdens het onderzoek naar Ergenekon kwamen de lijken weer uit de kast: Susurluk, maar ook de verdwijning in de jaren ’90 en diverse onopgeloste moordzaken. Ergenekon zou het overblijfsel zijn van zogeheten 'stay-behind' netwerken die tijdens de Koude Oorlog in diverse landen (bijvoorbeeld Gladio in Itali&euml werden opgericht door de NAVO om guerrillaverzet te bieden aan een eventuele Sovjetinvasie.
antwoord op je vraag is JA

29-12-2013, 16:25

Citaat door Reallover:
antwoord op je vraag is JA
Zelfs iemand met een IQ van 10 kan zien dat die "bewijzen" vervalst zijn, geantidateerd.

Er worden namen van instellingen, bedrijven, marineschepen genoemd, rangen van militairen, die nog niet eens bestonden, of men nog niet had, op het moment dat die documenten zgn zouden zijn opgesteld!

Dat gebeurde jaren later!

Maar goed, jij bent dus ook voor het vernietigen van de seculiere Turkse staat zoals in de grondwet vastgelegd en het stichten van een religieuze dictatuur; daar mag de (grond)wet voor verkracht worden.
Duidelijk.

29-12-2013, 16:32
ik heb een IQ van 9

Pagina's : [1] 2 3