Bekijk volle/desktop versie : Hongerdoden in Palestijns vluchtelingenkamp



28-12-2013, 00:16
Vijf mensen zijn van honger om het leven gekomen in het Palestijns vluchtelingenkamp van Jarmoek, in Damascus, dat belegerd wordt door het Syrische leger. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (OSDH) vandaag.

Al tienduizenden bewoners ontvluchtten het kamp wegens de zo goed als dagelijkse gevechten. Het vluchtelingenkamp ligt al een jaar onder vuur. Het agentschap van de Verenigde Naties voor de hulp aan Palestijnse vluchtelingen (UNWRA) slaakte op 20 december nog een noodkreet.

'Vijf mensen, onder wie een oude man, een vrouw en een gehandicapte man, zijn overleden wegens ondervoeding en het gebrek aan noodzakelijke behandelingen', zegt het OSDH. De doden 'zijn het gevolg van de belegering door troepen van het regime'.

Dramatisch
Er is geen onafhankelijke bevestiging van de verklaringen van de OSDH, dat opereert vanuit Londen maar een groot netwerk van medewerkers in Syrië heeft. Wel schreef de UNWRA, dat in september tot het gebied kon doordringen, op 20 december dat de situatie in Jarmoek 'dramatisch' aan het verslechteren was.

Naar schatting 20.000 mensen zouden nog geblokkeerd zitten in het kamp. 'Als de situatie niet snel geregeld wordt, zal het misschien te laat zijn om duizenden levens, onder meer die van kinderen, te redden.' De UNRWA riep daarom op een einde te maken aan de belegering en vroeg alle strijdende partijen om hulpverleners toegang te verschaffen tot het kamp.

Geweld
Verschillende gebieden van de rebellen liggen onder vuur van het leger, waaronder ook Moadamiyet al-Sham, ten zuidwesten van de hoofdstad. Daar zouden eveneens verschillende mensen om het leven gekomen zijn door ondervoeding. De omstandigheden zetten de rebellen woensdag aan tot het afkondigen van een bestand tussen het lokale comité van de stad en het Syrische leger. Een voorwaarde was wel dat er levensmiddelen in de stad zouden gebracht worden. Vandaag werd er geen voedsel de stad binnengebracht. 'Maar alle partijen respecteerden het bestand', aldus het lokale comité.

Op andere plaatsen gaat het geweld onverminderd voort. Zo kwamen vandaag tientallen rebellen om het leven in de zone tussen Marah et Qustul, nabij Maaloula, ten noordoosten van Damascus, toen ze in een hinderlaag van het Syrische leger terechtkwamen, zo zeggen zowel het OSDH als het regime.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3568609/2013/12/27/Hongerdoden-in-Palestijns-vluchtelingenkamp.dhtml