Bekijk volle/desktop versie : Veel generaal-pardonners nog geen paspoort: 4000 van de 28.000!



18-12-2013, 20:19
In 2007 kregen 28.000 asielzoekers een generaal pardon. Na een jarenlang verblijf in Nederland kregen ze een verblijfsvergunning. Van al deze mensen hebben anno 2013 tot nu toe slechts 4000 een Nederlands paspoort ontvangen. Veel te weinig vindt, onder andere, VluchtelingenWerk Nederland.


Om het gewenste document te ontvangen moeten de meeste generaal pardonners terug naar het -veelal onveilige- land van herkomst om een geldig geboortebewijs en een geldig paspoort van het land van herkomst te krijgen. Alleen met deze twee documenten kan een Nederlands paspoort verkregen worden.


Een derde hindernis is het financiële aspect. Een gezin bestaande uit vader, moeder en twee minderjarige kinderen moet ruim 1200 euro op tafel leggen om de gewenste passen te krijgen. Als een aanvraag ongegrond wordt verklaard is men het geld kwijt. Voor mensen die veelal geen cent op hun spaarrekening hebben staan een onmogelijke stap.


EenVandaag spreekt, onder andere met Dorine Manson van VluchtelingenWerk Nederland en PvdA-kamerlid Marit Maij. Zij gaan op termijn rond de tafel zitten met staatssecretaris Teeven om te kijken of het niet anders kan.

BRON:
http://www.eenvandaag.nl/binnenland/48195/veel_generaal_pardonners_nog_geen_paspoort