Bekijk volle/desktop versie : Josip Simunic 10 duels geschorst voor racisme



16-12-2013, 20:18
De interlandcarrière van Josip Simunic lijkt voorbij. De Kroatisch international (35) is door de wereldvoetbalbond FIFA voor liefst tien officiële duels geschorst wegens racisme. Ook mag hij zich gedurende die tijd niet vertonen in de stadions van de betreffende wedstrijden en moet hij een boete van bijna 25.000 euro betalen. Dat heeft de FIFA maandag bekendgemaakt.

Simunic wordt gestraft omdat hij in november na de winst op IJsland in de play-offs voor de WK-kwalificatie fascistische leuzen riep. De straf geldt vanaf de eerste groepswedstrijd op het WK in Brazilië.

Simunic wordt gestraft omdat hij in november na de winst op IJsland in de play-offs voor de WK-kwalificatie fascistische leuzen riep. De verdediger liet de aanstootgevende leus 'Za Dom - Spremni' (Voor het vaderland - Bereid) door het Maksimir-stadion schallen. Dat was de slogan van de fascistische 'Ustasja's', die in de Tweede Wereldoorlog in de 'Onafhankelijke Staat Kroatië' de kant van Hitler en Mussolini kozen.

De straf geldt vanaf de eerste groepswedstrijd op het WK in Brazilië. Eerder werd Simunic, die toch al geen beste naam heeft, door justitie bestraft met een boete van 3270 euro wegens het aanzetten tot rassenhaat. Dat is het hoogst mogelijke bedrag dat de rechter voor een dergelijk vergrijp bij sportwedstrijden kan opleggen in Kroatië.