Bekijk volle/desktop versie : VN beschuldigd van schending mensenrechten



09-12-2013, 17:38
Personeel beschuldigt VN van mensenrechtenschending


Het personeel van de Verenigde Naties (VN) beschuldigt de eigen organisatie ervan niet correct om te springen met de arbeidsomstandigheden en het loonoverleg. Ze noemen dit een schending van hun fundamentele rechten. Naar aanleiding van de Dag van de Mensenrechten morgen, plannen ze een protestactie.


"VN-medewerkers zijn ook mensen en moeten dezelfde rechten kennen zoals iedereen", zegt Barbara Tavora-Jainchill, voorzitter van de VN-personeelsbond in New York. Het rommelt al een tijdje binnen de gelederen van de VN. Aanleiding is een bezuinigingsoperatie binnen de organisatie waarbij er meer kostenefficiënt moet worden gewerkt. De Verenigde Staten willen een loonsverlaging van acht procent en ook het Verenigd Koninkrijk dringt er, namens de landen die de grootste bijdrage leveren, op aan om te snijden in de kosten.


Secretaris-Generaal Ban Ki-moon heeft besloten om 'de erkenning van het recht op vereniging' in te trekken en wil het overleg voor personeelsafgevaardigden beperken. Hierover is al eerder protest onstaan waarna Ban Ki-moon instemde met het opzetten van werkgroepen om het toekomstig overleg met het personeel te bespreken. De afdeling in Genève heeft nu opnieuw protest aangetekend.


Protest
Volgens de laatste cijfers telt de VN meer dan 44.000 stafleden waarvan 60 procent in overzeese missies werken. "Wij geloven dat de VN enkel maar effectief werk kan leveren op het vlak van de bescherming van de mensenrechten als ook de rechten van het eigen personeel worden gerespecteerd", zegt Tavora-Jainchill. Ze brengt daarbij resolutie 128 (II) in herinnering die werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering in 1947 en die de rechten van de vakbond en de vrijheid van vereniging vastlegt. Ironisch genoeg zal ook het personeel van het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN in Genève morgen deelnemen aan een protestactie. Het personeel koos ervoor om hun ongenoegen te uiten op de Dag van de Mensenrechten die elk jaar op 10 december valt.


http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3559147/2013/12/09/Personeel-beschuldigt-VN-van-mensenrechtenschending.dhtml

09-12-2013, 18:25


Het einde van een instituut