Bekijk volle/desktop versie : Flink meer racistisch geweld geregistreerd



Pagina's : [1] 2 3 4 5 6

03-12-2013, 20:51
De politie heeft vorig jaar fors meer geweldsincidenten geregistreerd waarbij racisme een rol speelde.



Was in 2011 nog sprake van 250 van dergelijke incidenten, vorig jaar waren dat er vierhonderd, meldt het Verwey-Jonker Instituut dinsdagavond in het televisieprogramma Altijd Wat. Vorig jaar registreerde de politie 23 procent meer racismegerelateerde incidenten. In 2011 waren het er 1700 en afgelopen jaar 2100. Het gaat vooral om bedreiging en belediging, maar dus ook geweld.

Onderzoeker bij het instituut Bas Tierolf zegt in het NCRV-programma dat het aantal incidenten vorig jaar op alle fronten is gestegen. Wat de toename veroorzaakt is nog onduidelijk. Het Verwey-Jonker Instituut onderzoekt sinds 2010 in opdracht van de Anne Frank Stichting het aantal raciale incidenten dat de politie registreert.

03-12-2013, 22:55


Er is sprake van een groot aantal discriminatiemeldingen van personen met een islamitische achtergrond, volgens gegevens van de Anti Discriminatie Bureaus, de politie en het Meldpunt discriminatie Internet. De eecten van islamofobie en stigmatisering leiden mede tot discriminatie op de arbeidsmarkt, tot problemen bij het vinden van een stageplek, tot sociale uitsluiting in het uitgaansleven en bij het gebruik maken van de openbare ruimte. Met name jongeren raken soms mede als gevolg van hun ervaringen met islamofobie en discriminatie in een isolement, waardoor zij ontvankelijk kunnen worden voor manipulatie van individuen en groepen met radicale ideeën.
http://www.nieuwwij.nl/nieuws/europese-islamofobie-conferentie-2013/

03-12-2013, 22:56

Citaat:
Met name jongeren raken soms mede als gevolg van hun ervaringen met islamofobie en discriminatie in een isolement, waardoor zij ontvankelijk kunnen worden voor manipulatie van individuen en groepen met radicale ideeën.
Oorzaak....Gevolg..bepaalde acties..

03-12-2013, 22:59

Citaat:
In december 2008 berichtte de Monitor Racisme & Extremisme, een doorlopend wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Leiden en de Anne Frank Stichting, dat in Nederland het "probleem van islamofobie" aanzienlijk groter zou zijn geworden. Dat betrof dan niet alleen het "negatieve opinieklimaat" over moslims, maar ook het toegenomen geweld tegen deze gemeenschap en het meer gedogen van "tegen moslims gerichte uitingsdelicten
2008

03-12-2013, 23:01


Onderzoeken laten zien dat moslims steeds vaker worden geconfronteerd met discriminatie en islamofobie. Ook in het onderwijs komt het veel voor. Voor de joodse gemeenschap is dit (antisemitisme en discriminatie) een bekend vraagstuk en zij heeft verschillende manieren gevonden om hiermee om te gaan en het te bestrijden. Voor moslims is dit betrekkelijk nieuw en een diepgaande en institutionele reactie is nog in ontwikkeling



Begin november 2013 hebben in Warschau, Polen, vertegenwoordigers van moslims uit meer dan 20 landen een vierdaagse training over islamofobie gehad. Hoe vaak komt het voor, welke vormen heeft het en hoe om te gaan met discriminatie, geweld tegen moslims en islamofobie? Tijdens de training is veel verteld over en geleerd van ervaringen in Verenigde Staten. Belangrijke onderdelen waren: hoe kan je het herkennen en onderscheiden van andere vormen van geweld en discriminatie? Welke wettelijke mogelijkheden zijn er en hoe staan de verschillende overheden daar tegenover? Dit vraagstuk staat duidelijke op de agenda van de meeste overheden van Europa. En zij hebben de commitment uitgesproken dat het zeker bestreden moet worden. Verder is ook aan de orde gekomen welke natuurlijke bondgenoten er zijn om dit probleem te bestrijden. De gemeenschappelijke reactie op een publieke discriminatoire incident schijnt een groot afschrikkingeffect te hebben. Vooral als die reactie heel breed (door alle religieuze groepen en minderheden) wordt uitgedragen. Hiermee worden dergelijke misdaden heel krachtig afgekeurd.

Naar aanleiding van deze training gaat CMO dit vraagstuk verder uitwerken en verkennen hoe zulke trainingen ook hier in Nederland verzorgd kunnen worden. Vooral bestuurders en imams zouden een training goed kunnen gebruiken. In samenspraak met Forum en het ministerie van Sociale Zaken en Veiligheid en Justitie willen wij dit vraagstuk verder uitwerken.
http://www.cmoweb.nl/index.php/home/k2-categories/cmo/item/356-aanpak-islamofobie-in-europees-verband

03-12-2013, 23:06
Dat het niet verstandig is foto’s van jezelf in dronken toestand op Facebook te zetten, weten we nu wel. Maar wat kun je eigenlijk wél online zetten? Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat ook heel basale informatie die werkgevers kunnen vinden via social media, leidt tot discriminatie.

Deze week nog een ‘goed’ voorbeeld: een 23-jarige sollicitant werd afgewezen, want: ‘Heb nog even gekeken, is niks, want een donker gekleurde (neger)’. Dat ‘even gekeken’ duidt waarschijnlijk op het checken van de sociale media van de sollicitant. En dat leidde weer tot discriminatie.





Babykleertjes

Uit recent onderzoek van de Amerikaanse Carnegie Mellon University blijkt dat werkgevers - bewust of onbewust - discrimineren door de informatie die op social media vinden. “Zelfs wanneer mensen het niet expliciet over gevoelige onderwerpen hebben, of beschamende foto’s online zetten, kunnen werkgevers tóch beïnvloed worden door andere ‘clues’”, zegt één van de onderzoekers in the Wall Street Journal. Citaten uit een religieuze tekst kunnen wat over iemands geloofopvattingen verklappen, plaatjes van babykleertjes kunnen erop wijzen dat iemand zwanger is.

Moslim werd minder vaak gebeld

En hoewel het verboden is hierop te selecteren, blijkt dit soort informatie wel degelijk invloed te hebben. De onderzoekers zonden vier soorten nep-CV’s naar meer dan 4.000 werkgevers met een vacature online. Ook maakten de onderzoekers nep Facebookaccounts voor hun vier verzonnen sollicitanten. Er werd opgelet dat er online geen echte personen bestonden met de zelfde naam. Uit één van de profielen was duidelijk op te maken dat de sollicitant christen was, uit een ander profiel kwam naar voren dat de persoon moslim was. De twee andere profielen maakten duidelijk dat de persoon hetero of homo was.

De moslims werden 14 procent minder vaak gebeld dan de christenen, en nog minder vaak in staten die als conservatief beschouwd worden. Een arbeidsrechtadvocaat die in het artikel van de WSJ aan het woord komt, pleit er daarom voor dat werkgevers social media niet zouden moeten gebruiken als een screeninginstrument. Het zou volgens hem beter zijn wanneer werkgevers de informatie beperken tot datgene wat ze bij wet mogen gebruiken om een afweging te maken.
http://www.nrc.nl/carriere/2013/11/28/social-media-leidt-tot-discriminatie-bij-sollicitaties/

03-12-2013, 23:09
Door Majda Kaisoumi

De cijfers liegen er niet om. moslims zijn vaak het slachtoffer van fysiek en verbaal geweld, stereotyperingen en discriminatie of dit nu op de arbeidsmarkt, woningmarkt met de politie of tijdens een sollicitatie is.

Uit verschillende rapporten van Amnesty International blijkt dat moslims in Nederland, België, Frankrijk, Zweden en Spanje vaak te kampen hebben met discriminatie.

De Vlaamse krant Het Gazet Van Antwerpen stelt na onderzoek vast dat jonge moslims zich net zo min aanvaard voelen als acht jaar terug. 60 percent van de jongeren denkt zelfs dat de maatschappij hen nooit zal aanvaarden.

Discriminatie gebaseerd op o.a. ras, seks, seksuele geaardheid,taal , godsdienst, politieke of andere meningen en nationale of sociale afkomst komt vaak voor. Toch stelt men in het rapport van het Europees netwerk tegen racisme (ENAR) vast dat de discriminatie van religieuze of etnische groepen tegenover moslims en Noord Afrikanen het meest agressief is

In tegenstelling tot de mening van de Europese moslim denken de maatschappij en vele politici dat het probleem in het integratieproces ligt, een kleine minderheid wijst met de vinger naar de Islam.

Daarentegen denkt de Europese moslim helemaal anders over de clinch tussen de twee culturen.

De maatschappij zou geen rekening houden met het feit dat men nu al twee generaties verder zit, de hedendaagse moslim zich verder ontwikkeld, wel in het bezit is van de taal en een geboren en getogen Europeaan is.

“Men kijkt de verkeerde richting op. Hoewel wij ons integreren en verder gaan blijft de maatschappij stilstaan bij het beeld van de gastarbeiders die niet in bezit waren van de taal noch de nationaliteit,” luidt na een interview de mening van sociologie studente Hanane Al Azrak(25).
http://www.moslimvandaag.nl/discriminatie-tegenover-moslim-meest-agressief/

03-12-2013, 23:17

04-12-2013, 03:12
En? Wat is nu de wijze les van dit verhaal?

04-12-2013, 05:38

Citaat door Reallover:
Er is sprake van een groot aantal discriminatiemeldingen van personen met een islamitische achtergrond, volgens gegevens van de Anti Discriminatie Bureaus, de politie en het Meldpunt discriminatie Internet. De eecten van islamofobie en stigmatisering leiden mede tot discriminatie op de arbeidsmarkt, tot problemen bij het vinden van een stageplek, tot sociale uitsluiting in het uitgaansleven en bij het gebruik maken van de openbare ruimte. Met name jongeren raken soms mede als gevolg van hun ervaringen met islamofobie en discriminatie in een isolement, waardoor zij ontvankelijk kunnen worden voor manipulatie van individuen en groepen met radicale ideeën.
http://www.nieuwwij.nl/nieuws/europese-islamofobie-conferentie-2013/
Hmm, was er soms ook een verdachte genaamd "Globi"?

04-12-2013, 06:10
Algemeen bekene dit. Je moet wel achterlijk zijn om te denken dat iedereen dezelfde behandeling krijgt. Eigen volk eerst, zo denken de Nederlanders.

04-12-2013, 06:47
Je moet wel achterlijk zijn niet te zien dat blanke nederlanders nooit aangifte van racisme zullen doen in eigen land.

04-12-2013, 06:48


Nederlanders doen om alles aangifte. Het zal niemand verbazen dat ze dat wel doen.

04-12-2013, 07:06
Laat blanke autochtonen het maar doen. Bij elk incident (straatovervallen, overvallen, etc.) met marokkanen of antillianen consequent aangifte doen van racisme.

04-12-2013, 07:09
Typisch Nederlands, alles afschuiven op de minderheden. Zwak volk, altijd anderen de schuld geven.

Pagina's : [1] 2 3 4 5 6