Bekijk volle/desktop versie : De strijd van Dawoed(David) tegen Galoet(Goliath).



12-02-2005, 18:19
In Naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle,


De beproeving van ALlah voor de gelovigen kan op verscheidene manieren verlopen . Deze beproevingen zorgen ervoor dat de ummah wordt gereinigd van hypocieten ( die alleen beweren te geloven) en twijfelaars . Een van deze middelen is jihad fee sabielie lah, zoals op te maken is uit het verhaal van Dawoed, vrede zijt met hem, en Goliath.

"Weet gij niet van de leiders der kinderen Israëls na Mozes, toen zij tot één hunner profeten zeiden: "Stel ons een koning aan, opdat wij ter wille van Allah kunnen strijden." Hij zeide: "Is het niet waarschijnlijk, dat gij niet zult willen vechten, wanneer het u wordt voorgeschreven?" Zij zeiden: "Welke reden hebben wij om ons van het vechten voor Allah's zaak te willen onthouden, wanneer wij van onze huizen en onze kinderen zijn verdreven?" Maar, toen het vechten hun werd bevolen, wendden zij zich af, met uitzondering van een klein aantal hunner; Allah kent de overtreders goed." Albaqara(2) vers 246

In dit vers zie je dat de vooraanstaanden onder de Bani Israel ook hoogmoedige praajes hadden, en ze beweerden dat ze wel bereid zouden zijn om te strijden, maar toen zij dan daadwerkelijk moesten gaan stijden, wendden zij zich in grote getale af, met uitzondering van een kleine groep, en dit was nog maar de eerste test.

"En hun profeet zeide tot hen: "Waarlijk, Allah heeft Taloet (Saul) als koning over u aangesteld." Zij zeiden: "Hoe kan hij over ons regeren, terwijl wij meer recht op heerschappij hebben dan hij en hem geen overvloed van rijkdommen is gegeven?" Hij zeide: "Voorzeker, Allah heeft hem boven u gekozen en heeft hem overvloedig toegerust met kennis en kracht." En Allah geeft Zijn heerschappij aan wie Hij wil en Allah is Milddadig, Alwetend." (2:247)

De tweede beproeving was de acceptatie van het Goddelijke besluit om Taloet als leider te accepteren, en hier kwamen de egoistische gevoelens duidelijk naar voren, die het bemoeilijkten om het Goddelijke oordeel te accepteren.

"En hun profeet zeide tot hen: "Het teken van zijn heerschappij is, dat u een hart zal worden gegeven, waarin de kalmte van uw Heer zal zijn, het beste van de nalatenschap der volgelingen van Mozes en der volgelingen van Aäron, (een hart) door de engelen gebracht. Voorzeker, hierin is voor u een teken, als gij gelovigen zijt." (2:248)

Voor degenen die nog over waren gebleven stuurde Allah swt een teken, om hun hiermee standvastig te maken.

"En toen Taloet met de strijdkrachten uitrukte, zeide hij: "Voorzeker, Allah zal u door een stroom beproeven: dus hij die er van drinkt, is niet met mij, behalve wanneer hij maar een handvol neemt, en hij die er niets van neemt, is zeker met mij." Maar behoudens enigen hunner dronken zij er van. En toen zij de rivier overstaken, hij en de gelovigen met hem - zeiden zij: "Wij hebben vandaag geen macht over Djaloet (Goliath) en zijn strijdkrachten." Maar zij, die er zeker van waren, dat zij Allah zouden ontmoeten, zeiden: "Hoevele kleine groepen hebben niet onder Allah's bevel over een grote groep gezegevierd." En Allah is met de geduldigen." (2:249)

De volgende beproeving was dus de rivier. Weer zakten de meesten voor de test en de groep werd nog kleiner.

"En toen zij uitgingen om Djaloet en zijn strijdkrachten te ontmoeten, zeiden zij: "Onze Heer, stort geduld over ons uit en maak onze voetstappen vast en help ons tegen het ongelovige volk!" (2:250)

Nu was de cream de la cream overgebleven, en deze hadden ondanks hun kleine aantal, een sterk vertrouwen in Allah swt.

"Zo versloegen zij hen door het gebod van Allah en David doodde Djaloet en Allah gaf hem heerschappij en wijsheid en onderwees hem, hetgeen Hij wilde. Had Allah sommige mensen niet door anderen laten terugdrijven, dan zou de aarde verdorven zijn. Maar Allah is genadig jegens de werelden." (2:251)

"Dit zijn de tekenen van Allah. Wij dragen ze u voor naar waarheid. Voorzeker, gij (Mohammad) zijt één der boodschappers." (2:252)



Het is maar een kleine groep die de ontberingen van dit geloof wensen te dragen.
En het dragen van deze ontberingen is zwaar voor de ziel van de mens...maar dachten jullie naar al jannatul Firdaws te gaan zonder dat Allah jullie beproeft?

05-08-2005, 17:31


Dit is een zeer goede analogie met de dag van vandaag.

Yazaak Allahu gair

28-09-2005, 14:16
barakallahu fiik yaa akhi

wa alaikum salaam