Bekijk volle/desktop versie : Nieuwe vechtpartijen tussen politie en pro-Europese manifestanten in Kiev



25-11-2013, 11:58


In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn opnieuw vechtpartijen uitgebroken tussen de politie en pro-Europese betogers. De politie zette voor een regeringsgebouw traangas in tegen honderden manifestanten, die met stenen en andere voorwerpen naar de agenten hadden gegooid, melden Russische nieuwsbureaus.

De betogers sloegen hun tenten op aan het het Europese Plein, in het centrum van de Oekraïense hoofdstad, en voerden de hele nacht actie. Ze eisen dat de regering terugkomt op de beslissing om een belangrijk toenaderingsakkoord met de Europese Unie op te schorten.

De actievoerders worden gesteund door de belangrijkste oppositiepartijen, zoals de OEDAR-partij (de Oekraïense Democratische Alliantie voor Hervorming) van bokser-politicus Vitali Klitsjko en Vaderland, een oppositiealliantie waar ook de partij van de in gevangenschap verblijvende Joelia Timosjenko deel van uitmaakt.

De regering besliste vorige week om een associatie-akkoord met de EU, dat normaal gezien op een topbijeenkomst in Litouwen ondertekend moest worden, op te schorten. De EU had namelijk gevraagd dat Oekraïne ermee zou instemmen dat de gevangen oppositieleidster Joelia Timosjenko naar het buitenland zou mogen afreizen voor medische zorgen. Het Oekraïense parlement kantte zich echter tegen die overbrenging.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1746485/2013/11/25/Nieuwe-vechtpartijen-tussen-politie-en-pro-Europese-manifestanten-in-Kiev.dhtml

Als ik als Oekrainers kon kiezen tussen aansluiten bij de EU of Rusland koos ik toch Rusland hoor!!