Bekijk volle/desktop versie : Faiza Oulahsen vrij



22-11-2013, 13:39
De Nederlands-Marokkaanse opvarende van de Arctic Sunrise zijn vrijdag op borgtocht vrijgelaten.





Even voor 9.45 uur liep actievoerder Faiza Oulahsen de gevangenis in Sint-Petersburg uit. Ruim een uur later volgde machinist Mannes Ubels. Ook de kapitein van het schip, de 60-jarige Amerikaan Peter Willcox, werd vrijgelaten. De opvarenden worden overgebracht naar een zogenoemd safe house, gaf Greenpeace eerder al aan. Daar kunnen ze bijkomen en wordt bekeken hoe het staat met hun gezondheid.

De Russische maritieme rechtbank in Sint-Petersburg bepaalde woensdag dat de Oulahsen en Ubels hun proces buiten de gevangenismuren mogen afwachten. Nog eens 25 opvarenden kregen deze week hetzelfde te horen. Alleen het voorarrest van een Australiër is verlengd, maar tegen dat besluit is beroep aangetekend. Over de overige twee moet nog een besluit worden genomen. Vrijdag staan hun borgtochtzittingen gepland.

De eerste opvarende werd woensdag vrijgelaten, het ging om de Braziliaanse Ana Paula Alminhana Maciel, een bemanningslid. Donderdag volgden nog eens tien opvarenden. De aanklacht tegen de opvarenden staat nog altijd overeind. Ze werden aanvankelijk verdacht van piraterij, waar vijftien jaar cel voor kan worden gegeven. Daarna volgde het bericht dat ze worden verdacht van vandalisme, waar maximaal zeven jaar cel op staat.

Greenpeace stelde echter dat de beschuldiging van piraterij nog niet is vervallen en dat de aanklacht dus juist is verzwaard met een extra beschuldiging. De Russische premier Vladimir Poetin zei donderdag dat de staat in deze zaak genade zou moeten tonen. Onder wat voor voorwaarden de opvarenden worden vrijgelaten is nog altijd niet bekend. De Russische federale migratiedienst heeft aangegeven dat ze het land niet mogen verlaten, maar de goed ingevoerde Russische advocaat Genri Reznik zei tegen het Russische staatspersbureau ITAR-Tass dat de wet ze niet verbiedt Rusland in afwachting van hun proces te verlaten.

Rusland viert volgende maand de twintigste verjaardag van zijn grondwet, tekende de advocaat daarbij aan. Waarschijnlijk laten de autoriteiten volgens Reznik de aanklachten ter ere van die gelegenheid vallen. De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie bij een boorplatform in de Petsjorazee door de Russen geënterd en opgebracht. De bemanning werd gearresteerd.

Het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg doet vrijdagmiddag uitspraak in de zaak die Nederland aanspande tegen de Russische Federatie. Nederland stelt dat Rusland bij de entering van het schip in strijd met het internationaal zeerecht handelde en dat alles wat daarop volgde, de arrestaties en de inbeslagname van het schip, ongedaan moet worden gemaakt.

De Russen erkennen het Zeerechttribunaal in deze kwestie niet. Zij hebben hun zaak in Hamburg daarom niet bepleit. Desondanks gaat Nederland ervan uit dat een uitspraak bindend is en dat Moskou zich eraan zal conformeren, ook al kan het tribunaal geen sancties opleggen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties riep Rusland donderdag op om inschikkelijk te zijn tegenover de Greenpeace-activisten. "Ik hoop dat de Russen in dit geval enige consideratie kunnen opbrengen", zei Ban Ki-moon bij de VN-klimaattop in Warschau.

22-11-2013, 14:17


toch jammerdsdsds

23-11-2013, 11:17
Alhamdoulilah, wel beter