Bekijk volle/desktop versie : Gezocht: Selloucake



06-02-2003, 20:44
Hoi,

Wie heeft voor mij het recpet voor sellou cake, ik heb het laatst op een feest gegeten en het was heerlijk, gewoon net een echte cake in stukken gesneden en het was niet kruimelig.
Wie heeft voor mij het recept?


Beslama

07-02-2003, 21:05


Het is wel in het frans...
Dit recept vond ik door op http://www.google.nl sellou als zoekopdracht te geven.


Pour 4 personnes
500 g de farine
250 g d'amandes mondées
250 g de graines de sésame
100 g de beurre
125 g de miel
1 c. à s. d'anis grillé et pilé
1 c. à s. de cannelle
2 grains de gomme arabique pilés (facultatif)
Sucre glace pour la décoration


Faire griller les amandes à la poêle ; en réserver une poignée pour la décoration.
Faire griller au four ou à la poêle les graines de sésame, puis faire de même avec la farine, en remuant jusqu'à ce qu'elle soit dorée.
Hacher grossièrement les amandes au robot. Les mettre dans un grand plat.
Y ajouter la farine dorée, les graines de sésame,l'anis, la cannelle et la gomme arabique.
Bien malaxer le tout puis incorporer le beurre fondu et le miel, petit à petit, en remuant, jusqu'à ce que tout soit bien mélangé et le beurre bien absorbé.
Le disposer dans un plat, de manière à former une pyramide. Saupoudrer de sucre glace et décorer avec le reste des amandes grillées.



--------------------------------------------------------------------------------
Copyright © 2001-2002 Tous droits réservés
cuisinemarocaine@free.fr

07-02-2003, 21:07
Deze is in het Engels.




Sellou
North African Holiday Halvah
Traditionally served during Ramadan as part of the iftar meal (fast breaking), and seven days after the birth of a child.

Total time 45 minutes

6 cups flour
2-1/2 cups sesame seeds
3 cups blanched almonds
1-1/4 cups (2-1/2 sticks) butter
1 tbsp. fennel or anise seeds
1 tbsp. cinnamon
1/4 tsp. mastic, pounded to a fine powder (optional)
1/2 cup honey
Powdered sugar


Brown the flour for 15-20 minutes in a dry pan over low heat. Transfer it into a bowl, clean out the pan and put in the sesame seeds. Toast them lightly, then grind them to a powder with a mortar and pestle, and add them to the flour. Clean out the pan again, melt 1/4 cup of butter, and fry the almonds until golden. Remove them with a slotted spoon, reserving 1/4 cup for garnish. Pound the rest into a fine powder in a mortar and pestle, or grind in the food processor. Add the ground almonds to the mixing bowl, then add the fennel or anise, cinnamon and mastic, if desired. Stir well.

Melt one cup of butter in a saucepan, then add the honey and stir well. Make a well in the center of the flour, add the butter and honey, then stir vigorously until the flour has absorbed all of the liquid. Transfer the sellou to a serving platter, piling it into a cone shape. Garnish with powdered sugar and the reserved toasted almonds. Sellou should be eaten with a spoon.


back

from Serving the Guest: A Sufi Cookbook
Copyright © 1999, 2000
Kathleen Seidel All Rights Reserved
Permission is explicitly granted for educational and non-profit purposes. Please use the credit: Serving the Guest. Copyright 1999, 2000 Kathleen Seidel. Copyright information for previously published material by other authors used by permission, and print sources for images, may be found at http://www.superluminal.com/cookbook.

08-02-2003, 09:29
Thanx Tonk,

Alleen deze vorm van sellou ken ik ook maar ik ben echt op zoek naar het recept voor een cake, bij bovenstaande recepten blijft de selou kruimelig en word het met een lepel gegeten, de selloucake die ik hetb gegeten was niet kruimelig maar werd in plakken gesneden zonder uit elkaar te vallen, heeeeeeerlijk......
Wie kent het recept?

08-02-2003, 12:44


waarom heb je het op dat feestje niet gevraagd ben namelijk ook reuze benieuwd

30-04-2003, 21:43

Citaat:
Origineel gepost door PUNJABI
tonk heeft zeker geen leven
Punjabi toch, proef ik hier enige irritatie richting Tonk?

07-05-2003, 23:37
volgens mij is t gewoon selou die ze mengen in honing en dan in een cakevorm gieten ....... ik heb t ook een keer gegeten maar ik had altijd gedacht dat t zo werd gemaakt