Bekijk volle/desktop versie : India lanceert missie naar Mars



05-11-2013, 17:51
India hoopt zich aan te sluiten bij een kleine club pioniers die naar Mars zijn afgereisd. Even na tien uur vanochtend werd met succes de draagraket met de goudkleurige Mangalyaan, wat in het Hindi ‘Mars-schip’ betekent, gelanceerd. Als de missie van de sonde naar Mars slaagt, dan is India na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en Europa het vierde land of groep landen die de Rode Planeet bereikt.



India ziet de Mars-missie vooral als een demonstratie van zijn technologische kennis. Radhakrishnan, directeur van de Indiase ruimtevaartorganisatie:

“We willen gebruikmaken van de eerste mogelijkheid om een ruimteschip in een baan om Mars te brengen en, als het daar eenmaal is, enkele betekenisvolle experimenten uit te voeren en de wetenschappelijke gemeenschap een impuls te geven.”

De draagraket brengt de sonde in een baan om de aarde. Na een maand cirkelen zal het toestel, ter grootte van een flinke koelkast, genoeg snelheid hebben bereikt om 780 miljoen kilometer af te leggen naar Mars. De reis duurt iets minder dan een jaar. Als het ruimtevaartuig eenmaal om Mars cirkelt, wordt er onderzoek gedaan naar de geologie en de atmosfeer van de planeet. Naar verwachting kan er ongeveer een halfjaar onderzoek worden gedaan.

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/05/live-india-lanceert-als-eerste-aziatische-land-mars-sonde/

05-11-2013, 18:05



Citaat:
India hoopt zich aan te sluiten bij een kleine club pioniers die naar Mars zijn afgereisd.
Ooit zal men terugkijken en zien wie de eerste verkenners waren van de ruimte. Maar ook welke mensen daar anders over dachten.

05-11-2013, 18:46

Citaat door Neville:
Ooit zal men terugkijken en zien wie de eerste verkenners waren van de ruimte. Maar ook welke mensen daar anders over dachten.
Wanneer vertrek je?