Bekijk volle/desktop versie : Situatie Marokkaanse gehandicapten zorgwekkend



01-11-2013, 17:10
De situatie van gehandicapten in Marokko is alles behalve geruststellend.





Marokko loopt namelijk veel achter als het gaat om rechten van personen met een handicap. Volgens minister van Solidariteit, Vrouwen, Familie en Sociale Ontwikkeling Bassima Hakkaoui zijn de resultaten verre van de verwachtingen en verplichtingen waar verschillende partijen aan moeten voldoen. Dat bleek na een speciale conferentie voor het Internationaal Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.

De minister stelt dat de situatie is ontstaan door twee grote problemen. Het eerste probleem ligt vooral bij het ontbreken van een alomvattende en geïntegreerde visie als het gaat om omgaan met invaliden in het openbaar beleid. Ten tweede is het probleem te wijten aan falen van de overheid en het gebrek aan actie voor een goed programma voor materiële en persoonlijke middelen.

Oplossing
Om dit probleem aan te pakken wil Bassima Hakkaoui een plan voor openbaar beleid opstellen om de mensenrechten van gehandicapten te bevorderen. Dit plan zal gebaseerd zijn op een participatieve aanpak. Niet geheel onbelangrijk: het plan moet in lijn zijn met de nationale strategie om te voldoen aan internationale verdragen en overeenkomsten aangaande gehandicapten.

Het probleem is echter niets nieuws voor het ministerie. De Economische en Sociale Raad uitte in juli 2012 haar bezorgdheid over de noodzaak van goed beleid voor de honderdduizenden Marokkaanse burgers die met een handicap kampen. Dit beleid - of beter gezegd het ontbreken ervan - doet afbreuk aan meer dan 1,5 miljoen gehandicapte Marokkanen volgens een telling in 2004.

Sindsdien is het aantal gehandicapten aanzienlijk toegenomen maar officiële cijfers ontbreken nog.

01-11-2013, 17:15


Triest nieuws ze verdienen beter, zo zie je maar dat het in Nederland niet zo slecht gesteld is.

01-11-2013, 20:15
Er zijn nog zat Marokkanen helaas die niet eens zonder te blozen op straat met hun gehandicapte kind durven te lopen. Ik heb het over de onwetende onder ons die zich schamen Wallah echt zielig voor gehandicapten daar!


01-11-2013, 21:42
Dit klopt helaas, moge Allah ze bijstaan.

04-11-2013, 09:43


eerlijk gezegd moet marokko nog heel veel doen om marokkaanse gehandicapten op een eerlijke maniet te behandelen en vooral het gaat om veel arme gezinnen...

04-11-2013, 09:47
Oud nieuws, dit gaat al jaren zo in Marokko. De vraag is alleen nu wanneer wordt er iets gedaan?!?!