Bekijk volle/desktop versie : Iran heroverweegt motto 'Dood aan Amerika'



29-10-2013, 11:31
De inspanningen van de nieuwe Iraanse regering om zich te verzoenen met de internationale gemeenschap, kunnen ook gevolgen hebben voor het motto dat veel Iraniërs dagelijks uiten: 'Dood aan Amerika'.

De moslims in het land horen het motto elke week tijdens het vrijdaggebed en ook tijdens officiële evenementen en bij demonstraties wordt het gescandeerd, een enkele keer in combinatie met 'Dood aan Israël'. Kinderen beginnen hun schooldag met het zingen van het volkslied, op bijzondere dagen gevolgd door 'Dood aan Amerika'.

De regering van de gematigde president Hassan Rohani lijkt zich echter te realiseren dat de slogan niet helpt bij de pogingen de gunst van de wereld te heroveren en de verlammende internationale sancties op te laten heffen.

De voormalige president Akbar Hashemi Rafsanjani sneed het onderwerp deze maand als eerste aan tijdens een interview. 'Persoonlijk ben ik tegen de beledigende retoriek. Ik vind die niet constructief.'

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif vertelde in september tegen ABC News dat de slogan tegenwicht biedt aan 'het Amerikaanse beleid, niet aan het Amerikaanse volk'. Ex-president Akbar Hashemi-Rafsanjani liet daarop weten dat de slogan stamt uit de jaren tachtig, toen de Islamitische Republiek Iran van ayatollah Khomeini nog in de kinderschoenen stond.

De kleindochter van de ayatollah heeft nu op Facebook opgeroepen om de slogan tijdens het vrijdagmiddaggebed niet meer te gebruiken.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3535076/2013/10/29/Iran-heroverweegt-motto-Dood-aan-Amerika.dhtml

29-10-2013, 11:42


Ruzie en conflict tussen twee fracties binnen schijnheilige mullahs over de slogan `dood aan Amerika`. Ze zijn bang als zij deze slogan niet meer gebruiken hun regime uiteenvalt.