Bekijk volle/desktop versie : NL'er vast in Egypte om terrorisme



28-10-2013, 22:30
In Egypte zit al twee maanden een Nederlandse jongen van 25 vast op verdenking van terrorisme. Ahmed D. zou lid zijn van een terroristische organisatie en zou mensen hebben getraind. Z'n advocaat zegt dat de man in Egypte was om het Arabisch onder de knie te krijgen.

De advocaat, André Seebregts, zegt dat zijn cliënt sinds kort in hongerstaking is, hij vreest dat hij geen eerlijk proces krijgt. Seebregts noemt de situatie zorgelijk. Het lijkt er volgens hem op dat D. is opgepakt zonder een echte verdenking. De politie viel D.'s woning binnen en was eigenlijk op zoek naar zijn huisgenoot, maar die was niet thuis. Seebregts: "Dus hebben ze hem maar meegenomen met het idee: je weet maar nooit hoe een koe een haas vangt."

Training
Volgens Seebregts zijn de beschuldigingen tegen zijn cliënt zeer algemeen. D. zou lid zijn van een niet nader genoemde terroristische organisatie en in contact staan met terroristen. Ook zou hij mensen hebben getraind.

Vooralsnog bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen dat er in augustus een Nederlander in Egypte is gearresteerd. Over de naam en aanklacht doet het ministerie geen uitspraken. Wel krijgt de gevangene de gebruikelijke consulaire bijstand en eventueel woont een medewerker van het ministerie een rechtszaak bij, zegt een woordvoerder.

Oud-president van Somalië
Ahmed D. is kleinzoon van oud-president Siad Barre van Somalië. Die kwam eind jaren zestig aan de macht na een staatsgreep en ontpopte zich tot een dictator. In 1991 werd hij afgezet, waarop de ouders van D. naar Nederland vluchtten. Ahmed D. was toen twee jaar oud.

De familie van D. wil druk op de zaak zetten, daarom hebben ze advocaat Seebregts ingeschakeld. Met dat doel is Seebregts ook naar de media gestapt.

http://nos.nl/op3/artikel/568164-nler-vast-in-egypte-om-terrorisme.html