Bekijk volle/desktop versie : Omstreden journalist in Marokko voorlopig vrij



25-10-2013, 17:08
De Marokkaanse journalist Ali Anouzla is vandaag op borgtocht vrijgelaten.



Anouzla is hoofdredacteur van nieuwswebsite Lakome en werd vorige maande gearresteerd na het publiceren van een link. De link verwees lezers door naar een video van Al-Qaida waarin werd opgeroepen tot terrorisme. De arrestatie leidde tot een internationaal protest. De Marokkaanse autoriteiten beschuldigen Anouzla er nu van een platform te bieden aan terroristen en terroristische activiteiten.

Anouzla werd vandaag vrijgelaten uit de gevangenis van Salé, in de buurt van Rabat. Een groep die de journalist een warm hart toedraagt stond buiten te gevangenispoorten te wachten om hem te verwelkomen. Hoewel hij voorlopig vrij is zal hij nog steeds vervolging moeten ondergaan voor de aanklachten. Advocaat Hassan Semlali liet weten dat zijn cliënt woensdag opnieuw voor de officier van justitie moet verschijnen.

Het hoofd van Lakome staat bekend om zijn kritiek op staatsinstellingen waaronder de monarchie, iets dat in Marokkaanse media een taboe is. De link naar een 41-minuten durende video van Al Qaida in de Islamitische Maghreb was vervolgens genoeg om hem op te pakken. In de video werd onder meer opgeroepen tot de jihad en het omverwerpen van koning Mohammed VI.

Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International staan de Marokkaan bij. Reporters Withoud Borders riep Frankrijk op om met de Marokkaanse autoriteiten te onderhandelen. De journalist - die ook het schandaal rondom de gratie van pedofiel Daniel Galvan Fina naar buiten bracht - riskeert een celstraf van 20 jaar.