Bekijk volle/desktop versie : Kamervragen over prediken onverdraagzaamheid



17-10-2013, 13:57
De Tweede Kamer wil weten of binnen de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) onverdraagzaamheid wordt gepredikt. Volgens VVD, PvdA en CDA geeft de rector van die universiteit, Ahmet Akgündüz, blijk van “anti-westerse waarden”. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

PAMFLET VAN RECTOR AKGÜNDÜZ
NRC bericht vandaag over een pamflet dat rector Akgündüz heeft geschreven over de demonstraties deze zomer in Turkije. In het pamflet schrijft Akgündüz dat de betogingen het werk zijn van “goddelozen”, “moskeevijandige architecten”, “aanhangers van Assad die moslims doden” en “mensen met een westerse levensstijl”. Tegenstanders van de Turkse premier Erdogan noemt hij “vijand” van hun “religie en vaderland”. De IUR, die sinds dit jaar imams opleidt met een nieuwe hbo-opleiding, zegt dat het volledig achter de publicatie staat.

TWEEDE KAMER WIL OPHELDERING
VVD, PvdA en CDA vragen minister Lodelijk Asscher (Integratie, PvdA) vandaag om opheldering tijdens het integratiedebat. De partijen willen weten welke acties de minister gaat ondernemen tegen de universiteit. “De uitspraken van de rector baren mij ernstige zorgen”, zegt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg. Hij wil dat het lesprogramma van de IUR wordt onderzocht, want “voor lesmethodes die eerder segregeren dan integreren is geen plaats in ons onderwijsbestel”.

'PAMFLET RECTORONWAARDIG'
PvdA’er Keklik Yücel noemt het pamflet van Akgündüz “rectoronwaardig”, en vindt dat de uitspraken de integratie van moslimstudenten verder weg brengt. “Hiermee krijg je geen polderimams, maar imams met vijandbeelden en anti-westerse waarden.” CDA-Kamerlid Pieter Heerma: “Het kan niet zo zijn dat een imamopleiding ingaat tegen de kernwaarden van de Nederlandse samenleving.”

De IUR voerde deze zomer gesprekken met hogeschool InHolland over het overnemen van imamstudenten, omdat InHolland stopt met haar imamopleiding. Een woordvoerder van InHolland laat echter weten dat het overleg met de IUR is verbroken. Alle huidige imamstudenten maken hun opleiding af op InHolland.

Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/17/kamervragen-over-prediken-onverdraagzaamheid/

17-10-2013, 14:32


Ja die westerlingen blijven Kaffirs.

17-10-2013, 15:06
Ik mag hopen dat ze geen subsidie krijgen.

17-10-2013, 16:19
Asscher pakt Islamitische Universiteit aan

De antiwesterse uitspraken die de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) zou hebben gedaan, kunnen niet door de beugel. De instelling moet tekst en uitleg geven, anders krijgt ze problemen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Diverse fracties hadden opheldering gevraagd naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad. Daarin wordt de rector van IUR geciteerd, Ahmet Akgündüz. Die zou onder meer steniging hebben aanduid als „een van de voorgeschreven straffen binnen de islam”. Ook zou hij hebben gezegd dat mannen vrouwen mogen slaan. Protesten in Turkije tegen het beleid van de regering zou hij hebben afgedaan als het werk van „goddelozen”.

Asscher, die verantwoordelijk is voor het integratiebeleid, was het met Kamerleden als Pieter Heerma (CDA), Malik Azmani (VVD) en Keklik Yücel (PvdA) eens dat dit niet kan. „Deze teksten stuiten mij zeer tegen de borst”, zei de minister. Als de IUR niet bereid is er op terug te komen, komt haar toestemming om opleidingen te verzorgen op de tocht te staan.

De IUR geeft opleidingen tot imam op hbo-niveau. Er studeren zo'n 90 mensen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21981298/__Asscher_pakt_Islam-Uni_aan__.html

17-10-2013, 16:26


Heeft niks met islam te maken hoor....

17-10-2013, 16:43
Wat zal ahmet balen dat hij in nl woont. Je mag je vrouw niet eens slaan

17-10-2013, 16:55
Mooi besluit dat inholland heeft besloten om de gesprekken met IUR te beëindigen. Nu nog hopen dat de IUR grondig onder de loop genomen zal worden, met eventueel sancties die toegepast kunnen worden.

---Verstuurd vanaf mijn telefoon---

17-10-2013, 17:21

Citaat door cazzette:
Mooi besluit dat inholland heeft besloten om de gesprekken met IUR te beëindigen. Nu nog hopen dat de IUR grondig onder de loop genomen zal worden, met eventueel sancties die toegepast kunnen worden.

---Verstuurd vanaf mijn telefoon---
Waar het hart vol van is..


18-10-2013, 07:25
Dit soort figuren zorgen voor PVV stemmers... waar haalt men toch altijd die intolerante idioten vandaan en waarom bestrijd men hen niet. Je zou verwachten dat een school zo iemand terug roept of eruit dondert al was het maar om imagoschade te voorkomen, maar blijkbaar ontbreekt het ook daaraan, of is men er mee eens. De roep om sluiting is dan ook niet meer dan terecht, of zoals door blondie gezegd, wees intolerant tegenover intolerantie.

18-10-2013, 11:04
18 oktober 2013

Officiële reactie van de Islamitische Universiteit Rotterdam naar aanleiding van Kamervragen die zijn gesteld aan de Minister van Sociale Zaken

Op 17 oktober j.l. werden Kamervragen gesteld aan de Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher, inzake de uitlatingen van de rector Prof. Dr. Ahmet Akgündüz. Hierbij volgt een officiële reactie van de Islamitische Universiteit Rotterdam.

Het College van Bestuur van de IUR (hierna te noemen: IUR) heeft met teleurstelling kennisgenomen van de onjuiste berichtgeving met betrekking tot haar rector Prof. Dr. Ahmet Akgündüz. Hierin heeft de rector, zich beroepende op de vrijheid van meningsuiting, academische onderwerpen vanuit een islamitisch-wetenschappelijk perspectief toegelicht zonder enige vorm van discriminatie, belediging, haat of afkeer jegens (geloofsaspecten van) bevolkingsgroepen tot uiting te hebben gebracht.

De heer Akgündüz heeft, als professor zijnde op het gebied van Islamitische wetgeving en Ottomaanse (rechts)geschiedenis, recentelijk academische artikelen gepubliceerd betreffende de ‘Gezi-demonstraties’ in Turkije, en een artikel die betrekking heeft op het Alevitisme. Deze academische artikelen zijn, zonder raadpleging van de academische bronnen, door verscheidene media onjuist gepubliceerd en verveelvoudigd. (Voor de volledige tekst lees op http://www.ahmetakgunduz.com)

De artikelen van de rector dienen als antwoord op de vele vragen vanuit het sociale domein in een weerbarstige periode waarin een vergelijking werd gemaakt tussen 1909 en de incidenten in het Gezi Park te Istanbul. Vanuit zijn expertise op het gebied van de Ottomaanse (rechts)geschiedenis heeft Prof. Dr. Ahmet Akgündüz met de publicatie van zijn artikelen op academische wijze de ‘Gezi-demonstraties’ geëvalueerd. De opstand in het Ottomaanse Rijk op 13 april 1909 (ook wel bekend als de Opstand van 31 maart) vergeleek hij met de demonstraties in het Gezi Park. Hierin zijn de demonstranten nimmer als goddelozen omschreven. Wel zijn er enquetes geweest waarin geloof versus ongeloof onder de demonstraten zijn onderzocht. Het concept geloof speelt eenmaal een rol, zoals dat sinds decennia een rol speelt in de Nederlandse context: een academicus moet zich niet onderdrukt voelen om uitleg te geven in religieuze en sociale debatten. Dit behoort tot de fundamentele rechten.

Daarnaast verklaart de IUR, refererend naar de brief van De Federatie van Alevitische Gemeenschap Nederland (HAKDER) aan de Tweede Kamer d.d. 16 oktober 2013, getiteld “Beledigende uitspraken van Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, rector Islamitische Universiteit te Rotterdam” dat haar rector noch in zijn boeken noch in zijn recente academische publicaties de Alevitische gemeenschap en haar levensbeschouwing heeft gediscrimineerd of heeft beledigd. De IUR verwerpt deze aantijging dan ook en distantieert zich op alle manieren van de uitspraken van HAKDER.

Bovengenoemde academische publicatie van Prof. Dr. Akgündüz betreffende de Alevitische gemeenschap en haar levensbeschouwing is tevens door de Turkse media in Turkije gepubliceerd in een onjuiste en verkeerde context. Door de media in Turkije zijn deze incomplete berichtgevingen alsnog gerectificeerd. Als reactie hierop heeft de Turkse media in Nederland een toelichting verzocht, waarop in een persconferentie de rector een feitelijke weergave volgens de correcte academische context heeft geboden. Deze transparante bijeenkomst is nota bene bijgewoond door een journalist uit de Alevitische gemeenschap.

Op de vragen die betrekking hebben op het huwen van een Alevitische met een Soennitische moslim, en het islamitisch perspectief betreffende het eten van vlees dat is geslacht door een Aleviet, heeft de rector als volgt geantwoord:
“Indien iemand niet de eenheid van God, zijn Profeet (en profeten) en de Koran aanvaardt, ongeacht van Soennitische of Alevitische origine, kan deze persoon niet worden aangeduid als moslim. Het huwen met een dergelijke persoon of het eten van zijn/haar geslachte vlees is volgens Islamitische wetgeving niet toegestaan. Doch indien deze persoon, Soennitisch of Alevitisch, gelooft in de eenheid van God, zijn Profeet (en profeten) en de Koran, is het huwen met hem/haar en het eten van zijn/haar geslachte vlees wel degelijk geoorloofd.” (Meer over Alevitisme: Ottoman History, vanaf pag. 167)

De IUR kijkt met verontwaardiging naar de beschuldigingen geadresseerd aan haar rector, temeer daar hij zich anderhalve decennia vol overtuiging probeert in te zetten als een brug tussen de Westerse en Islamitische samenleving. Gedurende zijn academische loopbaan is de rector nooit politiek geëngageerd geweest, noch in het Nederlandse noch in het Turkse politieke bestel. Echter als professor in zijn vakgebied levert de rector regelmatig een academische bijdrage aan relevante conferenties op uitnodiging van verscheidene overheden. Zo ook recentelijk op uitnodiging van de Turkse overheid, waar Prof. Dr. Akgündüz de openingstoespraak van de ‘World Foundation Conference Istanbul’ heeft verzorgd op 23/24 september 2013. Dat de rector van zijn moederland houdt moge duidelijk zijn.

De IUR staat geheel achter de uitspraken van haar rector. Zij verzoekt middels dit persbericht tot gedegen journalistiek, door diepgaand onderzoek te verrichten voor een objectieve weergave van hetgeen wat geschreven is.