Bekijk volle/desktop versie : Scholen geven bedrijf veel macht



12-10-2013, 18:34
De Amsterdamse basisscholen hebben de afgelopen jaren de regie over het onderwijs voor kinderen met leerproblemen volledig uit handen gegeven aan een commercieel bedrijf..

Dit blijkt uit interne rapporten en presentaties en gesprekken met elf betrokkenen. Schoolbestuurders en stadsdelen lieten adviesbureau Oog vanaf 1996 de agenda bepalen. De volgens onderwijsconsultant Theo Nelissen 'extreme' positie van Oog hield vijftien jaar stand, hoewel al in 2006 werd gewaarschuwd voor de grote invloed van het bedrijf. Dankzij zijn vele rollen kon Oog opdrachten binnenhalen voor zichzelf. Nelissen: 'Het werkt belangenverstrengeling in de hand.'

Pas in 2011 grepen de schoolbesturen in, na een rapportage die vraagtekens plaatste bij de doelgerichtheid van het beleid voor leerlingen met leer- en gedragsproblemen en de hoge kosten. Maar ook nu heeft Oog een voorname positie in het zogeheten passend onderwijs. Volgens een topambtenaar van de gemeente hebben schoolbestuurders 'zich met huid en haar overgeleverd' aan Oog.

Oog levert één van de twee interim-directeuren van het samenwerkingsverband waarin de schoolbesturen jaarlijks twintig miljoen euro verdelen. Ook doet Oog de financiële administratie. 'Dit is ongebruikelijk op deze schaal,' zegt onderwijsexpert Ady Hoitink, die in 2011 adviseerde bij het reorganisatietraject dat de scholen meer grip op de leerlingenzorg moest geven. 'Schoolbesturen kiezen voor het inwinnen van advies en leiding geven aan leerlingenzorg doorgaans niet hetzelfde bureau als voor hun financiële administratie. De afhankelijkheid van de informatievoorziening door Oog is heel groot.'

http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3526098/2013/10/12/Scholen-geven-bedrijf-veel-macht.dhtml?utm_source=headliner.nl&utm_.

12-10-2013, 19:26


De ouders ???