Bekijk volle/desktop versie : Wie zijn de Qur’aaniyoon ?



07-10-2013, 20:41
De Qur’aaniyoon zijn degenen die de Sunnah ontkennen. Zij verwerpen het om te werken aan de hand van Hadieth en ze zeggen : “We werken alleen volgens de Qur’aan.” Zij zijn leugenaars omdat ze zeker niet werken aan de hand van de Qur’aan; omdat Allah in de Qur’aan zegt :

“ En wat de boodschapper u ook moge geven neemt het en wat Hij u ook verbiedt, onthoudt u daarvan. En vreest Allah, zeker, Allah is streng in het straffen. “ [ Surah Al-Hashr 59:7 ]

En Allah de Verhevene zei tegen Zijn Profeet :

“En Wij hebben de vermaning tot u gezonden, zodat jij aan de mensheid datgene moogt uitleggen wat tot hen werd nedergezonden, zodat zij mogen nadenken.” [ Surah An-Nahl 16:44 ]

Dus als de Sunnah wordt verwijdert; hoe zal de Qur’aan dan worden uitgelegd?! Wat zal er de Qur’aan uitleggen? De Sunnah van de Boodschapper صلى الله عليه و سلم verduidelijkt de Qur’aan, de Sunnah is de uitlegger van de Qur’aan.

Dus degenen die de Sunnah verwerpen, als zij dit bewust doen dan ontkennen ze de Boodschapper صلى الله عليه و سلم; dan is dit ongeloof en afvalligheid.

Maar als zij onwetend zijn en blind volgen dan zou het moeten worden verduidelijkt aan hen en deze zaak zou uitgelegd moeten worden.

Zij [de Qur’aaniyoon] kwamen bij ‘Umar Ibn ‘Abdul-‘Aziz en ze presenteerden deze leer aan hem. Hij –moge Allah tevreden met hem zijn- zei : “Allah de Verhevene zei :

“En verricht het gebed.”

Wat is het aantal Rak’aat [die verricht zouden moeten worden] ? En wat zijn de gebedstijden? Allah zei ook :

“En betaal de Zakaat [armenbelastingen].”

Wat is de Nisaab? En hoeveel zou er moeten betaald worden ?”

Dus waren ze verbaasd op dat moment en waren ze niet in staat om te antwoorden. Dus hij verbaasde hen en liet hen zwijgen; moge Allah genadig met hem zijn.

Dit is dus een bewijs dat de Qur’aan vergezeld moet worden door de Sunnah, en de Sunnah is de tweede openbaring na de Qur’aan. Het legt de Qur’aan uit, verduidelijkt het, verhelderd het en leid er naar.

De Sunnah bevat ook enkele regelgevingen die niet te vinden zijn in de Qur’aan. Bijvoorbeeld : [het verbod] op het tegelijkertijd huwen van een vrouw en haar tante, of het tegelijkertijd huwen van een vrouw en haar tante van moederskant. Dit staat niet in de Qur’aan dit kan men echter enkel in de Sunnah vinden. 1

Met betrekking tot de borstvoeding; zei Allah de Verhevene :

“Jouw pleegmoeders die jou zoogden en en jouw zoogzusters.” [ Surah An-Nisaa 4:23 ]

Hoe veel keer moet de borstvoeding plaatsvinden? Wanneer wordt het zoogkind verboden om te trouwen ?

De Profetische sunnah kwam hiermee. De Boodschapper صلى الله عليه و سلم verduidelijkte dit. Hij zei :

“Wat verboden wordt om te trouwen door middel van borstvoeding wordt ook verboden door bloedverwanten.”

Dus de Hadieth is algemener dan wat er verschijnt in de Qur’aan. Het zijn niet enkel de pleegmoeders en de zoogzusters [die verboden zijn om te trouwen]. Hij صلى الله عليه و سلم zei :

“Wat verboden wordt om te trouwen door middel van borstvoeding wordt ook verboden door bloedverwanten.”

[Dit bevat] de tante, de tante van moederskant, nicht, nicht van moederskant [van borstvoeding]. Dit kwam niet voor in de Qur’aan, dit kwam in de Sunnah.

“Wat verboden wordt om te trouwen door middel van borstvoeding wordt ook verboden door bloedverwanten.”
Voetnoot :

1. Abu Hurayrah رضي الله عنه leverde over dat de Boodschapper van Allah صلى الله عليه و سلم zei : “Iemand zou niet tegelijkertijd getrouwd moeten zijn met een vrouw en zijn tante van vaderskant of met een vrouw en haar tante van moederskant.” [ Al-Bukhaari 5109 en Muslim 1408 ]

Shaykh Al-Fawzaan حفظه الله
Vertaald door : Abu Muttahir Abdelillah Sokol Al-Albani.
Beluister audio : http://www.ikhouvanislam.be/?p=486

08-10-2013, 09:02


brkallah feek