Bekijk volle/desktop versie : Kabinet laat asielzoekers vluchtflat in kou staan



03-10-2013, 12:47
Het kabinet opent geen tijdelijke opvanglocatie voor de asielzoekers die van adres naar adres zwerven.





De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan had staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) hier om gevraagd, maar die gaat niet op het verzoek in, laat een woordvoerder van zijn ministerie donderdag weten. Van der Laan had op verzoek van de gemeenteraad om een 'meer humane' opvang gevraagd. Daar zou moeten worden gewerkt aan een nieuwe procedure of hun terugkeer.

Een groep van 93 vluchtelingen heeft woensdag in Amsterdam een gekraakt kantoorpand op de Weteringschans betrokken. De afgelopen dagen zwierven zij van adres naar adres nadat ze maandag waren vertrokken uit de zogenoemde vluchtflat. Eerder verbleef de groep in een kerk.

Voorlopig kan deze groep in het woensdag gekraakte pand blijven. In een motie die de gemeenteraad woensdag aannam staat namelijk dat de gemeente voorlopig particuliere initiatieven voor de opvang van de 93 asielzoekers blijft toestaan en waar nodig ondersteunt. Alleen VVD en Trots stemden tegen.

Wat betreft de kraak van het pand wordt het beleid gevolgd dat ook voor andere kraakacties geldt. Dat houdt in dat alleen tot ontruiming wordt overgegaan als de eigenaar van het pand zich meldt en kan aantonen dat hij er plannen mee heeft, zegt een woordvoerder van de gemeente. De eigenaar, volgens de krakers een Duitse investeringsmaatschappij, had zich donderdag nog niet gemeld.

03-10-2013, 12:51



03-10-2013, 12:54
Vandaag heeft een groep sympathisanten het pand Weteringschans 109 bezet. Zij hebben de vluchtelingen uitgenodigd om het pand te gebruiken als noodopvang zodat ze hun actie voort kunnen zetten.

Wij hebben dit gedaan omdat er geen oplossing voor deze mensen komt, niet van de gemeente, niet van de landelijke overheid.

Wij zien Weteringschans 109 niet als oplossing: deze actie moet vooral gezien worden als een broodnodig dak boven een moedige protestactie en niet als alternatief voor dit beleid.

Alhoewel zowel landelijke politici als lokale politiek het erover eens zijn dat deze groep een fundamenteel probleem in de omgang met vluchtelingen aankaart, zien wij de situatie van deze moedige groep alleen maar verslechteren.

Wij kunnen alleen maar een klein gedeelte van de leegstaande ruimte van Amsterdam aanbieden. Maar een dak is niet voldoende. Om hun actie voort te kunnen zetten is alle hulp welkom. Van eten tot financiele donaties, van advies tot simpelweg medemenselijkheid.

We hopen dat het nieuwe onderkomen gezien wordt als een uitnodiging aan iedereen die zich niet medeplichtig wil laten maken aan dit vreemdelingenbeleid.


http://no-border.nl/

03-10-2013, 12:58
[video=youtube;HTab6nYLGcM]http://www.youtube.com/watch?v=HTab6nYLGcM[/video]