Bekijk volle/desktop versie : Al-Jazeera roept hulp VN in om intimidatie Egypte



13-09-2013, 11:25
Al-Jazeera stapt naar de Verenigde Naties en internationale gerechtshoven om de sluiting van zijn kantoren in Egypte aan te vechten.





Al-Jazeera wil zo voorkomen 'dat de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Egypte sterven'. Welke 'internationale rechtbanken en andere relevante instellingen' de nieuwszender te hulp roept lieten zijn advocaten in het midden. De door het Egyptische leger aangestelde interim-regering heeft Al-Jazeera de afgelopen weken het werken onmogelijk gemaakt.

De regering beschouwt de in Qatar gevestigde nieuwszender als een pleitbezorger van de afgezette president Mohammed Morsi en diens Moslimbroederschap. Op 3 september verbood de rechter de Egyptische afdeling van Al-Jazeera nog uit te zenden. Al-Jazeera Mubasher Misr zou de staatsveiligheid schaden, 'leugens uitzenden' en het leger in een kwaad daglicht stellen. De politie deed vervolgens invallen in de kantoren van de zender.

De Arabische en Engelstalige tak van Al-Jazeera bleven vooralsnog betrekkelijk buiten schot. Wel hield de Egyptische politie een week lang een cameraploeg van de Engelstalige zender in hechtenis omdat die zonder vergunning zouden werken.

Na de machtsovername door het leger op 3 juli besteedde Al-Jazeera uitgebreid aandacht aan de protesten van de Moslimbroederschap. De laatste weken dat de zender in de lucht was, was deze ook begonnen boodschappen van voortvluchtige Moslimbroeders uit te zenden.

Behalve Al-Jazeera moesten ook drie andere zenders die de islamisten een warm hart toedroegen hun werkzaamheden staken.