Bekijk volle/desktop versie : In bijna alle supermarkt brood zitten haren in. Voortaan zelf brood maken??Pagina's : [1] 2 3

Thebutterfly
06-09-2013, 13:53


Voortaan brood zelf maken??? In bijna alle supermarkt brood zit haar.

Brood, daar zit wat in. Inderdaad. Naast meel, water, gist en olie ook de nodige chemische toevoegingen. Zoals E920, of broodverbeteraar, gewonnen uit mensen haar.
Het lekkerste brood maak je zelf of koop je bij de natuurwinkel. Dan krijg je een boterham waar alleen de basisingrediënten in zitten. Wie brood koopt in de supermarkt, neemt een aantal chemische toevoegingen op de koop toe.

Donkerbruin
Donkerbruin brood bestaat niet. Je hebt wit brood of lichtbruin brood (van de volledige tarwekorrel). Super donkerbruin brood is witbrood met een kleurtje. Vaak wordt daar gebrande mout aan toegevoegd. Mout is een ingrediënt dat wordt gebruikt door bierbrouwers om mooi bruin (licht zoet) bier te maken. Als je dit ingrediënt verbrand geeft het een donkere kleur aan bruin brood. Veel gezonder dan wit brood is extra donkerbruin brood dus niet.

Mensenhaar
Veel supermarktbrood bevat toevoegingen. Veel van de toevoegingen zijn zouten en conserveringsmiddelen. Een opmerkelijke toevoeging is E920. Ook bekend als L-Cysteïne. Dit is een enzym dat het brood beter machinaal verwerkbaar maakt. Het is een omstreden E-nummer, vooral door de herkomst van de grondstoffen. L-Cysteïne wordt geïsoleerd uit keratine, de bouwstoffen van haar.

Varkens en mensen
Voorheen werd E920 vooral gewonnen uit dierlijk haar, vooral uit paarden en varkens. Maar tegenwoordig hebben chemische producenten een nieuwe bron. In India en China is de handel in mensenhaar exponentieel gegroeid door de groeiende vraag naar E920, dat naast brood ook in de meeste andere bakproducten zit. In China is het gebruikelijk dat kappers de knipsels verzamelen en te koop aan bieden. Ook India kent daarin booming business.

Het is dus een broodje aap verhaal dat er in brood varkens- of mensenhaar zit. Maar het is een feit dat mensen- en dierenhaar dient als grondstof voor broodverbeteraar.


Ingrediëntenlijst
Liever brood zonder L-Cysteïne. Kies dan brood van de biologische bakker, of bak het zelf. In de supermarkt op de etiketten kijken heeft geen zin. Omdat L-Cysteïne geen ingrediënt, maar een hulpmiddel is, zijn fabrikanten niet verplicht het op de etiketten te vermelden. De handleiding daarover stelt: ‘Het broodverbetermiddel bevat ook enzymen en meelverbetermiddelen, maar dit zijn technologische hulpstoffen, die niet in de ingrediëntendeclaratie vermeld hoeven worden (zie deel 6.8) tenzij er “verborgen” allergene stoffen in zitten’, aldus het Kennis- en adviescentrum voor Bakkerijen.

bron: http://www.wijproefdieren.nl/haar-in-je-brood/

Lady-Me
06-09-2013, 13:59
Brood kopen bij de BIO supermarkt is ook een optie.

nawal-1985
06-09-2013, 14:09
Gadverdamme ik heb net een broodje gegeten. Nu ben ik misselijk thnx

Accessoires
06-09-2013, 14:11
Wow, en ik at altijd heel donker brood, omdat ik dacht dat dat veel beter was dan wit...

Lady-Me
06-09-2013, 14:16


Pak een willekeurig product uit de kast en moet je opzoeken wat de E nummers inhouden en die aroma's. Dan schrik je pas. Ik winkel met de e nummers app en zoek alles op in de winkel en als ik het dan niet vind in de supermarkt ga ik naar de BIO supermarkt. Je betaald er wel flink wat meer voor helaas

Lady_maysa
06-09-2013, 14:19
waar staan al die bio-supermarkten? Ik heb er nog nooit van gehoord.

Monarch
06-09-2013, 14:20
Wajema. Wat voor debiel bedenkt dit.

Monarch
06-09-2013, 14:22

Citaat door Lady_maysa:
waar staan al die bio-supermarkten? Ik heb er nog nooit van gehoord.
Ik weet niet waar je woont, maar ze zijn er wel in Amsterdam. Je hebt eentje in de eerste van swindenstraat bij de dappermarkt, Ekodis en eentje in de buurt van Wibaut.

Lady-Me
06-09-2013, 14:23
Elke stad heeft er wel 1 bio winkel. Google gewoon bio winkel met jouw plaatsnaam erachter. Wie het bedenkt?? Fabrikanten die goedkoop willen produceren en de nederlandse voedsel en waren geval die het goedkeurt en wij mensen die niks lezen en gewoon kopen.

Monarch
06-09-2013, 14:26

Citaat door Lady-Me:
Elke stad heeft er wel 1 bio winkel. Google gewoon bio winkel met jouw plaatsnaam erachter. Wie het bedenkt?? Fabrikanten die goedkoop willen produceren en de nederlandse voedsel en waren geval die het goedkeurt en wij mensen die niks lezen en gewoon kopen.
Maar helaas staan er nooit de ingedrienten op t brood

vaseline00
06-09-2013, 14:28
Vind je het gek dat Kanker killer is ik wil niet weten wat we allemaal naar beter werken, en zelfs puur natuur is geen eens puur natuur meer. me oom heeft gewerkt bij een grote fruit en groente fabriek en dat word ook door allerlei bakken gehaald en bespoten en uiteindelijk ligt het in de schappen als vers fruit, en dan heb ik het niet over geconserveerd maar gewoon een krop sla of tomaten, appels heeft hij verteld, en van de week kwam ineens poepvlees in het nieuws bah!

Lady-Me
06-09-2013, 14:30
Ik heb geen supermarkt brood liggen maar soms zit er een sticker onder waar de ingr. Op staan.

Thebutterfly
06-09-2013, 17:48Citaat door Lady-Me:
Brood kopen bij de BIO supermarkt is ook een optie.
Bio supermarkt?/ Ken ik niet.

Thebutterfly
06-09-2013, 17:50

Citaat door Monarch:
Maar helaas staan er nooit de ingedrienten op t brood
klopt ik las dat de fabrikanten niet verplicht zijn om dat bij de ingriendenten te vermelden of er broodverbeteraar in zit.

Actie-voor-Marokko
06-09-2013, 19:05
TURK is een optie..of zelf bakken..:-)
Wij kopen al jaren geen brood bij de Nederlandse winkels..altijd bij de Turkse winkel..

Pagina's : [1] 2 3