Bekijk volle/desktop versie : Groeit Obama's kans op een militaire ingreep in Syrië? Vijf vragen



04-09-2013, 13:43
VIJF VRAGEN Obama lijkt, ondanks de felle weerstand die hij afgelopen dagen ervoer, zijn kansen op een militaire aanval op Syrië te vergroten. Gisteravond kwam de Senaat tot een compromis over een resolutie die ingrijpen in Syrië mogelijk moet maken. Daarover wordt vandaag voor het eerst gestemd. Wat hangt van die stemming af? En wat staat er vandaag nog meer op het programma rondom Syrië? De belangrijkste vragen op een rij.



Waarover stemt de Senaat vandaag?
De Buitenlandcommissie van de Amerikaanse Senaat brengt de ontwerpresolutie - die gisterenavond tot stand kwam - in stemming. De resolutie is het resultaat van dagenlange onderhandelingen tussen Republikeinse en Democratische senatoren en maakt 'een beperkte en op maat gesneden militaire actie' in Syrië mogelijk. Dat houdt in dat de actie alleen een reactie mag zijn op het gebruik van chemische wapens.

De duur van ingrijpen is in de resolutie beperkt tot zestig dagen, met de mogelijkheid tot verlenging met dertig dagen. President Barack Obama kan tot die verlenging besluiten, tenzij het Congres tegen is.

In de resolutie is ook expliciet opgenomen dat er tijdens een interventie in Syrië geen grondtroepen worden ingezet ('no American boots on the ground').

Stemt de commissie vandaag voor?
Dat zit er dik in, omdat de commissie zelf nauw betrokken is geweest bij de totstandkoming van de resolutie. Daar is zelfs al 'overeenstemming' over bereikt. Lastiger wordt het voor Obama om politici uit het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen de scepter zwaaien, achter zich te krijgen. Toch lijken de kansen voor Obama niet verkeken: de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, sprak zich gisterenavond uit vóór een militaire interventie. Ook de invloedrijke Republikein Eric Cantor schaarde zich hierachter.

Het Huis van Afgevaardigden neemt uiteindelijk het definitieve besluit over de resolutie. Eerst moet de Buitenlandcommissie akkoord gaan, vervolgens zal de voltallige Senaat zich erover buigen en dan is het de beurt aan het Huis van Afgevaardigden. De verwachting is dat die definitieve stemming pas eind volgende week zal plaatsvinden.

En wat als het Congres tegenstemt?
Dan behoudt Obama het recht om aan te vallen. De president vraagt het Congres om instemming, niet om toestemming. Tijdens de hoorzitting van gisteren opperde de Republikeinse senator Rand Paul dat Obama zijn aanvalsplan op Syrië vermoedelijk voortzet, ook als het Congres tegen stemt. John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei daarop dat hij niet weet wat Obama's beslissing in dat geval zou zijn, maar dat de president hiertoe wel het recht heeft volgens de constitutie.

Ingrijpen zonder toestemming van het Congres ligt echter gevoelig omdat het grootste deel van de Amerikanen (volgens de laatste peiling zo'n 56 procent) zich tegen een militaire aanval op Syrië keert. Slechts 19 procent van de Amerikanen is uitgesproken voorstander van ingrijpen.

Hoe ziet het programma van Obama er vandaag uit?
De Amerikaanse president is vanochtend aangekomen in de Zweedse hoofdstad Stockholm, waar hij zal praten over onderwerpen als klimaatverandering, handel en technologie. Daarmee wil Obama een andere kant van de Amerikaanse diplomatie laten zien, nu de blik van de wereld gericht is op Syrië. Na zijn bezoek aan Zweden reist Obama door naar de G20-top in St. Petersburg. Daar zal hij met de Russische president Poetin onder meer praten over Syrië.

De Russische president heeft Obama op het hart gedrukt om geen overhaaste beslissingen te nemen. Gisteren beweerde Rusland, bij monde van de Syrische ambassadeur in Moskou, Riad Haddad, dat het land over bewijzen beschikt dat de Syrische rebellen achter de chemische aanval van 21 augustus zitten. Vandaag liet Poetin weten dat zijn land steun aan een VN-resolutie niet uitsluit als vast komt te staan dat het Syrische regime chemische wapens heeft ingezet.

Zijn er nog meer agendapunten omtrent Syrië?
Jazeker. De Assemblée Nationale, het Franse parlement, debatteert vandaag over de vraag of Frankrijk betrokken moet zijn bij een militaire actie tegen het Syrische regime. Aan dit debat is geen stemming verbonden. President Hollande heeft voor een militaire actie namelijk niet de instemming nodig van het Franse parlement. Hij kan daartoe zelfstandig besluiten.

Hollande heeft de afgelopen dagen te kennen gegeven dat Frankrijk vastbesloten is om deel te nemen aan een militaire actie tegen Syrië. Hij zei echter ook dat Frankrijk niet bereid is tot een solo-actie zonder de Amerikanen. Ook in Frankrijk is het wachten dus op het Amerikaanse Congres en de volgende stappen van president Obama.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/index.dhtml

04-09-2013, 13:48



04-09-2013, 14:07
Wat is er mis met lekker niks doen?

04-09-2013, 14:09

Citaat door onaangepast:
Wat is er mis met lekker niks doen?
Vraag aan Herr Hollande en Herr Obama