Bekijk volle/desktop versie : 'PvdA-top wilde inzicht in belgeschiedenis fractie'



30-08-2013, 17:16
Gepubliceerd: 30 aug 2013 13:48 Laatste update: 30 aug 2013 14:42 Algemeen
De top van de PvdA-fractie heeft geprobeerd om de belgeschiedenis van alle fractieleden boven tafel te krijgen. Zo moest duidelijk worden wie naar de pers had gelekt over de mogelijke affaire die partijleider Diederik Samsom met zijn voorlichter Saar van Bueren zou hebben. Dat heeft Novum Nieuws vernomen uit welingelichte kringen rond de fractie.

De roddel over de amoureuze relatie tussen Samsom en zijn woordvoerder is altijd met klem ontkend. Toch wilden Samsom en de kleine kring van vertrouwelingen om hem heen per se weten wie met de media hadden gesproken over de kwestie. Daarom wilden zij een uitdraai van hun Vodafone-abonnement hebben, zodat kon worden nagegaan wie had gelekt.

Lees ook:
PvdA neemt al decennia vergaderingen op
PvdA houdt Kamerleden in bedwang met bandopname

Achterdocht en onvrede
Een woordvoerder van de fractie ontkent dat geprobeerd is de belgeschiedenis van de Kamerleden boven tafel te krijgen. "Natuurlijk wil je weten wie gelekt heeft, maar de praktijk wijst uit dat dit heel moeilijk te achterhalen is. Maar de belgeschiedenis opvragen bij Vodafone is onmogelijk, en fractieleden vragen om een uitdraai gaat te ver."

Dat vonden de PvdA-Kamerleden ook. Uiteindelijk strandde het plan, maar het geeft wel inzicht in de sfeer van achterdocht en onvrede die in de fractie heerst. Zaterdag deed de in juli opgestapte Désirée Bonis een boekje open over de ijzeren discipline die in de fractie wordt afgedwongen. Samsom zou de touwtjes strak in handen houden.

Woensdag vertrok Myrthe Hilkens uit de fractie. "De manier waarop ik invulling wil geven aan mijn idealen strookt helaas niet met de wijze waarop ik politiek kan bedrijven", liet ze in een verklaring weten. Zij was een van de fractieleden die grote moeite hadden met de strafbaarstelling van illegaliteit.

Whatsapp-groepjes
Partijlid Sander Terphuis, die eerder dit jaar het verzet binnen de PvdA aanvoerde over de strafbaarstelling van illegaliteit, vindt dat het vertrek van Hilkens als een duidelijk signaal aan Samsom moet worden opgevat. "Hilkens is zeker niet de enige die met het onderwerp in haar maag zit", zei hij daarover tegen Novum Nieuws. "Ook bijvoorbeeld Mei Li Vos heeft het er moeilijk mee."

De Telegraaf schreef vrijdag dat de fractievergaderingen worden opgenomen en dat de tapes later worden gebruikt op dwarsliggende Kamerleden in het gareel te krijgen. Ook zouden ontevreden Kamerleden in Whatsapp-groepjes hun frustraties met elkaar delen.


Bron




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Als die 'kwestie' niet speelde had niemand dat gerucht kunnen 'lekken', het moet dus eigenlijk wel waar zijn.

Typisch een politicus van de PvdA, je kan er blind op vertrouwen dat ze niet te vertrouwen zijn.

30-08-2013, 17:22


Alle fractieleden van de PvdA hebben hun handtekening gezet onder het regeringstekort.

Dan moet je achteraf niet gaan kwaken.