Bekijk volle/desktop versie : Iran waarschuwt VS tegen overschrijden rode lijn Syrië



25-08-2013, 10:06
De Verenigde Staten wachten 'ernstige consequenties' als zij in Syrië een rode lijn overschrijden. Dat dreigement uitte de stafchef van het Iraanse leger vandaag. Eerder vanmorgen meldde Iran dat Syrië bereid is VN-wapeninspecteurs toe te laten tot de plekken van de vermeende gifgasaanval van woensdag.

'Amerika kent de grenzen van de rode lijn in Syrië en het overschrijden van die lijn zal ernstige consequenties hebben voor het Witte Huis', zei de Iraanse legerleider Massoud Jazayeri tegen het Iraanse persbureau Fars TV. Hij reageerde op mogelijke voorbereidingen van de VS tot militair ingrijpen in Syrië.

Een jaar geleden noemde president Obama het gebruik van chemische wapens in Syrië een 'rode lijn'. De mogelijke aanval met gifgas op oostelijke wijken van Damascus afgelopen woensdag noopt de Amerikaanse president er nu toe invulling te geven aan zijn woorden. Enkele Amerikaanse oorlogsschepen bewapend met kruisraketten zijn op de Middellandse Zee in stelling gebracht in afwachting van Obama's beslissing.

'VN-inspecteurs zijn welkom'
Eerder vandaag meldde het Iraanse Press TV dat de Syrische regering van Assad bereid is de VN-wapeninspecteurs toe te laten tot de getroffen wijken van Damascus. In een telefoongesprek met zijn Italiaanse collega Emma Bonino zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zondag: 'We staan in nauw contact met de Syrische overheid en zij hebben ons ervan verzekerd dat ze nooit zulke onmenselijke wapens hebben gebruikt en dat ze volledig zullen meewerken met het bezoek van de VN-experts aan de getroffen gebieden.'

Het Syrische regime ontkent chemische wapens te hebben gebruikt en beschuldigt de rebellen ervan de wapens tegen hun eigen mensen te hebben ingezet om een reactie van de internationale gemeenschap uit te lokken. In Europa en de VS overheerst het vermoeden dat Assad achter de aanval zit. Vooralsnog hebben VN-inspecteurs geen toegang gekregen tot de getroffen plekken.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3498091/2013/08/25/Iran-waarschuwt-VS-tegen-overschrijden-rode-lijn-Syrie.dhtml