Bekijk volle/desktop versie : 12 jaar eis voor moordaanslag Youssef Bensallam



23-08-2013, 06:23
Donderdag is door het Openbaar Ministerie 12 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 28-jarige Saïd El K. die verdacht wordt van betrokkenheid bij de liquidatiepoging op Youssef Bensallam. Op 27 juni 2012 omstreeks 02.00 uur wordt Youssef Bensallem neergeschoten in zijn auto precies voor café The Corner van Ruud en Martin Hillegers aan het Scheldeplein in Amsterdam. Bensallam raakte zwaargewond en kan na langdurig revalideren nog steeds moeilijk lopen.

Op 9 augustus 2012 wordt de 27-jarige Saïd El K. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte moordpoging. Saïd is de tweelingbroer van Ahmed el K. bijgenaamd de Twins. Het motief van de moordaanslag is waarschijnlijk een ruzie tussen Bensallem en El K. waarbij de kickbokser Youssef het latere slachtoffer Saïd had geslagen. De verdachte ontkent alle betrokkenheid bij de mislukte moordpoging en in het onderzoek is tevens een getuige gegijzeld geweest. Deze Amsterdamse beroepscrimineel (ABC'er) was getuige van de schietpartij. Advocaat Bénédicte Ficq bevestigde de gijzeling aan de redactie. De gegijzelde getuige is inmiddels weer vrijgelaten. Vingerafdrukken van Saïd El K. worden door forechsische recherheurs aangetroffen op rechterportier van de auto van Bensallam.

Enkele weken voor de aanslag was Saïd El K. in café Huizinga in Amsterdam-West. Plotseling kreeg broer Ahmed el K. een sms-bericht met de waarschuwing dat Saïd onmiddellijk moest vertrekken. Gevolgd door een nieuw sms-bericht met dezelfde waarschuwing. 'Ga weg daar! Ga weg!' Zijn broer Ahmed is vervolgens naar het café gereden en constateerde aan de achterzijde een auto met een aantal personen die gewapend waren. Volgens bronnen waren de 'hitters' Hamza B. en Karim el M. Bovendien zouden er nog twee personen in de auto aanwezig zijn geweest, waarvan waarschijnlijk ook Youssef Bensallam. Deze personen zouden zijn herkend door een Marokkaans meisje.

Saïd El K. is vervolgens met een scooter via de vooruitgang gevlucht. De afzender van het sms-bericht was Anouar B. die inmiddels zelf is aangehouden als verdachte voor betrokkenheid bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt. De afzender was een bekende van het slachtoffer Benssalam, maar tevens van Saïd El K. Was het een oprechte waarschuwing of een manier om de ontvanger van het sms-bericht naar buiten te krijgen?

De Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) heeft de tweelingbroer van Saïd, de verdachte die momenteel in voorarrest zit voor de poging tot moord op Youssef Bensallam, heeft gewaarschuwd dat hij op een 'dodenlijst' zou staan. De rechercheurs hebben niet aan Achmed El K. verteld wie hem wil laten vermoorden. Wanneer de CIE informatie krijgt over een aanstaande liquidatie is het gebruikelijk dat ook de vermeende opdrachtgever(s) of uitvoerder(s) gewaarschuwd worden door de politie, om het misdrijf vooral niet te plegen.