Bekijk volle/desktop versie : Al Jazeera nu ook van start in Amerika



21-08-2013, 11:09
Na tien jaar proberen krijgt de Arabische televisiezender Al Jazeera eindelijk voet aan de grond in de VS.





Al Jazeera America gaat in meer dan 45 miljoen Amerikaanse huishoudens de plaats innemen van Current TV, de actualiteitenzender van voormalig vicepresident Al Gore. De zender heeft veel oudgedienden uit de Amerikaanse televisiewereld in dienst genomen, zoals John Seigenthaler, Joie Chen, Antonio Mora en Sheila McVicar. De kijkers wil Al Jazeera een stevig menu van nieuws voorschotelen, dat anders is dan bij de Amerikaanse nieuwszenders gebruikelijk is.

"Wij komen met iets wat volgens ons uniek is en waar het Amerikaanse volk volgens onze overtuiging naar uitkijkt", zei Kate O'Brien, voormalig directeur van ABC News die nu topvrouw is van Al Jazeera America. Vicepresident voor nieuwsprogrammering is David Doss, die zijn sporen heeft verdiend bij ABC, NBC en CNN.

Behalve in New York heeft AJA in nog elf Amerikaanse steden kantoren. Het kantoor in New York is tijdelijk; de zender zoekt een groter onderkomen, maar wilde snel beginnen nadat in januari Current TV werd uitgekocht. Buiten de Verenigde Staten heeft Al Jazeera zeventig kantoren.

Directeuren van AJA benadrukken dat de programmering op de Amerikaanse smaak wordt toegesneden. Intern heeft dat wel tot discussie geleid. Zo schreef politiek analist Marwan Bishara in een memo aan zijn bazen dat de directeuren te ver gingen om Amerikaanse kijkers te gerieven. Zo stoorde hij zich er aan dat potentiële kijkers werd gevraagd of zij Al Jazeera als anti-Amerikaans beschouwden.

AJA zal in minder dan de helft van de Amerikaanse huishoudens te zien zijn. Kabelmaatschappij Time Warner liet bijvoorbeeld Current vallen toen de overname ervan door Al Jazeera bekend werd gemaakt. AJA is met Time Warner en andere kabelbedrijven, die Current ook al niet doorgaven, in onderhandeling om in hun aanbod te worden opgenomen, liefst met een niet te hoog programmanummer, net als de concurrentie.

Online had Al Jazeera English al een aanzienlijk publiek. Veel mensen volgden de livestreams. Al Jazeera moet daar nu mee stoppen, het was een voorwaarde om tot de kabel te worden toegelaten. Volgens voormalig Al Jazeera English verslaggever Dave Marash verruilt de zender daarmee een jong en groeiend publiek voor een ouder publiek van televisiekijkers.

21-08-2013, 11:25


Aljazeera het arabische wereldwonder. Ben benieuwd

21-08-2013, 11:25
Propaganda worldwide


21-08-2013, 12:03
Wereld klasse van onderneming
Moge nog velen volgen


21-08-2013, 12:26


Geen enkele Amerikaanse ''nieuwszender'' is objectief. Nu komt Al jazeerza meedoen met propoganda


21-08-2013, 12:48
Ze hebben beloofd dat ze serieus journalistiek gaan bedrijven. Kijken wat er gebeurd als ze ontdekken dat het volk ook of vooral entertainment wil..

22-08-2013, 12:42
Sinds Ze pro Israel zijn krijgen Ze alles voor elkaar en zenders als al - alam en al manar zijn in Nederland niet eens meer te ontvangen