Bekijk volle/desktop versie : Geestelijk leider Moslim Broederschap Mohammed Badie gearresteerd



20-08-2013, 11:35
De geestelijke leider van de Egyptische Moslimbroederschap, Mohammed Badie, is opgepakt. Hij is niet de eerste belangrijke Moslimbroeder die in de cel beland.


Mohammed Badie © AFP

De leider van de Egyptische Moslimbroederschap, Mohammed Badie, is opgepakt. Dat verklaarde een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken.

De afgezette president Mohammed Morsi maakt deel uit van de Moslimbroederschap. Badie was kort na middernacht opgepakt in de Egyptische hoofdstad Caïro, samen met een ander hooggeplaatste Moslimbroeder. Hij had zich schuilgehouden in een gebouw vlakbij het plein Rabaa al-Adawija, waar meer dan 280 aanhangers van Morsi het leven lieten bij de eerste operatie van politie en leger tegen de islamisten.

Op televisie waren beelden te zien van de 70-jarige Badie, die door de politie werd weggevoerd. De Egyptische justitie had zijn arrestatie bevolen voor onder meer het aanzetten tot geweld".
Moslimbroeders zwaar in clinch met leger

Badie geldt als de geestelijke leider van de Moslimbroederschap. Zijn arrestatie is dus een zware klap voor de organisatie, die het erg zwaar te verduren heeft. De Egyptische regering probeert (opnieuw) de Moslimbroederschap te verbieden.

Badie is niet de eerste Moslimbroeder die werd opgepakt. Morsi zelf wordt sinds zijn gedwingen aftreden op 3 juli op een geheime locatie vastgehouden. Hij wordt aangeklaagd voor samenzwering en moord. Daarbij werd pas nog een andere beschuldiging gevoegd: "medeplichtigheid aan doodslag en mishandeling" van betogers die eind 2012 voor het presidentieel paleis protesteerden.

Het onderzoek zal twee weken duren. Al die tijd zal Morsi opgesloten moeten blijven. In december 2012 verzamelden duizenden betogers zich voor het presidentieel paleis in Caïro om actie te voeren tegen Morsi, die volgens hen probeerde de wetten van het land te islamiseren. Morsi is al aangeklaagd voor een zaak die te maken heeft met zijn ontsnapping uit de gevangenis tijdens de volksopstand tegen zijn voorganger Hosni Moebarak. Bij zijn ontsnapping uit de gevangenis, waar hij begin 2011 werd opgesloten, zou hij door Hamas geholpen zijn.

Eind juni oordeelde een Egyptische rechtbank dat zowel de Palestijnse Hamas als de Libanese Hezbollah betrokken waren bij die ontsnapping, maar Morsi zelf beweerde toen dat buurtbewoners hem en 33 andere opgesloten Moslimbroeders voor hen "de deuren hadden geopend".
Al meerdere leiders Moslimbroeders opgepakt

Naast Morsi en Badie werd ook Mohammed al-Beltagi opgepakt, een belangrijke functionaris van de Moslimbroederschap. Tijdens zijn arrestatie kwam zijn 17-jarige dochter om bij de rellen. Voorts werden 250 islamisten ondervraagd voor moord, poging tot moord en terrorisme. De aanhangers van Morsi waren opgepakt op het in Caïro centraal gelegen Ramsesplein, toen ze een nabijgelegen politiekantoor probeerden te bestormen.
Amnesty International eist betere bescherming van koptische christenen

Volgens Amnesty International moet de Egyptische regering dringend stappen ondernemen om de koptische christenen te beschermen. Sinds de afzetting van Mohammed Morsi zijn al 38 kerken afgebrand en nog eens 23 kerken aangevallen, zo meldt Amnesty International.

Amnesty International maant de veiligheidstroepen aan om de koptische christenen beter te beschermen. "Het is schokkend om te zien hoe de veiligheidstroepen verzuimen om deze sektarische aanvallen te voorkomen en de koptische christenen te beschermen", schrijft Amnesty International in haar persbericht.

Deze golf van sektarisch geweld is gestart na de afzetting van de toenmalige president Morsi, op 3 juli. In de ogen van de Morsi-aanhangers zijn de koptische christenen de zondebok voor de afzetting van de president. Door de ontruiming van de sit-ins van de Morsi-aanhangers door het leger vanaf 14 augustus, is het aantal geweldplegingen
fors toegenomen.

Amnesty International roept nu op tot actie van de Egyptische regering. "Het geweld veroordelen is niet genoeg. In deze moeilijke politieke situatie hebben zowel de regering als de leiders van de Moslimbroederschap erin gefaald de aanvallen tegen de koptische christenen te stoppen, en hen hiertegen te beschermen. Er zijn onmiddellijk maatregelen nodig om hun veiligheid te garanderen", zegt Hassiba Hadj Sahraoui, directeur van Amnesty International in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

http://www.knack.be/nieuws/buitenland/geestelijke-leider-moslimbroeders-mohammed-badie-opgepakt/article-4000377858229.htm