Bekijk volle/desktop versie : Al-Qaeda claimt aanval op Abu Ghraib: 500 gevangenen bevrijd



23-07-2013, 16:39
Al-Qaeda heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee gelijktijdige invallen op Iraakse gevangenissen, waaronder de Abu Ghraib-gevangenis, die zondagavond plaatsvonden. In een verklaring, die op meerdere militante internetfora is geplaatst, staat dat ze tijdens hun actie 500 gevangenen hebben bevrijd. .

De Islamitische Staat van Irak en de Levant, die eerder dit jaar ontstond uit een fusie tussen twee al-Qaeda takken in Syrië en Irak, zegt in de verklaring dat de aanvallen op Abu Ghraib en Taji maandenlang zijn voorbereid.

De aanslagen komen precies een jaar nadat de leider van al-Qaeda in Irak, Abu Bakr al-Baghdadi, een campagne heeft gelanceerd met de titel 'Breaking the Walls'. Het vrijlaten van gevangen leden van de fundamentalistische beweging heeft daarin prioriteit.

Bomgordels
Opstandelingen vielen de twee grote gevangenissen nabij Bagdad zondagavond aan. Negen zelfmoordterroristen brachten onder meer bomgordels en autobommen tot ontploffing en vuurden honderden granaten en tientallen raketten op de complexen af. Bij de aanvallen kwamen zeker 25 Iraakse militairen en politieagenten om het leven.

Aanslagen
Het geweld in Irak is sinds april sterk toegenomen. Soennitische islamitische militanten hebben hun strijd tegen de door sji'ieten geleide regering - die aan de macht kwam na de val van Sadam Hoessein - geïntensiveerd.

Aanslagen hebben de afgelopen maanden aan zeker 2500 Irakezen het leven gekost.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3480406/2013/07/23/Al-Qaeda-claimt-aanval-op-Abu-Ghraib-500-gevangenen-bevrijd.dhtml