Bekijk volle/desktop versie : Verdachte schietpartij Staatsliedenbuurt voorlopig vast



18-07-2013, 23:55
De 25-jarige Adil A. blijft voorlopig nog achter tralies. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de verdenking dat A. betrokken is bij de enorme schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december nog stevig genoeg om verlenging van zijn voorarrest te rechtvaardigen.

Donderdag verscheen A. voor de tweede keer op een openbare rechtszitting. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de verdenkingen sinds de vorige zitting, eind april, alleen maar sterker geworden.

Bij de schietpartij kwamen de 21-jarige Saïd el Yazidi en de 28-jarige Youssef Lkhorf om het leven. Zij zijn in koelen bloede geliquideerd. Een paar mannen die in het gezelschap van beide slachtoffers waren, wisten tijdig een veilig heenkomen te zoeken.

Een van hen, Benaouf A., zou het hoofddoelwit zijn geweest. Hij verdween uit beeld, maar zit sinds enige tijd vast voor een liquidatie in Antwerpen. Deze moordpartij houdt vermoedelijk verband met het geweld in de Staatsliedenbuurt. Een conflict om een partij cocaïne vormt mogelijk de achtergrond van de elkaar opvolgende liquidaties.

Justitie en politie denken dat een groep van vijf tot zeven mannen is betrokken bij de schietpartij in Amsterdam. De politie arresteerde Adil A. in januari; in de maanden daarop volgden twee anderen.

Onder meer vingerafdrukken en DNA-sporen linken A. aan de dubbele liquidatie. Hij verbleef op een adres waar een arsenaal aan vuurwapens is gevonden.

De afgelopen maanden heeft de politie gepoogd het door A. opgegeven alibi te checken, onder meer door getuigen te horen. Volgens het OM blijkt dit een moeizame onderneming, omdat deze getuigen niet of nauwelijks aan te spreken zijn. Ook twee broers van A. hebben zich tot dusver niet gemeld. Advocaat Jurriaan de Vries wees erop dat A. tot 'de Marokkaanse gemeenschap' behoort, waarin het 'uit den boze is om ook maar één woord met de politie te wisselen'.

Bij A. zijn briefjes gevonden die het vermoeden van justitie versterken dat A. tot de dadergroep behoort. Op de briefjes zouden instructies hebben gestaan wat bepaalde getuigen moeten verklaren. Ook wordt er volgens het OM gezinspeeld op een ontsnappingspoging van A. Deze zou de dag na de vorige zitting hebben moeten plaatsvinden.

Bron: Parool