Bekijk volle/desktop versie : Werkloosheid stijgt verder



18-07-2013, 15:12
Het aantal mensen zonder baan is in juni fors toegenomen met zestienduizend naar 675 duizend mensen.





De werkloosheid steeg daarmee naar 8,5 procent, van 8,3 procent in mei. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. De werkloosheid bevindt zich in absolute cijfers al maanden op recordhoogte De toename in werkloosheid ligt flink hoger dan een maand eerder, toen negenduizend mensen extra hun baan kwijtraakten. Wel valt de stijging aanzienlijk lager uit dan in maart, toen er dertigduizend werklozen bij kwamen. Dat was de grootste groei in vier jaar tijd. Gemiddeld nam de werkloosheid de laatste drie maanden met elfduizend per maand toe.

Vooral de werkloosheid onder 45-plussers groeide de afgelopen drie maanden sterk, met gemiddeld zevenduizend per maand. Deze stijging hangt volgens het CBS samen met de toegenomen participatie van 45-plussers op de arbeidsmarkt. Daardoor stijgt niet alleen het aantal werkenden, maar vooral ook de hoeveelheid werklozen in deze leeftijdsgroep.

Onder jongeren nam de werkloosheid de afgelopen maanden veel minder sterk toe. Maandelijks kwamen er gemiddeld tweeduizend bij in de leeftijdsgroep 25 tot 45 jaar. Het aantal werklozen volgens de 'internationale definitie' van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) kwam in juni uit op 6,8 procent, tegen 6,6 procent in mei.

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen steeg de afgelopen maand eveneens, met vierduizend naar 382 duizend uitkeringen. Dat is een toename van een procent ten opzichte van mei. In het afgelopen half jaar steeg het aantal WW-uitkeringen met twaalf procent. Vooral in de sectoren zorg en welzijn en handel steeg het aantal lopende uitkeringen.

Het aantal WW-uitkeringen neemt vooral toe door een groeiend aantal uitkeringen van 45-plussers. In die leeftijdscategorie nam het aantal mensen met een uitkering in vergelijking met mei toe met bijna twee procent. Vergeleken met een halfjaar eerder is zelfs sprake van een groei van ruim dertien procent.

Onder jongeren tot 25 jaar was afgelopen maand juist sprake van een krimp van drie procent in het aantal lopende WW-uitkeringen. In die leeftijdsgroep loopt het aantal uitkeringen al sinds maart licht terug.

18-07-2013, 15:15


aantal bonussen stijgt ook hard