Bekijk volle/desktop versie : Borstvoedingsfabeltjes



16-07-2013, 16:15
Veel vrouwen hebben niet genoeg melk

Niet waar!
De grote meerderheid van vrouwen produceert meer dan genoeg melk. Het is zelfs normaal om een overschot aan melk te hebben. De meeste baby's die te weinig aankomen of afvallen, doen dit niet omdat de moeder te weinig melk heeft, maar omdat ze de aanwezige melk niet uit de borst kunnen krijgen. De gebruikelijke reden dat de baby de beschikbare melk niet krijgt is omdat hij niet goed is aangelegd. Daarom is het zo belangrijk dat de moeder op de eerste dag uitgelegd krijgt hoe ze de baby goed aanlegt. En dat dit gedaan wordt door iemand die weet waar hij of zij mee bezig is.

Het is normaal dat borstvoeding pijn doet

Niet waar!
Hoewel enige gevoeligheid gedurende de eerste dagen betrekkelijk normaal is, mag dit slechts een tijdelijke situatie zijn die hoogstens een paar dagen duurt. Het mag nooit zo erg zijn dat de moeder tegen het voeden opziet. Als het echt pijn doet, is dat niet normaal. Deze pijn is bijna altijd te wijten aan een verkeerde aanlegtechniek. Als pijn aan de tepels na drie of vier dagen niet minder wordt of als deze langer dan vijf à zes dagen aanhoudt, mag dit niet genegeerd worden. Pijn die optreedt na een periode van pijnloos voeden, kan te wijten zijn aan een schimmelinfectie. Korter voeden voorkomt geen zere tepels. De baby van de borst halen om de tepels te laten genezen zou alleen het laatste redmiddel mogen zijn.

Er is de eerste drie à vier dagen na de geboorte geen (onvoldoende) melk

Niet waar!
Dit lijkt vaak zo omdat de baby niet goed is aangelegd en daardoor niet genoeg van de beschikbare melk kan drinken. Wanneer er niet veel melk is (en dat is er normaal gesproken niet, tijdens de eerste dagen), moet de baby goed aangelegd zijn om de melk te verkrijgen. Reacties als "maar hij heeft twee uur aan de borst gelegen en heeft nog steeds honger als ik hem van de borst haal!", zijn hierdoor te verklaren. Als de baby onzorgvuldig wordt aangelegd, krijgt hij de eerste melk van de moeder, het colostrum, niet binnen. Iemand die je adviseert: kolf even om na te gaan hoeveel colostrum er aanwezig is, begrijpt niks van borstvoeding en mag vriendelijk van de hand gewezen worden. Iemand die dit adviseert begrijpt niet hoe borstvoeding werkt. Zodra er volop moedermelk is, kan een baby slecht happen (of aangelegd zijn) en toch meer dan genoeg melk krijgen.

Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden

Niet waar!
Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'.
Enkele voorbeelden: Een baby die 15 à 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer. Een baby die slechts een minuutje aan een kant drinkt en dan sabbelt of slaapt en dit ook aan de tweede kant doet, zal vrijwel nooit voldoende melk krijgen, ongeacht hoe lang hij aan de borst ligt. Een baby zal echter beter en langer drinken als hij goed is aangelegd. De moeder kan eventueel de baby stimuleren om langer te drinken door de borst zachtjes in te drukken zodat de melkstroom op gang blijft als hij niet langer zelf slikt. Vuistregels als "de baby krijgt 90% van de melk gedurende de eerste tien minuten" zijn dus hopeloos verkeerd.

Een baby die borstvoeding krijgt, moet extra vocht krijgen bij warm weer

Niet waar!
Moedermelk bevat al het vocht dat een baby nodig heeft.

Baby's die borstvoeding krijgen moeten extra vitamine D krijgen

Niet waar!
Iedereen heeft vitamine D nodig. Bij kunstvoeding is het er in de fabriek aan toegevoegd. Maar de baby wordt geboren met een lever vol vitamine D en blootstelling aan de buitenlucht zorgt er zelfs in de winter voor dat de baby vitamine D krijgt van ultraviolet licht. De baby heeft niet veel blootstelling aan de buitenlucht nodig en hoeft niet elke dag naar buiten. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die in het lichaam wordt opgeslagen. In enkele gevallen (bijvoorbeeld als de moeder tijdens de zwangerschap een vitamine D tekort had) is het misschien verstandig om de baby vitamine D bij te geven. De baby aan zonlicht blootstellen vanachter een gesloten raam werkt niet om de baby meer vitamine D aan te laten maken.

De tepels moeten iedere keer voor het aanleggen gewassen worden

Niet waar!
Wanneer flesvoeding wordt gegeven, moet er veel aandacht besteed worden aan hygiëne. Niet alleen omdat kunstvoeding de baby niet beschermt tegen infecties maar ook omdat het een goede voedingsbodem vormt voor bacteriën en gemakkelijk verontreinigd kan raken. Borstvoeding daarentegen beschermt de baby tegen infecties. Het wassen van de tepels voor het voeden maakt van het borstvoeden een heel gedoe en bovendien worden de beschermende oliën van de tepel weggewassen.

[

16-07-2013, 16:15


B]Kolven geeft een goede indicatie van hoeveel melk die de moeder heeft[/B]

Niet waar!
Hoeveel melk er gekolfd kan worden, hangt van verschillende factoren af, zoals onder andere van de mate van gespannenheid van de moeder. Een baby met een goede drinktechniek, kan veel meer uit de borst krijgen dan de moeder kan kolven. Kolven vertelt je vooral hoeveel je kan kolven.

Moedermelk bevat onvoldoende ijzer voor de baby

Niet waar!
Moedermelk bevat precies genoeg ijzer voor de behoeften van de baby. Als de baby op tijd geboren is, krijgt hij via de borstvoeding voldoende ijzer voor een periode van minstens zes maanden. Kunstvoeding bevat teveel ijzer maar dat blijkt nodig om er zeker van te zijn dat de baby er genoeg van absorbeert om ijzertekort te vermijden. De toegevoegde ijzer in kunstvoeding wordt slecht geabsorbeerd door de baby en hij poept het meeste ervan uit. In het algemeen is het niet nodig om bijvoeding te geven voordat een baby ongeveer zes maanden oud is.

Kunstvoeding geven is makkelijker dan de borst geven

Niet waar!
Of beter gezegd, dit zou niet waar moeten zijn! Borstvoeding wordt vrouwen echter moeilijk gemaakt omdat ze in de beginfase vaak onvoldoende deskundige hulp krijgen. En een slechte start kan borstvoeding inderdaad moeilijk maken. Maar een slechte start kan ook overwonnen worden. In het begin is borstvoeding vaak moeilijker, meestal door een slechte start, maar gewoonlijk wordt het later gemakkelijker.

Borstvoeding beperkt de moeder in haar doen en laten

Niet waar!
't Is maar hoe je ‘t bekijkt. De baby kan altijd en overal worden gevoed. Op deze manier is borstvoeding bevrijdend voor de moeder. Zij hoeft geen flesjes en kunstvoeding mee te zeulen. Ze hoeft zich geen zorgen te maken over mogelijkheden om de flesjes op te warmen. Ze hoeft zich geen zorgen te maken over de hygiëne. En bovendien hoeft ze zich geen zorgen te maken over de baby, want die is bij haar.

Je weet nooit hoeveel de baby precies drinkt

Niet waar!
Er bestaat geen gemakkelijke manier om te meten hoeveel je baby precies drinkt maar dit betekent niet dat je niet weet of de baby genoeg krijgt. De beste manier om daar achter te komen is door na te gaan of de baby bij elke voeding echt gedurende meerdere minuten drinkt (open mond wijd - pauze – sluiten mond manier van drinken).

De huidige kunstvoeding is bijna gelijk aan moedermelk

Niet waar!
Dit werd in 1900 en zelfs eerder ook al beweerd. De huidige kunstvoeding is slechts oppervlakkig gelijk aan moedermelk. Elke aanpassing van een vastgestelde tekortkoming in de kunstvoeding wordt naar buiten gebracht als een vooruitgang. Maar fundamenteel is kunstvoeding een onvolledige kopie, gebaseerd op achterhaalde en onvolledige kennis omtrent moedermelk. Kunstvoeding bevat geen antistoffen, geen levende cellen, geen enzymen, geen hormonen. Kunstvoeding bevat veel meer aluminium, magnesium, cadmium, lood en ijzer dan moedermelk. En het bevat aanzienlijk meer eiwitten dan moedermelk.
De eiwitten en vetten verschillen wezenlijk van die in moedermelk. Bovendien verandert de samenstelling van kunstvoeding niet gedurende de voeding, verschilt ze niet van de eerste tegenover de zevende of de dertigste dag, niet van vrouw tot vrouw of van baby tot baby. Jouw moedermelk is aangepast aan de behoeften van jouw baby. Kunstvoeding wordt gemaakt om aan de behoeften van alle baby's te voldoen, waardoor deze dus eigenlijk voor geen enkele baby op maat is. Kunstvoeding slaagt er over het algemeen alleen maar in om baby's goed te doen groeien, maar borstvoeding omvat meer dan alleen bouwstoffen.

Als de moeder een infectie heeft, moet ze stoppen met borstvoeding

Niet waar!
Op enkele zeer zeldzame uitzonderingen na is het zo dat het voortzetten van de borstvoeding de baby zelfs beschermt. Tegen de tijd dat de moeder koorts heeft (of hoest, braakt, diarree, huiduitslag heeft etcetera) heeft ze de baby al aangestoken. Ze was immers al een paar dagen besmettelijk voordat ze zelfs al wist dat ze ziek werd. De beste bescherming van de baby tegen het krijgen van de infecties is dat de moeder doorgaat met het geven van borstvoeding. Als de baby toch ziek wordt, zal hij minder ernstig ziek worden als de moeder met de borstvoeding doorgaat. Trouwens, misschien besmette de baby de moeder maar vertoonde de baby geen ziektesymptomen vanwege de bescherming door de borstvoeding! Ook borstontstekingen, inclusief abcessen, alhoewel pijnlijk, zijn geen redenen om te stoppen met borstvoeding. De ontsteking zal zelfs sneller verdwijnen als de moeder de baby aan de pijnlijke kant aanlegt.

Als de baby diarree heeft of braakt, moet de moeder stoppen met borstvoeding

Niet waar!
De beste remedie tegen maag- en darmstoornissen bij baby's is borstvoeding. Stop gedurende een korte periode met de bijvoeding maar blijf borstvoeding geven. Moedermelk is de enige vloeistof die een baby bij diarree of braken nodig heeft, uitzonderlijke gevallen daargelaten. De aanbeveling om Oral Rehydration Solution (ORS) bij te geven komt vooral van kunstvoedingfabrikanten, die ook de fabrikant zijn van de ORS-oplossingen en nog meer geld willen verdienen. De baby wordt getroost door de borst en de moeder wordt gerustgesteld als ze haar baby ziet drinken. ORS is water met daarin een poeder van zout en suiker in een speciale verhouding, dat uitdrogen tegengaat.

Als de moeder medicijnen neemt, moet ze stoppen met de borstvoeding

Niet waar!
Er is een zeer klein aantal medicijnen dat een moeder niet veilig kan nemen als ze borstvoeding geeft. Van de meeste medicijnen wordt slechts een klein deel in de moedermelk opgenomen, maar meestal in zulke kleine hoeveelheden dat er geen reden is om je ongerust te maken. Als er toch zorgen bestaan over een bepaald medicijn, bestaan er meestal andere geneesmiddelen die even efficiënt zijn, en wel veilig. Bij het beoordelen of de borstvoeding voortgezet kan worden, moeten de risico's van kunstvoeding voor zowel de moeder als de baby in de overweging meegenomen worden.

http://www.borstvoeding.com/fabeltjes/fabeltjes-1.html

16-07-2013, 16:24
bedankt voor het plaatsen. Heb het effe snel snel door gelezen en veel komen me bekend voor. De vitamine D verhaal daar dacht ik wel uhmm okeej dan hihi.. strax even rustig de rest doorlezen

17-07-2013, 11:02
Dankjewel voor het plaatsen!!!

17-07-2013, 15:11


Wat je ook vaak hoort:

- Met grote/kleine/peervormige/ronde etc borsten kan je niet goed voeden
Niet waar, slechts 2% van de vrouwen is fysiek niet in staat om te voeden

- Er zit niet genoeg voeding in mijn melk
Meestal zit er wel genoeg voeding in de melk maar er kan sprake zijn van hyperlactatie, teveel melk.
Hierdoor krijgt de baby veel van de waterige voormelk binnen en niet genoeg van de achterste vette melk
Dit is meestal goed op te lossen door te blokvoeden, dus een tijd dezelfde borst aanbieden ipv wisselen (google voor meer info)