Bekijk volle/desktop versie : Hoe maken jullie harira?



07-07-2013, 15:31
Iedereen heeft zijn eigen recept, de een gebruikt wel een pakje of zakje en de ander niet.
Zet hier jouw lekkerste harira recept! Ik heb zin om eens verschillende recepten uit te gaan proberen deze ramadan!

07-07-2013, 16:05



Citaat door zwanger2012:
Iedereen heeft zijn eigen recept, de een gebruikt wel een pakje of zakje en de ander niet.
Zet hier jouw lekkerste harira recept! Ik heb zin om eens verschillende recepten uit te gaan proberen deze ramadan!
300 gram lams- kalfs- of rundvlees;
100 gram kikkererwten (1 nacht laten weken in wat water)
óf een blik (uitgelekte en afgespoelde) gekookte kikkererwten);
100 gram linzen;
50 gram ronde rijst,vermicelli of een kleine pastasoort;
500 gram tomaten (of 1 blik tomatenblokjes);
1 eetlepel tomatenpuree;
1 bosje verse koriander;
1 bosje platte peterselie;
1/2 bosje selderij;
1 ui;
1 mespunt kaneelpoeder;
1 koffielepel kurkuma;
1/2 koffielepel gemberpoeder;
1/2 koffielepel zwarte peper;
1 koffielepel "smen" of gewone roomboter (zie voor het recept van "smen" de link onder dit recept);
1 eetlepel zonnenbloemolie;
75 gram bloem;
3 rundvleesbouillonblokjes;
evt. 1 losgeklopt ei;
het sap van 1/2 citroen;
2 liter water.

Zo maak je het:

Snijd het vlees in kleine stukjes en hak de platte peterselie, de verse koriander, de selderij en de ui fijn.
Doe alles in een kookpan en voeg daar de geweekte en uitgelekte kikkererwten (eerst velletjes er af halen), de linzen, het kaneelpoeder, het gemberpoeder, de kurkuma, de smen of roomboter, de zonnenbloemolie, de van velletjes ontdane, in een keukenmachine gemalen tomaten (of de tomatenblokjes uit blik), de tomatenpuree en de bouillonblokjes aan toe.
Roer alles door elkaar.

Gebruik je kikkererwten uit blik,voeg die dan pas toe op het moment dat je de rijst,vermicelli of kleine pasta toevoegt.

Laat 10 minuten zachtjes al roerend pruttelen.
Giet er dan 2 liter water bij, breng aan de kook en zet het gas laag.
Laat zachtjes koken totdat kikkererwten en vlees gaar zijn.
(in een snelkookpan duurt dat ongeveer 20-30 minuten)

Maak in een kommetje een papje van 75 gram bloem en 1 dl. lauw water.
Met een garde goed roeren zodat je een glad mengsel zonder klontjes krijgt.

Voeg de ronde rijst of de vermicelli of kleine pasta toe aan de harira en ook de uitgelekte en afgespoelde kikkererwten uit blik (als je die gebruikt i.p.v. de geweekte kikkererwten aan het begin van de kooktijd).
Laat de soep ongeveer 10-15 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert.

Roer dan al roerend het aangemaakte bloempapje door de soep; blijf ongeveer 1 minuut doorroeren totdat je ziet dat de soep de juiste dikte heeft.

Proef of er genoeg zout en peper in de soep zit; de soep moet gebonden zijn maar niet dik. Voeg wat extra water toe als ze te dik is.
Roer er het sap van 1/2 citroen doorheen.
Roer er evt. op het laatst een losgeklopt ei doorheen

07-07-2013, 16:18
1/2 kom linzen
1 kom kikkererwten
1 kom in stukjes gesneden rundvlees
1 kom gehakte uien
1 kom geraspte tomaten van harde stukjes en pitjes ontdaan
1/2 kom gehakte bleekselderij
1 koffielepeltje gemberpoeder
klein beetje saffraanpoeder
1 eetlepel boter of 1 koffielepeltje smen
zout
1/2 koffielepeltje peper
1/2 liter water
1 kom bloem
50 g geconcentreerde tomatenpuree
1/2 kom vermicelli
peterselie en koriander


De linzen en kikkererwten gedurende nacht voor de bereiding in week zetten. Haal velletjes van de kikkererwten af. De linzen, de kikkererwten, het vles, de uien, de tomaten. de selderij, de gemberpoeder, het safraanpoeder en de boter in een snelkookpan doen. Zout en peper toevoegen samen met 2 liter water. Laat alles ongeveer 35 minuten koken

Bereiding van het bindmiddel: Meng de bloem met de 1/2 liter water stevig kloppend doorelkaar om klontjes te voorkomen

Controleer of het vlees goed gaar is en voeg daarna geconcentreerde tomatenpuree toe. Meng alles goed door elkaar. Giet al roerend langzaam het bindmiddel bij de soep en blijf 10 minuten roeren

Voeg aan de soep de vermicelli toe met de peterselie en koriander. Roer alles goed door elkaar en laat de soep voor de laatste keer 10 minuten zachtjes doorkoken.


Succes