Bekijk volle/desktop versie : Rusland houdt vast aan kernwapenprogramma



20-06-2013, 21:13
Rusland zal ondanks de oproep van de Amerikaanse president Barack Obama zijn kernwapenarsenaal voorlopig niet verminderen. ‘We kunnen niet toelaten dat het evenwicht in het systeem van de strategische afschrikking verstoord wordt’, verklaart de Russische president Vladimir Poetin.

Poetin kondigde tegelijkertijd de uitbouw van de lucht- en ruimtedefensie aan. Tegen 2020 is daarvoor 3,4 biljoen roebel (ongeveer 80 miljard euro) voorzien. Poetin wees er ook op dat de Verenigde Staten en andere landen hun middellangeafstandsraketten hebben verbeterd.

Poetins buitenlandse adviseur Joeri Oesjakov bevestigde in Moskou dat Obama de afbouw van kernwapens op de G8-top had aangeboden. Daarbij moeten in elk geval ook andere landen betrokken worden, die over kernwapens beschikken, zei Oesjakov.

‘Momenteel is de situatie serieus veranderd tegenover de jaren zestig en zeventig, toen enkel de VS en de Sovjet-Unie over een vermindering van hun kernwapens onderhandelden. We moeten dit probleem nu breder aanpakken en de kring van mogelijke deelnemers uitbreiden.’

http://www.standaard.be/cnt/DMF20130619_00628768

Goed zo, niet toegeven aan die kneus Obam