Bekijk volle/desktop versie : Letland mag volgend jaar de euro invoeren



05-06-2013, 16:37
Letland is er volgens de Europese Centrale Bank klaar voor om de euro in te voeren. Het land voldoet volgens de ECB aan de criteria en kan in januari 2014 het achttiende euroland worden.
Dat staat in het convergentierapport dat vandaag verscheen. Zo zijn de inflatie en de langetermijnrente in Letland laag, lag het begrotingstekort vorig jaar op 1,5 procent en ligt ook de staatsschuld met 40 procent van het nationaal inkomen (in 2012) ruim onder de norm van 60 procent.

In 2008/2009 ging Letland door een diepe crisis. De economie kromp toen met bijna 18 procent. Vorig jaar groeide Letland weer ruim 5 procent. De werkloosheid is met 13 procent wel hoog gebleven.

Waarschuwing: pas op met buitenlands spaargeld
De ECB kwam vandaag wel met een waarschuwing: Letland (dat ruim twee miljoen inwoners heeft en ten zuiden ligt van Estland, dat in januari 2011 de euro invoerde) heeft een grote hoeveelheid buitenlands spaargeld op de banken staan en dat zou een risico kunnen zijn voor de financiële stabiliteit, omdat die spaarders makkelijk kunnen besluiten hun geld er weg te halen.

Aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar hadden Letse banken in totaal iets minder dan zeven miljard aan buitenlandse deposito’s: ongeveer een derde van het bruto binnenlands product. De cijfers van de ECB tonen niet van wie dat geld is, maar het is vanwege de nauwe banden met Rusland aannemelijk dat een groot gedeelte daarvandaan komt. Toch zijn de verhoudingen niet zoals in Cyprus, dat een economie van ongeveer dezelfde grootte heeft en waar de hoeveelheid buitenlands spaargeld vóór de bailout van eind maart één tot anderhalf keer zo groot was als het bbp.

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/06/05/letland-is-klaar-voor-de-eurozone-en-kan-in-2014-toetreden/