Bekijk volle/desktop versie : Zorg goed voor je lichaam. Tips!



Pagina's : [1] 2 3 4

02-06-2013, 18:43
Gezondheid is een belangrijkse gunst van Allaah. En we moeten ernaar streven het te behouden en te versterken en we moeten alle zaken vermijden die het in gevaar brengen. Op de Dag des Oordeels zullen we ondervraagd worden over hoe we met ons lichaam omgingen. 'Abdallah ibn Mas'oed en Aboe Boerazah r.a.h. berichtten dat de Profeet salla Llahu 'alayhi wa salam zei: 'Op de Dag der Opstanding zal de voet van een mens zijn Heer niet verlaten totdat hij over vijf zaken ondervraagd is: hoe hij zijn tijd besteed heeft, hoe hij zijn lichaam heeft uitgeput, hoe hij zijn rijkdom heeft verdiend en uitgegeven en wat hij van zijn kennis in praktijk heeft gebracht" (Attirmidhi, door Al-Albaani geklassificeerd als betrouwbaar)

Het is niet toegestaan om ons lichaam blijvende schade toe te brengen. 'Abdallah ibn 'Abaas en 'Oebaadah ibn As-Saamit r.a. berichtten dat de Profeet van Allaah salla Llahu 'alayhi wa salam zei: "Men mag zichzelf en anderen geen schade toebrengen" (Ahmed en Ibn Maadjah door Al Albani geklassificeerd als betrouwbaar)

En een moslim mag volstrekt geen gif drinken of andere handelingen verrichten die zijn leven of gezondheid in geaar brengen. Aboe Hoerayrah r.a. berichtte dat de Boodschapper van Allaah salla Llahu 'alayhi wa salam zei: "Degene die zichzelf van een berg stort en zichzelf daarbij doodt, zal in het vuur van die berg vallen en hier (in de hel) voor eeuwig en altijd verblijven. Degene die gif eet en zichzelf daarbij doodt, zal in het hellevuur dit gif in zijn hand houden en opeten en hier voor eeuwig en altijd verblijven. En degene die zichzelf met een scherp mes doodt, zal in het hellevuur dit mes in zijn hand houden en zichzelf in zijn buik steken en hier voor eeuwig en altijd verblijven." ( Bukhari en Muslim)

02-06-2013, 18:46


Citroensap in je water super gezond


Er wordt vaak gezegd dat het drinken van citroenwater bij het opstaan heel goed is om de lever te reinigen en ook je spijsverteringsstelsel op gang te helpen. Dit is helemaal waar, maar wist je dat citroensap nog veel meer voor je kan doen? Citroenen zijn namelijk rijk aan citroenzuur, kalium, calcium, fosfor en magnesium. We geven je nog 10 andere redenen om citroensap aan je water toe te voegen!

Een boost voor je immuunsysteem
Citroenen zijn rijk aan vitamine C en kalium, waardoor je hersenen en zenuwen gestimuleerd worden. Kalium helpt ook om hoge bloeddruk onder controle te houden.

Het balanceert je Ph balans
Hoewel citroenen erg zuur zijn, werkt het alkaliserend in het lichaam. Dit komt door alle mineralen.

Het helpt bij het afvallen
Citroenen zijn rijk aan pectinevezels. Deze verzadigen. Ook gaat de zure smaak en de alkalische werking de hang naar eten tegen.

Verbetert de spijsvertering
Citroenen stimuleren de afgifte van gal, waardoor maagzuur oprispingen en constipatie worden verminderd. Ook werkt citroensap als een krachtige detoxer op onder meer de lever.

Het is een diureticum
Door regelmatig citroensap te drinken ga je meer plassen, waardoor er toxines je lichaam uitgewerkt worden. Dit reinigt je lichaam van binnenuit!

Verjongt je huid
De toxines die door het drinken van citroensap gebonden worden uit het bloed zorgen ervoor dat je huid er stukken beter gaat uitzien. Je huid is een ontgiftingsorgaan. Ook zorgt de vitamine C ervoor dat de structuur van de huid verbetert.

Verbetert je adem
Citroenzuur doodt slechte mond bacteriën waardoor je frisser gaat ruiken uit je mond. Ook gaat het eventuele ontstekingen aan je tanden tegen.

Verbetert de ademhaling
Als je warme citroensap drinkt, kan de bacteriedodende werking ontstekingen aan het ademhalingsstelsel tegengaan. Zeg vaarwel tegen dat nare hoestje.

Het houdt je zen
Als je gestresst bent, verbruik je erg veel vitamine C. Daarom kan citroensap je helpen om van je stress af te komen door vitamine C aan je bijnieren te schenken.

Het helpt je om van koffie af te komen
Koffie is erg lekker, maar onttrekt vocht en mineralen aan ons lichaam. De zure smaak van citroen geeft de geest een opkikker en tegelijkertijd vult het ook de mineralen aan.

Je leest het, elke ochtend een beetje citroensap in je glas kan je gezondheid veel goeds doen!

02-06-2013, 18:52
Pure chocola is gezond

Veel mensen voelen zich schuldig na het eten van een stukje chocolade. Als je kiest voor chocolade die van goede kwaliteit is, kan chocolade erg gezond zijn en is het niet nodig om je schuldig te voelen. Hoe herken je goede chocolade?

Cacaobonen in zwarte chocolade zijn van plantaardige afkomst. In de plantenwereld geldt meestal dat hoe donkerder de kleur is, hoe meer antioxidanten het bevat. Antioxidanten gaan de schadelijke inwerking van zuurstof op onze cellen tegen en houden ons daarmee jong. De antioxidanten in planten noemen we flavonoïden.
In chocolade zitten meer dan 1200 actieve stoffen en één daarvan is theobromine. Theobromine is latijn voor “het brood van de goden”. Het werkt sterk in op je gevoel en is een krachtige vaatverwijderaar. Theobromine kan dodelijk zijn voor onze huisdieren, dus geef je kat of hond beslist geen chocolade.

Theobromine is niet de enige vaatverwijderaar in chocolade. Chocolade is namelijk ook rijk aan magnesium. Magnesium komen we in Nederland massaal tekort en dit wondermineraal zorgt voor ontspanning en vaatverwijding. Door de vaatverwijdende inwerking van magnesium kan chocolade de bloeddruk behoorlijk naar beneden brengen. Daarnaast heeft chocolade ook nog een LDL-cholesterolverlagende werking. De oudst geworden vrouw ter wereld die officieel geregistreerd is, Jeanne-Louise Calment uit Frankrijk, at tot aan haar dood 1 kilo chocolade per week. Zou dat de reden zijn dat ze 122 jaar oud is geworden?

Vaak wordt er gezegd dat chocolade vet is en ongezond. Dat klopt, maar dan hebben we het wel over de goedkope melkchocolade dat is bereid met slechte vetten en melkpoeder. Deze goedkope repen zijn echt een aanjager van puistjes. Goede chocolade repen met 70% of meer cacao, bevatten alleen gezonde vetzuren: 33% oliezuur, 33% stearinezuur en 33% palmitinezuur. Oliezuur is het hoofdbestanddeel van olijfolie en is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

Donkere chocolade heeft een positieve invloed op de endorfines in de hersenen waardoor het krachtig tegen neerslachtige gevoelens werkt. Deze chocolade wordt ook altijd bittere chocolade genoemd omdat cacao licht bitter van smaak is.

Vrouwen zijn vaak dol op chocolade omdat het de chemische stofjes in de hersenen, neurotransmitters, tijdelijk aanvult. Onder invloed van de hormonale cyclus kan de hoeveelheid dopamine tijdelijk verlaagd zijn, iets dat chocolade kan corrigeren. Als je teveel chocolade in één keer eet, kun je te maken krijgen met een “rebound” effect: een terugslag waarbij je je slechter voelt wanneer de chocolade is uitgewerkt dan je je voor het nuttigen ervan voelde.

Kies altijd voor een chocoladereep waarbij het eerstgenoemde ingrediënt op de verpakking niet suiker is. Bij goedkope repen zal de reep voornamelijk uit suiker bestaan en deze kun je dan ook beter in de schappen laten liggen.

Er bestaat ook rauwe chocolade, meestal Raw Chocolate genoemd. Deze is niet verhit. Het nadeel is wel dat hier iets meer oxaalzuur in kan zitten, maar dat zit ook nog in enige mate in repen die van gebrande cacaobonen zijn gemaakt. Het beste is om niet teveel chocolade te eten, zodat je lichaam kan profiteren van de voordelen en tegelijk kan afrekenen met de nadelen van chocolade.

Tips voor het kiezen van goede chocolade

Kies voor biologische chocolade
Blijf weg bij de grootste commerciële merken waar geld regeert
Kies voor pure chocolade, minimaal 70%
Zorg dat het eerstgenoemde ingrediënt ‘cacaomassa’ is
Blijf weg bij melkchocolade
Kies voor een reep zonder toevoegingen van noten, karamel of andere aroma’s.

02-06-2013, 18:55
Masha Allah,interessant. Vroeg me dat altijd af over die citroen met water in de ochtend

02-06-2013, 18:56


Verbeter je spijsvertering

Veel mensen hebben last van problemen rond de spijsvertering, maar met deze tips kom je hier snel van af…

Eet met aandacht
Je lichaam heeft tijd nodig om zich in te stellen op het ontvangen van voedsel. Dit gebeurt door middel van geuren en het zien van eten. Je lichaam maakt tal van spijsverteringsenzymen aan zoals lipase, maltase, pepsine en trypsine. Door met aandacht te eten kan je voeding veel beter worden verteerd omdat de enzymen volop aangemaakt worden. Zet de TV dus even uit tijdens het eten.

Zorg voor meer maagzuur
Brandend maagzuur is vaak niet een teveel aan maagzuur, maar een tekort daaraan. Dit komt omdat we vaak gestresst zijn. Tijdens stress denkt het lichaam dat er gewerkt moet worden en maakt dan minder maagzuur aan, waardoor het eten niet goed verteerd kan worden en het maagzuur bovenop de voeding komt te liggen met brandend maagzuur als gevolg. Maagzuur is niet alleen belangrijk voor de vertering, het is ook belangrijk voor de afweer van ongewenste indringers. Supplementen met spijsverteringsenzymen zoals pepsine of betaine hydrochloride (HCl) kunnen bijdragen aan meer maagzuur. Ook het eten van zeezout zorgt voor meer maagzuur omdat het chloride bevat, een bestanddeel van maagzuur. Het belangrijkste om meer maagzuur te krijgen is ontstressen.

Eet gefermenteerd voedsel
Voedsel uit deze groep is door bacteriën, ook wel probiotica genoemd, voorverteerd. Hierdoor is het lichter te verteren. Voorbeelden van gefermenteerde voeding is de bieten Kvass, zuurkool, yoghurt, miso en kefir. De bacteriën produceren vitamines en vetzuren die zeer gezond zijn voor ons lichaam.

Vermijd deze voedingsmiddelen
Iedereen heeft bepaalde voedingsmiddelen die niet goed vallen. Probeer hier naar te luisteren. Voel je je na de maaltijd moe of heb je veel energie? Voedingsmiddelen die in de gevarenzone liggen zijn: alcohol, thee, chocolade, frisdrank, melkproducten, pepers, nachtschade, bonen, granen, noten en zaden. Als roomboter te zwaar is, kunnen ghee of kokosolie prima vervangers zijn. Verhit vloeibare olie nooit!

Maak voedsel lichter verteerbaar
Granen, noten en zaden bevatten onder meer tannines, polyfenolen en fytinezuur. Deze zijn lastig te verteren. Probeer daarom deze groep lichter verteerbaar te maken door het te weken, te fermenteren of te kiemen. Koken is ook een manier waardoor voeding makkelijker te verteren wordt, maar pas hiermee op: de voedingswaarde kan sterk teruglopen.

Maak een kleine wandeling
Als je na de maaltijd even een blokje om loopt, dan geef je je lichaam het signaal dat de spijsvertering nu echt aan het werk moet omdat er energie nodig is. Heel hard sporten zoals cardio of krachttraining is na de maaltijd uit den boze omdat je spijsverteringsstelsel dan plat komt te liggen, waardoor de voeding kan gaan rotten en gisten.

Drink verdunde azijn
Een eetlepel (appel)azijn in je glas water is erg gezond. Het zuur helpt je tekort aan maagzuur te verlichten omdat het bijdraagt aan de zuurtegraad van je maag. Kies wel voor een azijnsoort zonder gist. Citroensap doet het overigens ook uitstekend.

Gebruik deze kruiden
Het gebruik van Keltisch Zeezout stimuleert de spijsvertering, evenals de kruiden kurkuma en gember. Een kop pepermuntthee kan ook de spijsvertering op gang helpen. Een starter 30 minuten voor de maaltijd in de vorm van een kleine hartige versnapering kan ook helpen de spijsverteringsenzymen los te maken.

Slaap niet meteen vlak na het eten
Als je net gegeten hebt en je gaat slapen, dan kan de spijsvertering te traag gaan verlopen, waardoor het voedsel onvoldoende wordt verteerd. Het beste is om 2 uur voor het slapen gaan, niets meer te eten.

02-06-2013, 18:58
8 voedingsmiddelen die je beter kan laten staan


Witmeel
Witbrood smaakt heerlijk, en af en toe is geen probleem. Maar wel als je dit te vaak eet, want dan pleeg je roofbouw op je lichaam. Witmeel, dat voorkomt in brood, koekjes, pizza’s, soepen en sauzen, is helemaal door de industrie ontdaan van vitamines, mineralen, vezels en andere belangrijke nutriënten. Omdat witmeel 100% zetmeel is, dus gewoon 100% suiker, moet het wel door het lichaam verwerkt worden en gebruikt het je vitamine en mineralenreserve uit onder meer je botten. Dit geldt voor alle suikers en High Fructose Corn Sirop, HFCS, bevat daarnaast ook nog eens veel fructose waardoor je lever het erg zwaar kan krijgen. Witmeel wordt ook nog eens gebleekt met chlorine en gebromeerd met bromaat, wat in verband wordt gebracht met schade aan de schildklier. Probeer witmeel, en het liefst ook brood, zoveel mogelijk te vermijden.

Kant-en-klaar maaltijden
Deze voedingsmiddelengroep bevat belachelijk veel conserveermiddelen, bewerkt zout, gehydrogeneerde olie en andere kunstmatige ingrediënten. Daarnaast zijn deze maaltijden vaak zwaar voorgekookt, waardoor de voedingswaarde ver is te zoeken. Vaak is het de bedoeling dat deze maaltijden in de magnetron worden bereid, iets dat ook al geen positief effect heeft op de kwaliteit van het voedsel. Kies voor verse ingrediënten, kook voor meerdere dagen als je koken teveel werk vindt. Eten bereiden kun je het beste in een stoompan doen. Wokken is het meest ideaal, als het om behoud van de voedingswaarde gaat.

Zwaar bespoten groente & fruit
Recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat zien dat we druiven, aardbeien, citrusvruchten, peren, appels, pepers, erwten, broccoli, bonen en kropsla maar beter links kunnen laten liggen als het om bestrijdingsmiddelen gaat. Bestrijdingsmiddelen zijn neurotoxisch en kunnen onze hormonale balans verstoren. Kies liever voor biologische groente en fruit. Vind je het te duur, of ben je niet in de gelegenheid om bio te shoppen, kies dan voor schone gewassen zoals: kiwi’s, mango, banaan, ananas, avocado, uien, bloemkool, rode kool en aardappelen. Kies bij niet-bio altijd voor groente en fruit uit Nederland en liever niet uit het zuiden van Europa: hier wordt erg gesjoemeld met bestrijdingsmiddelen.

Gezouten vlees
Knakworstjes, leverworst, bacon of hotdogs: allemaal bevatten ze hoge concentraties nitriet om te conserveren. Nitriet kan worden omgezet in nitrosamine, dat wordt gelinkt aan hartziekten en verschillende vormen van kanker. Probeer weg te blijven bij gezouten vlees en kies voor nitraatvrij vlees. Het beste is grasgevoerd vlees van biologische oorsprong.

Vleesvervangers
Het laten staan van vlees heeft volgens sommigen grote voordelen. Als je vlees gaat vervangen door vegetarische vleesvervangers, dan kun je hier wel eens bedrogen uitkomen. Vleesvervangers bevatten vaak de smaakversterker E621, dat tal van bijwerkingen kan hebben. Daarnaast wordt er ook rijkelijk gebruik gemaakt van gehydrogeneerde plantaardige vetten, die je lichaamscellen negatief beïnvloeden. Het grootste probleem is ook dat ze vaak soja bevatten. Soja is rijk aan antinutriënten zoals lectinen en fytinezuur, maar ook aan het ontstekingsbevorderende vetzuur omega-6. Soja is steeds meer van genetisch gemanipuleerde afkomst. Onderzoek bij ratten heeft aangetoond dat het eten van genetisch gemanipuleerde voeding niet geheel zonder risico is. Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van hexaan om de vetzuursamenstelling in soja chemisch te wijzigen. Hexaan is gewoon een zenuwgif. Als je een goede vegetarische vervanging zoekt, neem dan maximaal 2 keer per week gefermenteerde soja in de vorm van tempeh, miso of natto.

Light producten
Deze productgroep is ontstaan omdat het marketing technisch handig ligt, het zorgt voor meer verkopen. De realiteit is dat als er minder vet in zit, er wel meer suiker aanwezig is, en andersom. De calorieën in lightproducten verschillen vaak nauwelijks van de originele, behalve bij frisdranken. Frisdranken bevatten meestal geen calorieën, maar wel veel chemische zoetstoffen. Chemische zoetstoffen zoals aspartaam of sucralose kunnen niet door het lichaam worden afgebroken omdat ons lichaam daar geen enzymen voor heeft. Dit kan resulteren in ernstige gezondheidsproblemen. Eet of drink liever minder als je bang bent om te dik te worden, maar dan wel voeding van goede kwaliteit.

Alcohol
De chemische naam voor alcohol is ethanol en kan bij grote hoeveelheden zeer schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam. Alcohol is ook een grote calorieënbom.
Er zijn wel wat nuances aan te brengen: sterke drank heeft nauwelijks gezondheidsvoordelen. Bier en wijn hebben dat wel enigszins, maar rode wijn is veruit het beste als het om je gezondheid gaat. Twee keer per week één of twee glazen rode wijn kan je aderen gezonder maken, maar overdrijf niet: het voordeel verdwijnt al snel bij overmatig alcoholgebruik.

Margarine
Deze groep bevat kunstmatig geharde plantaardige vetten en die zijn zeer schadelijk voor de vethuishouding in je lichaam. Je lichaam bouwt deze vetten wel in de lichaamscellen in, maar die zijn vervolgens minder doorlaatbaar voor zuurstof en afvalstoffen, waardoor de cellen kunnen verstikken. Margarines herken je op het etiket als “gedeeltelijk gehard plantaardig vet”. Blijf hier verre van. Je zult zien dat deze vorm van olie veel wordt gebruikt in bewerkte producten als conserveermiddel, geen micro-organisme dat hier nog aan wil beginnen. Kies liever voor roomboter of kokosolie.

02-06-2013, 19:02
Cholesterol is gezond en van levensbelang

We worden massaal bang gemaakt voor cholesterol. Tegelijkertijd heeft de farmacie voor ons de oplossing in de vorm van medicatie. Wat klopt hier niet van deze cholesterolmythe?

De angst voor cholesterol is niet terecht, want wist je dat je zonder cholesterol niet lang zal overleven? Cholesterol vormt de basis van onze celwanden, vitamine D, gal en hormonen. De geslachtshormonen worden gemaakt op basis van cholesterol en ook ons geheugenhormoon pregnenolon is op basis van cholesterol. Je leest het goed, door een hoog niveau van je cholesterol zou je geheugen wel eens een flinke boost kunnen krijgen! Daarbij hebben onderzoeken aangetoond dat er zeer veel cholesterol in de hersenen aanwezig is, wat betekent dat deze stof cruciaal is voor een goede hersenwerking. Cholesterol is geen vijand, maar een vriend!

Ons lichaam maakt de cholesterol aan, wanneer dit nodig is. Hoofdzakelijk gebeurt dit in de lever, maar ook in kleine mate in de bijnieren, darmen en testikels. Wist je dat slechts 2% van de cholesterol uit je voeding afkomstig is? Dus de grote angst voor cholesterol uit de voeding is dus helemaal niet terecht.

De gangbare opvatting is dat cholesterol dodelijk is en dat we het met medicijnen zoals statines uit ons lichaam moeten bannen. Helaas hebben deze statines bijwerkingen die er niet om liegen, zo zijn vermoeidheid, spierzwakte, geheugenstoornissen en een doof gevoel in de vingers vaak gerapporteerd. De vermoeidheid komt doordat statines de CoQ10 enzymen verbruiken waardoor we te weinig over hebben om CoQ10 aan te maken. Daarom is het aan te raden om iemand die statines gebruikt, het CoQ10 supplement te geven. De beste vorm van CoQ10 is Ubiquinol.

Dat cholesterol en hart- en vaatziekte een link hebben is duidelijk, maar cholesterol is niet de oorzaak: eerder een overlevingsmechanisme. Wanneer de aderen beschadigd zijn als gevolg van ontstekingen of toxines, moet dit gerepareerd worden. Cholesterol helpt bij deze reparatie. Verzadigd vet is niet de oorzaak van deze schade aan de aderen, wel de vaak ongezonde leefstijl van mensen die slechte vetten eten. Dierlijk vlees uit de industrie wordt gevoed met graan en bevat veel van het ontstekingsbevorderende omega-6. Omega-6 draagt bij aan ontstekingsprocessen, niet het verzadigde vet. Wist je dat je lichaam verzadigd vet kan omzetten naar onverzadigd vet als dit nodig is?

Er zijn ontzettend veel soorten cholesterol. Cholesterol is in het bloed een verpakking om vetten te vervoeren, vetten lossen namelijk niet in water op. HDL is een eiwit dat de vetten van de darmen naar de lever vervoert. LDL vervoert de in de lever aangemaakte cholesterol naar alle lichaamscellen. Er bestaat dus geen goed en slecht cholesterol, ze zijn beiden van levensbelang.

Als je cholesterolspiegel is verhoogd, dan is dat een teken dat je aderen niet in een goede conditie zijn onder meer als gevolg van een ongezonde leefstijl en voedingspatroon. We geven dus de brandweer de schuld van de brand, maar dat is de zaken omdraaien. Beter is het om de brand te voorkomen, dan is de brandweer ook niet nodig.

De maximaal aanvaardbare cholesterolwaardes worden door de farmacie telkens naar beneden bijgesteld om de afzetmarkt van de medicijnen te vergroten. Een lage cholesterolspiegel is levensgevaarlijk, net als een te hoge spiegel. Streef naar een waarde rond de 250 mg/dl of 6,36 mmol/l van het totaal cholesterol. Alleen als er sprake is van een familiaire hypercholesterolemie is het handig om statines te overwegen. In de meeste gevallen is er wellicht een ongezond voedings- en leefstijlpatroon overgeërfd en dient dit aangepakt te worden.

Als ontstekingen en oxidatie de bronnen zijn van aderbeschadiging, dan moeten we dat aanpakken door geoxideerde cholesterol en vetten te laten staan. Vetten oxideren door te bakken in te hoge temperaturen en de inwerking van zuurstof tijdens het bewaren. Bak je ei dus nooit te heet, zorg het liefst voor een zachte dooier en bewaar vet koel en koud. Gebruik nooit vet dat de houdbaarheidsdatum heeft overschreden en pak het achterste product uit de schappen. Ook het eten van veel suiker, granen of transvetten kunnen bijdragen aan de beschadiging van de vaatwanden.

02-06-2013, 19:03
Tips om je cholesterol laag te houden:


Eet noten als walnoten en amandelen
Voeg knoflook toe aan je maaltijden
Eet veel groene bladgroenten
Krillolie capsules zijn de ideale bron van omega-3
Eet alleen biologisch (grasgevoerd) vlees
Eet vette vis zoals zalm, haring of makreel
Zorg dat je voldoende beweegt
Drink voldoende water
Vermijd bewerkte producten
Eet rijkelijk olijfolie (alleen koud)
Bak in reuzel, kokosolie of ghee
Zorg voor ontspanning, stress is een grote ziekmaker
Vermijd margarine en kunstmatige bakproducten
Zorg voor goede vezels uit groente en fruit

02-06-2013, 23:56
Altijd goed om dit te weten, bedankt voor het plaatsen meid.

03-06-2013, 00:05
Kruiden en specerijen voor je lichaam

Kruiden en specerijen kunnen niet alleen het eten onweerstaanbaar lekker maken, ook kunnen ze bijdragen aan een enorme verbetering van je gezondheid. We zetten de meest geneeskrachtige kruiden op een rijtje.

Kruiden bevatten vaak grote hoeveelheden geconcentreerde antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Flavonoïden kunnen je gezondheid een flinke duw in de goede richting geven en zelfs levensverlengend werken. Gedroogde of verse kruiden kunnen immuunverhogend zijn en een antiseptische werking hebben. Kruiden bevatten per 100 gram meer antioxidanten dan groente en fruit!

Basilicum
Ook wel koningskruid genoemd, basilikos is Grieks voor koning. Het kruid komt oorspronkelijk uit India. Het kruid schenkt mentale helderheid en werkt positief op de spijsvertering door onder meer parasieten te doden. Heerlijk in Italiaanse gerechten.

Dille
De naam “Dille” is oud-Saksisch voor ‘in slaap wiegen’. Het heeft een gunstige invloed op de slaap. Dit kruid is erg rijk aan vitamine C en lekker over vis. Dit is in Scandinavië een van de populairste kruiden in de keuken.

Geelwortel
Ook vaak Curcuma, Kunyit, Temoe lawak, Koenjit, Koenir, Haldi, Turmeric of Pallilo genoemd. Wordt regelmatig ingezet in de strijd tegen kanker. Zeer antioxidantrijk. Onderdeel van kerrie.

Gember
Gember is een krachtige smaakmaker dat kalmerend werkt op de spijsvertering. Daarnaast werkt deze wortel zuiverend, ontspannend en ontstekingsremmend.

Kaneel
Werkt antiseptisch, krampwerend en verwarmend. Goed te gebruiken bij kouwelijkheid en bij darmproblemen. Kaneel heeft een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel. Kies wel voor de Ceylonkaneel, want andere kaneelsoorten kunnen juist kankerverwekkend zijn bij veel gebruik.

Knoflook
Werkt cholesterolverlagend en helpt bij de bestrijding van infecties. Krachtige smaakmaker. De werking is rauw het sterkst. Als de knoflook even een kwartier heeft kunnen ‘ademen’ alvorens het gegeten wordt zijn er stoffen gevormd waardoor de medicinale werking nog krachtiger is.

Koriander
Werkt remmend op ontstekingen, bacteriën en schimmels. Het is ook een krachtige ontgifter van zware metalen. De smaak is fris en wordt vaak gebruikt als aanvulling op soepen en sauzen.

Kruidnagel
De smaak is erg sterk en fris en wordt vaak als onderdeel verwerkt in curries. Kruidnagel bezit de eerste plek op de lijst van meest sterke antioxidantrijke kruiden. Kruidnagel bevat de stof eugenol, dat een ontstekingsremmende en pijnstillende stof is en werkzaam is bij tandpijn. Kruidnagel is lekker in sauzen, stoofschotels en speculaas.

Lavas
Ook wel de maggiplant genoemd. Prima vervanger van zout in soepen, salades en warme maaltijden. Het kruid bevat fytonutriënten zoals coumarinen en psoralen die heilzaam inwerken op je gezondheid. Ook de aanwezige carvacrol werkt sterk bacteriedodend.

Mierikswortel
Is een pittige wortel, dat familie is van mosterd en radijs. In Japan wordt het ook wel wasabi genoemd. Er zit erg veel vitamine C in en is rijkelijk voorzien van de nodige mineralen. Werkt verlichtend bij jicht en artritis en is goed voor de luchtwegen.

Mosterdzaad
Zeer pittige smaak. Het kruid bevat glucosinolaten die een positieve werking hebben in de strijd tegen kankercellen. Het is zeer rijk aan de mineralen seleen, fosfor, mangaan en magnesium. Het bevat ook tryptofaan wat goed is voor een opgewekte stemming.

Oregano
Werkt ontstekingsremmend en zit boordevol antioxidanten. Als je dit regelmatig nuttigt dan kun je profiteren van de sterke antibacteriële werking. Het is rijk aan vitamine K, ijzer en calcium en lekker in bouillon en Italiaanse tomatensauzen.

Pepermunt
Ook wel munt, mint of pepermunt genoemd. Het heeft een kalmerende werking op de darmen en wordt veel als thee gedronken. Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) doen er goed aan regelmatig muntthee te drinken van verse bladeren. Bij de Turk zijn deze bladen vaak voordeliger dan in de supermarkt. Bewaar de verse munt in een natte theedoek om het langer goed te houden.

Peterselie
Wordt vaak ingezet als garnering omdat het er leuk uitziet, maar eigenlijk is peterselie zeer gezond. Peterselie is zeer rijk aan belangrijke mineralen, maar ook aan vitamines zoals het immuunverhogende vitamine C. Het helpt bij het detoxen en past qua smaak bij zeer veel gerechten. Reden genoeg om dit dagelijks aan je maaltijden toe te voegen.

Rozemarijn
Is een sterk geurende plant met een krachtige smaak. Rozemarijn heeft direct genuttigd een oppeppend effect en stimuleert de bloedcirculatie. Rozemarijn wordt ook toegepast als thee of massageolie. Het wordt vaak ingezet om hoofdpijn te bestrijden.

Salie
Salie is zeer geneeskrachtig en zuiverend. De Latijnse naam is Salvia en dat betekent “heilzaam”. Deze heilzame werking uit zich in een antibiotische werking. Het kruid domineert snel in de smaak. Je kunt het inzetten als verlichter bij verkoudheid in de vorm van een hoestdrank of thee. Het is een echte verkwikker voor de hersenen.

Selderij
Bevat grote hoeveelheden vitamine C en B. Werkt bloeddruk- en cholesterolverlagend. Je kan dit prima rauw eten in salades of aan soepen toevoegen. Je kunt er ook makkelijk een dip snack van maken op een feestje. Selderij geeft energie omdat het zeer mineraalrijk is.

Tijm
Bezit antibacteriële en antiseptische eigenschappen. De werkzame stof is ‘thymol’. Volgens sommigen zou dit kruid tegen een kater werken. Ook houdt het keelpijn en ontstoken tandvlees op een afstand.

Vanille
Is een Orchidee-achtig plantje. Het wordt erg veel ingezet als smaakmaker, maar het is ook ontzettend gezond omdat het rijk is aan antioxidanten. Pas wel op dat je de echte vanille te pakken krijgt, er wordt nogal wat synthetische vanille aangeboden dat de gezondheidsvoordelen niet heeft.

Als je kruiden combineert dan wordt de werking vaak versterkt. Kies daarom voor kruidenmengsels zoals Chinees 5 kruidenpoeder, massala, Italiaanse kruiden, kerrie, Provençaalse kruiden, Thaise kruiden of chilipoeder.

03-06-2013, 00:08
Vitamine C is onmisbaar voor je gezondheid

Vitamine C is zo ongeveer wel de meest bekende vitamine op aarde, maar waar zit het in en wat doet het voor je? We zetten de feiten op een rijtje.

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Scorbutus is latijn voor scheurbuik, dus A-scorbutus staat voor geen-scheurbuik. Scheurbuik is een aandoening die zeelui vroeger nog wel eens op zee kregen omdat ze het zonder fruit moesten stellen.

Vitamine C wordt vaak als antioxidant ingezet om voeding te conserveren en heeft het E-nummer E300. Dit is dus een onschuldige toevoeging en dus een gratis bron van vitamine C.

Vitamine C heeft ontzettend veel functies in het lichaam:

Helpt bij de vorming van collageen in de huid
Zorgt voor een betere opname van ijzer uit plantaardige bronnen
Is betrokken bij de aanmaak van hormonen
Ondersteunt het immuunsysteem
Werkt als een co-enzym bij honderden lichaamsprocessen
Helpt energie vrij te maken in de spieren
Werkt als antihistamine

Een vitamine C tekort kenmerkt zich door:

Snel blauwe plekken / bloeduitstortingen
Loszittende tanden
Bloedarmoede i.v.m. te weinig ijzer
Pijn in de botten en spieren
Verlaagd immuunsysteem
Een volwassen persoon heeft volgens onze overheid ongeveer 75 mg vitamine C per dag nodig en een roker het dubbele, want elke sigaret schijnt volgens de wilde verhalen 25 mg vitamine C in je lichaam te verbruiken.

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine, daarom plas je een teveel makkelijk uit, maar het verdwijnt ook makkelijk bij het snijden en koken. Stoom daarom liever de groente en bereid het kort van tevoren. Kook de groente in een dun laagje water en drink het kookvocht op, gratis vitamine C die anders door het putje gespoeld zou worden.

Wat veel mensen niet weten is dat er ook een in vet oplosbare vorm van vitamine C bestaat: ascorbyl palmitaat. Volgens sommigen is deze vorm vele malen krachtiger en beter opneembaar dan het in water oplosbare ascorbinezuur. De moleculaire structuur van ascorbyl palmitaat is amphipatisch, oftewel deels in vet oplosbaar en deels in water oplosbaar.

03-06-2013, 00:12
Zeewier is ook gezond.

03-06-2013, 00:16


Voeding en zwangerschap

Je bent wat je eet. Dat geldt ook voor je kleine ongeboren kindje. Hoe eet je zo gezond mogelijk, zodat je kind gezond en slim ter wereld komt?

Een gezonde zwangerschap begint al voor de conceptie. Als je zorgt dat al je reserves goed aangevuld zijn dan heeft je kindje de optimale voedingsbodem om zich te ontwikkelen. Let er wel op dat gifstoffen zich ophopen in je vetweefsel. Ga dus nooit afvallen tijdens de zwangerschap. Roken en drinken kun je beter ook al ruim voor de zwangerschap beëindigen, zodat je lichaam schoon is en zich volledig kan richten op het voeden van de baby in je buik.

Eet voldoende
Het gezegde ‘Elke zwangerschap kost een vrouw een tand’ gaat zeker op, als je bedenkt dat er heel wat calcium nodig is voor de botten van het kind. Eet dus voldoende calcium door bladgroen en noten te eten. Je eet voor twee dus je moet zeker voldoende eten. Als je last hebt van ochtendmisselijkheid, dan kun je de schade waarschijnlijk later op de dag inhalen. Je hormonale balans is zoek waardoor je juist teveel of weer te weinig kunt gaan eten. Zorg dat je er niet gestresst door raakt, dat is al helemaal slecht voor de hormonale inregeling van het kind. Het lichaam kan vitamines, mineralen, vetten en suikers opslaan in een voorraad, maar dat geldt niet voor water en eiwitten. Zorg dat je altijd voldoende water drinkt en voldoende eiwitten binnenkrijgt. Goede bronnen van eiwitten zijn eieren, kaas, vlees en vis. Als je vegetarisch eet kun je ook kiezen voor combinaties van rijst en peulvruchten. Zorg dat je voedsel van goede kwaliteit is en weinig gifstoffen bevat, dit kan door biologisch te eten.

Luister naar je gevoel
Vaak krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een enorme behoefte aan bepaalde voedingsmiddelen: de augurk is een bekend voorbeeld. Maar het kan ook iets anders zijn zoals bijvoorbeeld moorkoppen. Ook een plotselinge aversie voor bepaalde geuren of etenswaren zijn niet ongewoon. Probeer hiernaar te luisteren. De drang kan per zwangerschap anders zijn en is misschien een onbewuste communicatie van de baby die bepaalde nutriënten nodig heeft. In het geval van een augurk kan het zijn dan er meer vitamine K1 nodig is voor de vorming van botten en in het geval van de moorkop zijn er misschien meer vetzuren nodig voor de vorming van de cellen en het zenuwstelsel zoals de hersenen. Wees niet bang dat je van vet dik wordt, dit is een mythe. Vet verzadigt en is rijk aan de in vet oplosbare vitamines. De echte dikmakers zijn de snelle koolhydraten zoals suiker, brood, aardappelen en witte rijst.

Eet deze voedingsmiddelen
De droge massa van de hersenen bestaat voor 60% uit vet. Dus als je een slim kind wilt, zal je echt goede vetten moeten eten. Ook verzadigd vet is belangrijk in een evenwichtig dieet: bijna al onze hormonen worden hieruit gemaakt. Elke lichaamscel bestaat uit een dubbele wand van vet. Dit vliesje moet dus gevoed worden met goede vetten, die je kunt verkrijgen uit vette vissen zoals haring, makreel of zalm. Je kunt ook lijnzaden, chiazaden, walnoten, paranoten of macadamia’s eten. Het mooiste is altijd een notenmix. Maar pas op: kies altijd voor rauwe noten omdat de gebakken noten zijn gebakken in slechte en goedkoop geoxideerd vet. Je kunt het beste de noten zelf zouten met zeezout. Zeezout bevat enorm veel mineralen en is een weldaad voor je gezondheid.

Wees spaarzaam met deze voedingsmiddelen
Vermijd te allen tijde margarine. Dit is nepvet uit de fabriek dat in de natuur niet voorkomt. Het is lichaamsvreemd en zet de cellen op slot met ziekte tot gevolg. Beter kun je ook spaarzaam zijn met stimulerende middelen zoals koffie, thee en chocolade. Eet liever ook geen kweekvis uit arme landen want die zijn door de boeren vol met gif gestopt omdat ze hun ‘oogst’ veilig willen stellen. Kies beter voor vis met het MSC-logo. Wilde vis bevat een beetje kwik, maar de voordelen zoals vitamine A + D en de omega-3 wegen op tegen de nadelen. Eet ook liever alles biologisch, want ook op groente en fruit zitten behoorlijk wat bestrijdingsmiddelen.
Ook worden rauwe producten zoals boerenkaas, brie en vis ontraden in verband met de listeria bacterie. Als je weerstand goed is, is er eigenlijk nauwelijks een risico, maar beter is het om deze producten te laten staan. Bewerkt keukenzout bestaat alleen uit natriumchloride en is niet echt gezond, kies daarom voor onbewerkt zeezout. Vermijd het liefst alle bewerkte voedingsmiddelen omdat daar heel veel suiker, zout, transvetten en e-nummers inzitten.

Kies voor deze supplementen
Vrouwen die zwanger willen worden zouden eigenlijk voordat er sprake is van een zwangerschap al een tijdje foliumzuur moeten slikken om een open ruggetje te voorkomen. Als de zwangerschap op gang is gekomen is er een verhoogde behoefte aan vitamine A en D. Deze kun je bijslikken in de vorm van een multi, maar kies wel altijd voor een supplement van een orthomoleculair merk: deze zijn goed opneembaar en bevatten weinig hulpstoffen die het lichaam onnodig belasten. Het kost wat meer, maar dan heb je ook wat: anders kun je het maar beter laten. In goedkope vitaminepreparaten zitten hulpstoffen die in het e-nummerboekje fel rood kleuren.

Gifvrije omgeving
Het meubilair in de kinderkamer is vaak van spaanplaat en dat bevat het giftige formaldehyde, koop daarom liever houten meubels, tweedehandse meubels of laat het spaanplaat minstens 6 maanden uitdampen. Een hete zomerdag is een absolute garantie dat al deze gassen vrijkomen en via de longen van je pasgeboren kindje in het lijfje kunnen komen. Ook matrassen worden vaak behandeld met giftige goedjes, het beste is dus de kinderkamer in een vroeg stadium in te richten zodat alles kan uitdampen.
Babyflesjes kunnen van plastic zijn waaraan BPA is toegevoegd. BPA is een giftige weekmaker die zich in het lichaam gedraagt als een hormoon en daarmee de balans kan verstoren: beter vermijden, een glazen flesje is het beste. Koop ook altijd BPA vrij speelgoed en speentjes. Bekend is ook dat de moderne babyfoons tegenwoordig op basis van een DECT signaal werken en een zeer krachtige gepulseerde straling afgeven, vlak naast het kindje. Beter is om te kiezen voor een ouderwetse babyfoon op basis van radiogolven. Ook staat de overheid te popelen om je kindje een vaccinatie te mogen geven. Het immuunsysteem van een pasgeboren kindje is nog niet op gang gekomen en moet zich nog helemaal ontwikkelen aan de hand van de bacteriën die het tijdens de baring via de vagina binnenkrijgt, maar ook via de moedermelk. Laat je goed informeren over vaccinaties door bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken.

Om af te sluiten: onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die lang hebben mogen profiteren van borstvoeding gemiddeld slimmer zijn dan kinderen die in een vroeg stadium zijn overgeschakeld op kunstvoeding. Moedermelk veranderd in samenstelling gedurende de zoogperiode en voldoet op deze manier precies aan de behoefte van het kind. Zorg dus dat je zo lang mogelijk je kind met de borst voedt.

03-06-2013, 00:47
Interessant!

03-06-2013, 01:13
Handige tips upa voor jou

Pagina's : [1] 2 3 4