Bekijk volle/desktop versie : EU-landen mogen wapens leveren aan opstandelingen Syrië



28-05-2013, 08:12
Landen in Europa mogen wapens leveren aan de opstandelingen in Syrië. Door het opheffen van het wapenembargo hoopt de EU de Syrische leider Bashar al-Assad tot overleg te dwingen.

Het embargo loopt in de nacht van vrijdag op zaterdag af, zo hebben Europese ministers van Buitenlandse Zaken na lang onderhandelen besloten in Brussel.

Dat betekent niet dat EU-landen direct wapens zullen sturen naar Syrië, stelde de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague. Het is bedoeld om Assad aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Nederland wilde embargo houden
Nederland en een aantal andere landen hadden het liefst gezien dat het wapenembargo overeind was gebleven in de instabiele regio. Maar de Britten en Fransen bleven de afgelopen tijd hameren op een versoepeling van de sancties, waarop Duitsland en Nederland naar een compromis gingen zoeken.

"90 procent van de sancties blijft overeind, zoals de economische strafmaatregelen", aldus minister Frans Timmermans van buitenlandse zaken. Zonder consensus over het wapenembargo hadden ook die sancties op 31 mei kunnen aflopen, maar ze zijn nu met een jaar verlengd. "Ik ben blij dat die dreiging vandaag is afgewend", stelde de minister.

Chemische wapens
De Syrische regering wordt ervan beschuldigd chemische wapens te hebben ingezet tegen de eigen burgers. Hard bewijs is er niet. Vorige week meldden RTL Nieuws en NRC dat Nederland - ondanks waarschuwingen van de VS - jarenlang de grondstof glycol heeft geleverd aan het Syrische regime. Daarmee kunnen chemische wapens zoals mosterdgas en VX-gas worden gemaakt.

Het conflict in Syrië is al twee jaar bezig. Assad zet zijn regeringsleger in om de opstandelingen neer te slaan. Er zijn al meer dan 70.000 doden gevallen.

http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/buitenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2013/05_mei/28/buitenland/wapenembargo_syrie_opgeheven.xml

28-05-2013, 08:24


Dus ze gaan zich weer moeien in een conflict waar men niets van begrijpt ?
en dan maar zagen als Rusland wapens levert aan Assad.

28-05-2013, 08:31

Citaat door Himito.:
Jij bent Lucuis ,.. kon je toch niet zonder MAROKKO.nl
vergissen is menselijk

28-05-2013, 09:09
Dit wordt 1 grote puinhoop. Mocht je denken, dat is het al. Nou, let maar op. Syrie is net een rotonde in het MO. Elk land wat beef heeft met een ander land, gaat die nu uitvechten in Syrië.

28-05-2013, 09:13


Alleen het embargo is opgeheven, ze leveren vooralsnog geen wapens.

28-05-2013, 09:21
Die wapens leveren ze nu al, met embargo. Laat staan wat er nu gaat komen. Wie nog wat heeft liggen, kan het daar nu kwijt, legaal. Dit is gewoon het resultaat vd wapenlobby.

28-05-2013, 09:29

Citaat door AirbusA380:
Dus ze gaan zich weer moeien in een conflict waar men niets van begrijpt ?
en dan maar zagen als Rusland wapens levert aan Assad.
Europa begrijpt het conflict maar al te goed hoor, anders waren er geen Frans/Britse geheim agenten aanwezig in Jordanië aan de grens met Syrië om strijders op te leiden en informatie te geven, er was laatst nog een topic over hier.

28-05-2013, 09:50
Ik ben benieuwd wat voor wapens de rebellen zullen krijgen van onder andere Engeland en Frankrijk.

28-05-2013, 10:06

Citaat door AliUitBombali:
Ik ben benieuwd wat voor wapens de rebellen zullen krijgen van onder andere Engeland en Frankrijk.
opgerolde lahmacuns met fetah als munitie

28-05-2013, 10:32
Ik heb hier een dubbel gevoel bij vooral met de komst van de vrede conferentie. De rebellen hebben juist door deze besluit baat bij om de conferentie te laten mislukken. Want dan kunnen ze met meer wapens Assad verdrijven (denken ze).

Daarnaast is dit een slecht besluit omdat je nu als Europa niet op de vingers kan tikken van Rusland en Iran voor het leveren van wapens aan Assad. Pot verwijt ketelverhaal.

Een ander reden waarom dit een slecht besluit is, is dat het geweld nu zal toenemen. Dat zal niet alleen resulteren in nog meer (onschuldige) slachtoffers, maar ook in een escalatie van het conflict. En op een gegeven moment moet de internationale gemeenschap ingrijpen met eigen troepen... En juist dan heb je een dik vet probleem.

Israël is al betrokken bij het conflict (ondanks hun eigen problemen op andere gebieden) en Libanon dreigt al in het conflict gezogen te worden (gister nog 2 Libanezen soldaten gedood en 1 verwond door nog onbekenden uit Syrie). Vergeet Iran niet die hun troepen hebben verstuurd en Hesbollah.


Conflict loopt met deze ontheffing grote kans op een dik escalatie. Rebellen hebben nu geen baat bij een vredes conferentie en Assad voelt zich al te machtig daarvoor dankzij van Iran en Hesbollah.