Bekijk volle/desktop versie : 207.000 scholieren doen eindexamen



13-05-2013, 11:05
Zo'n 207 duizend middelbare scholieren beginnen maandag aan de zenuwslopendste dagen uit hun schoolcarrière: de centrale eindexamens.





De examens voor vwo'ers duren tot en met 29 mei. De havisten en vmbo'ers beginnen ook maandag, maar zijn een dagje eerder klaar. De herkansingen volgen in juni. Scholieren maken zich volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) nog wel zorgen over de vorig jaar aangescherpte exameneisen. "Voor veel leerlingen is het nog steeds niet duidelijk wanneer ze nou geslaagd zijn", zegt een woordvoerder.

Het LAKS heeft daarom samen met het ministerie van Onderwijs een voorlichtingscampagne opgezet. Sinds vorig schooljaar moeten scholieren gemiddeld een voldoende halen voor alle vakken van het centraal examen. Vanaf dit schooljaar geldt ook dat leerlingen van de havo of vwo niet meer dan één 5 mogen halen voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.

Vorig jaar slaagden iets minder scholieren in het voortgezet onderwijs voor hun eindexamen: 89,6 procent tegenover 90,5 procent in 2011. De exameneisen zijn dit jaar overigens aangescherpt.

Net als elk jaar wordt op de eerste dag van de examens ook de klachtenlijn van het LAKS geopend. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) is maandag aanwezig bij de opening.