Bekijk volle/desktop versie : Marokkaanse criminelen verdacht van diamantroof Brussels Airport



11-05-2013, 12:51

Citaat:
De Marokkaanse autoriteiten hebben medewerking verleent aan het Belgische onderzoek naar de spectaculaire diamantroof op de luchthaven van het Belgische Zaventem. 'Zij hebben waardevolle informatie verstrekt aan de Belgische autoriteiten', aldus parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur.

Toen Hussein El B. als bijrijder in een Porsche Panamera de Belgisch-Franse grens overging werd hij geobserveerd door de politie. Dinsdag werd de bestuurder van de auto, de 43-jarige Marc Bertoldi, aangehouden in het Franse Ars-sur-Moselle. Zijn medepassagier Hussein El B. werd aangehouden in België op verdenking van betrokkenheid bij de overval.

Onder de Marokkaanse verdachten uit Brussel zijn een aantal zware criminelen. Mimoun B. is eerder veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf. Mustapha El J. heeft veroordelingen voor bankovervallen. El J. was ook betrokken bij de gijzeling van een medewerkster van een wisselkantoor in Brussel. De overvallers eiste de toegangscodes en sleutels van het kantoor. Hussein El B. is extreem vluchtgevaarlijk en wist eerder te ontsnappen uit de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel. Twee verdachten van de diamantroof zijn momenteel voortvluchtig.

De Belgische recherche had het vermoeden dat de Brusselse daders van de diamantroof aan Marc Bertoldi hadden gevraagd de gestolen edelstenen te verkopen. Vanaf dat moment was de Fransman subject van onderzoek.

Bertoldi, afkomstig uit een vermogende familie, is met zijn Marokkaanse vrouw woonachtig in Casablanca. De Fransman heeft een aantal bedrijven in de West-Marokkaanse havenstad, waaronder een restaurant. Een Zwitserse zakenman had Bertoldi een lening gegeven voor dat restaurant. Toen Bertoldi twee maanden geleden de zakenpartner opzocht in het Zwitserse Genève werden beiden geobserveerd in het onderzoek naar de diamantroof.

'Eerst gaf Bertoldi mij twee edelstenen als onderpand voor de lening die ik hem heb toegestaan. Maar daarna heeft hij mij onder druk gezet om een partij diamanten voor hem te bewaren', verklaarde de zakenman deze week tegenover de recherche. Zakenman Roberto R. werd woensdag samen met zijn advocaat Erik S. aangehouden in Genève. De diamanten die Bertoldi aan de zakenman gegeven zou hebben zijn teruggevonden en waren afkomstig van de diamantroof. De zakenman en advocaat worden verdacht van heling. De Porsche Panamera had Bertoldi gehuurd bij een bedrijf van zijn zakenpartner.

De Franse politie zou waarschijnlijk nooit het vermoeden hebben gehad dat Bertoldi betrokken is bij de diamantroof. Hij staat niet geregistreerd als een persoon die zich bezighield met zware of georganiseerde criminaliteit. Toen er een Belgisch rechtshulpverzoek werd gedaan aan de Franse autoriteiten om deze verdachte te arresteren voor betrokkenheid bij diamantroof waren de Fransen verbaasd.

Tijdens een politieactie deze week in België, Frankrijk, Zwitserland en Luxemburg werden 31 personen aangehouden, waarvan een aantal in voorlopige hechtenis is gesteld. Maandag verschijnen de vermeende overvallers uit Brussel voor de Belgische raadkamer. Het Zwitserse gerecht heeft de voorlopige hechtenis van de zakenman en advocaat reeds verlengd. Donderdag beslist een Franse rechter of Bertoldi wordt overgeleverd aan België.

Opvallend was de aanhouding van Christelle C. De vrouw is een voormalig receptioniste bij de politie en de ex-vriendin van de 'oude' Brusselse gangster en overvaller Claude Silverans. Christelle zou nu een relatie hebben met een verdachte van de diamantroof. De vrouw is inmiddels vrijgelaten.

Op 18 februari reden ongeveer acht gewapende en gemaskerde overvallers de luchthaven op, tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss. Op dat moment stond daar een waardetransportauto van Brinks. De gangsters bedreigden het beveiligingspersoneel van de waardetransportauto en de piloot en de co-piloot van het vliegtuig.

De overvallers konden de laaddeuren openen en haalden er 121 colli's met voornamelijk diamanten uit. De waarde van de diamanten zou 50 miljoen euro bedragen, waarvan de daders een deel hebben buitgemaakt.
http://www.crimescene.pro/belgie83.html

dit is voor de kruimeldieven als je iets doet doe het dan goed inplaats van ons allemaal te vernederen op opsporing verzocht