Bekijk volle/desktop versie : Uitslag Stelling: Syrië zoekt het zelf maar uit



04-04-2013, 15:21
ik vind dat ze gelijk hebben wij arabieren hebben genoeg geld we hebben olie zat in de grond het word gewoon dat de tiranieken leiders die vieze honden maar vel geld in syrie moeten stoppen hoe vaak hebben die vieze saudiese honden wel niet geld in de amerikaanse econmie gesopt om ze te helpen?

Uitslag Stelling: Syrië zoekt het zelf maar uit door Martine de Vente
Moeten wij in Nederland ons iets aantrekken van de vreselijke burgeroorlog die er nu woedt in Syrië, waarvoor miljoenen op de vlucht zijn en waarbij al tienduizenden slachtoffers zijn gevallen? Nee hoor, Syrië is niet ons probleem, zo vindt een overgrote meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag.




„Deze oorlog gaat om het geloof, laten ze het zelf maar oplossen”, is een veel geuite mening van veel respondenten. We hoeven ons niet elke humanitaire ramp die zich voltrekt in de wereld aan te trekken, zo vindt een bijna even grote meerderheid.

„Europa en de VS moesten maar eens stoppen met zich overal mee bemoeien, kijk maar naar waar dat ons gebracht heeft in Afghanistan en Irak”, zo waarschuwt een van de stemmers.

Inzameling
Afgelopen weekeinde was er een giro 555-actie voor de Syrische vluchtelingen. Het Nederlandse publiek doneerde 1,2 miljoen euro. Vergeleken met de opbrengst van vorige acties is dat een laag bedrag. Zo leverde een inzameling voor de aardbeving in Haïti in 2010 111 miljoen euro op, en voor de droogte in de Hoorn van Afrika gaf Nederland in 2011 25 miljoen euro.

Ruim een derde van de stemmers vindt het bedrag ’wel meevallen’, nog eens ruim een derde vond het bedrag ’te verwachten’. Dat de Nederlandse regering na eerder dertig miljoen nu nog eens vier miljoen euro doneerde, dat vindt ruim meer dan de helft van de respondenten ’veel te veel’. Veel deelnemers vinden dat Nederland al problemen genoeg heeft en zich dus ook niet nog eens de ellende van het buitenland op de hals moet halen.

Enkelen trekken zich wel het lot aan van de Syriërs die op de vlucht zijn. „De gewone burgers zijn de dupe. Ik heb medelijden met die mensen, die noodgedwongen in tenten moeten wonen.” Iemand anders, cynischer: „Als er olie te vinden was geweest, dan was Syrië allang geholpen.”

Bijna alle stemmers vinden dat niet ’wij’, maar de rijke Arabische olielanden Syrië maar moeten helpen. „Waarom helpen die hun moslimbroeders niet?”, zoals een stemmer schrijft.

Dat de Navo moet ingrijpen, zoals in het begin van de Arabische Lente nog gebeurde in Libië, dat vinden de stemmers ook geen goed idee. Driekwart vindt dat de Navo zich buiten het conflict in Syrië moet houden. Toch zijn er ook voorstanders van ingrijpen: „Als het Westen geen positieve invloed uitoefent op het Midden-Oosten, dan zal deze regio steeds verder radicaliseren en zich tegen ons keren.”

De Arabische Lente heeft Nederland en Europa voorlopig alleen maar geld gekost. Zo stuurde Europa begin dit jaar nog vijf miljard euro hulp naar Egypte om het land uit het slop te trekken. Bijna de helft van de stemmers vindt dat Egypte zelf maar zijn boontjes moet doppen; bijna evenveel stemmers vinden dat Egypte zo’n verwerpelijk regime heeft dat het de Europese steun niet verdient. „Het Midden-Oosten is niet op weg naar democratisering, maar naar meer islamisering”, is de zienswijze van een respondent. Een ander: „De Arabische Lente is een islamitische lente geworden.”

Toch is de oorlog in Syrië ook een beetje ’ons’ probleem. Islamitische jongeren sluiten zich aan bij jihad-groeperingen en gaan in Syrië vechten tegen Assad. Als zij terugkomen, vormen deze geradicaliseerde jongeren volgens de AIVD een veiligheidsrisico. Bijna tachtig procent van de stemmers denkt dat dit ook het geval is. Over wat er moet gebeuren met deze jongeren, is ook veel overeenstemming. De meeste stemmers vinden dat hen het Nederlanderschap afgenomen moet worden, omdat ze ’in vreemde krijgsdienst’ zijn geweest.