Najibsri
30-03-2013, 10:46
Gisteren op bezoek bij iemand en dacht laat mij even helpen in de keuken. Met koken welteverstaan. Een bijdrage leveren als een gediplomeerde kok (ja, ja, gevangenissen hebben 1 voordeel: gratis opleidingen en tijd zat). Het is vooral een sociaal bezigheid daar in de keuken. De Nederlandse vrouw merkte op dat zij een Nederlandse vriendin had die getrouwd was met een Marokkaan. Ze stelde dat zij het raar vond dat die vrouw extreem haar best deed om Marokkaans te leren koken en sindsdien ook echt alleen maar Marokkaans kookt. Haar man wil niet anders.
Ik opperde dat dit ook geldt voor de Marokkaanse vrouw. Ze kookt vaak alleen Marokkaans. Het ligt in mijn optiek niet aan de vrouw die zogenaamd alleen Marokkaans kan koken (veel Marokkaanse dames kunnen divers en gevarieerd koken) maar vooral aan de man die kennelijk een bekrompen culinaire smaak heeft.
Ook in mijn vriendenkring merk ik dit. De Marokkaanse vrienden hebben een hekel aan uit eten gaan naar een bijvoorbeeld Franse keuken. Op zich echt vreemd aangezien Marokkaans eten niet denderend lekker is en naar mijn mening vergeleken met andere keukens erg inferieur in smaak en stijl. En toch verkiest de Marokkaanse man de Marokkaanse keuken als superieur aan alle andere keukens. En de vrouw, van welk culturele achtergrond ze ook vandaan komt, faciliteert dit gewild en ongewild.
Hoe kan het dat de Marokkaanse man enkel kan genieten van de Marokkaanse keuken terwijl de fijnproevers en culinaire grootmeesters, Marokkaans eten juist onsmakelijk vinden?
Ik opperde dat dit ook geldt voor de Marokkaanse vrouw. Ze kookt vaak alleen Marokkaans. Het ligt in mijn optiek niet aan de vrouw die zogenaamd alleen Marokkaans kan koken (veel Marokkaanse dames kunnen divers en gevarieerd koken) maar vooral aan de man die kennelijk een bekrompen culinaire smaak heeft.
Ook in mijn vriendenkring merk ik dit. De Marokkaanse vrienden hebben een hekel aan uit eten gaan naar een bijvoorbeeld Franse keuken. Op zich echt vreemd aangezien Marokkaans eten niet denderend lekker is en naar mijn mening vergeleken met andere keukens erg inferieur in smaak en stijl. En toch verkiest de Marokkaanse man de Marokkaanse keuken als superieur aan alle andere keukens. En de vrouw, van welk culturele achtergrond ze ook vandaan komt, faciliteert dit gewild en ongewild.
Hoe kan het dat de Marokkaanse man enkel kan genieten van de Marokkaanse keuken terwijl de fijnproevers en culinaire grootmeesters, Marokkaans eten juist onsmakelijk vinden?