Bekijk volle/desktop versie : Toeareg-bestuurder in Kidal



28-03-2013, 16:35
Toeareg-rebellen in het noorden van Mali hebben een eigen bestuurder aangesteld in de regio Kidal. Zij vertrouwen het Malinese leger niet, dat zich te buiten zou gaan aan wraakacties tegen Toearegs en Arabieren. "Wij kunnen ons lot niet in handen leggen van een leger dat onze gezinnen executeert", zo liet Moussa Ag Assarid van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van de Azawad (NMLA) woensdagavond weten.


Het NMLA vecht al langer voor afscheiding. Met steun van islamitische extremisten wist het vorig jaar het noordelijke deel van Mali te veroveren, nadat het Malinese leger door een staatsgreep in de veraf gelegen hoofdstad Bamako in wanorde uiteen was gevallen. Maar de samenwerking tussen de Toeareg-separatisten en de extremisten hield niet lang stand en in juni 2012 waren de seculiere rebellen door de extremisten uit de voornaamste steden in Noord-Mali verdreven.

Onder leiding van het Franse leger werden de radicale islamisten in januari en februari uit de grote steden verjaagd. In steden als Timboektoe en Gao keerde het Malinese leger terug, maar niet in Kidal. Frankrijk heeft gezegd dat het de leiding over de operatie uiteindelijk aan Malinese of andere Afrikaanse troepen wil overdragen. Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft een vredesmacht van de Verenigde Naties van ruim elfduizend militairen voorgesteld, naast een andere troepenmacht van buiten de VN voor gevechtsoperaties tegen de islamitische extremisten.
http://www.nd.nl/artikelen/2013/maart/28/toeareg-bestuurder-in-kidal