Bekijk volle/desktop versie : Misbruik domineert leven ouders zedenzaak



22-03-2013, 13:02
Het leven van de ouders van de slachtoffers van Robert M. wordt sterk bepaald door het misbruik dat M. heeft gepleegd. Ouders hebben de afgelopen dagen achter gesloten deuren verteld over hun nachtmerries en hun onmacht. Velen zijn verhuisd, huwelijken en vriendschappen zijn stukgelopen.

De voorzitter van het hof vatte vrijdag in het openbaar de verklaringen samen van de ouders die gebruikmaakten van hun spreekrecht. Ze schetste daarmee de contouren van hoe de ouders elke dag weer worden geconfronteerd met de daden van M.

Ouders kampen met concentratieproblemen, slapeloosheid en nachtmerries. Sommige kinderen herinneren zich het misbruik en verstijven bij de aanblik van mannen die lijken op M. Ook hebben veel ouders verteld over de angst dat ze alsnog in de media belanden. Ze zijn erg onzeker over de opvoeding van hun kind. Velen zijn in therapie en worden omringd door hulpverleners.

Veel ouders vertelden ook over het isolement waarin ze zijn beland nadat de zedenzaak in december 2010 aan het licht kwam. Ze weten niet aan wie ze over het misbruik moeten vertellen, ze mijden de buurt waarin hun kind op de crèche zat, en durven zich uit angst voor gesprekken over de zedenzaak en misplaatste grappen niet meer op feestjes te vertonen.

Het hof typeerde de getuigenissen van de ouders als aangrijpend en emotioneel. Het benadrukte veel respect te hebben voor hoe de ouders zich staande hebben gehouden bij het spreken in de rechtszaal. Het spreekrecht van de ouders is in dit hoger beroep wettelijk toegestaan. Bij de rechtbank vorig jaar was dat slechts mogelijk door een beslissing van de rechters, die door de verdediging van M. werd aangevochten, tot een wraking van de rechters aan toe.

De getuigenissen van de ouders lijken aan te sluiten bij de verklaringen die drie deskundigen vorige week in de zaak aflegden. Die spraken in algemene zin over de stress, angst en schuldgevoelens die ouders van slachtoffers van kindermisbruik ervaren. Ze benadrukten het belang van behandeling van ouders en kinderen.

Het hoger beroep staat vrijdag in het teken van de ouders en de slachtoffers. De meeste ouders worden bijgestaan door advocaat Richard Korver, die namens hen een vergoeding vordert voor de materiële en immateriële schade die ze hebben geleden. Ook betoogt hij dat niet alleen de kinderen, maar ook de ouders slachtoffers zijn van M.

Het hof houdt er overigens rekening mee dat het al op 25 april uitspraak kan doen in de zaak. Oorspronkelijk was de uitspraak voorzien voor 2 mei.
http://binnenland.nieuws.nl/746570/misbruik_domineert_leven_ouders_zedenzaak