Bekijk volle/desktop versie : Syrië bombardeert langs grens met Libanon



18-03-2013, 20:14

Citaat door babak-khoramdin:


Syrische gevechtsvliegtuigen hebben maandag doelen in de grensstreek met Libanon onder vuur genomen. Dat is bevestigd door het Libanese leger en door de Verenigde Staten
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het "een aanzienlijke escalatie" van het conflict, aldus persbureau Reuters.

Eerder werd het nieuws al bevestigd door een bron binnen het Libanese leger tegenover persbureau AFP. Volgens een Libanese veiligheidsdienst zijn er door de toestellen vier raketten afgevuurd op posities van de Syrische rebellen aan de Libanese kant van de grens.
Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië dat er door vliegtuigen van president Assad wordt geschoten wordt op doelen in Libanon.

Damascus

Ondertussen vonden maandag in en rondom de hoofdstad Damascus opnieuw gevechten plaats tussen het leger en de rebellen in het land. Zeker 26 mensen kwamen om. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

In het centrum van de hoofdstad zouden zeker drie mortiergranaten zijn ingeslagen, waarvan een bij het Tishreen-paleis, een van de drie paleizen van Assad. Volgens activisten werden ook gebouwen van de staatsveiligheidsdiensten en het ministerie van Hoger Onderwijs met granaten bestookt.

Grensstreek

De Syrische aanval in Libanon was gericht op het stadje Arsal, dat dicht bij de grens ligt. De lokale bevolking steunt grotendeels de Syrische rebellen in de strijd tegen de troepen van Assad. De grensstreek zou bij uitstek gebruikt worden om wapens en strijders over de grens naar Syrië te smokkelen.

De Libanese overheid heeft zich neutraal opgesteld tegenover het conflict in Syrië, maar de bevolking is verdeeld. Hierdoor zijn spanningen ontstaan in het land. Zo staat de Libanese Hezbollah-beweging achter Assad en zijn troepen en steunt de oppositie de rebellen.

Terughoudend

De Syrische rebellen beschuldigen Hezbollah van het leveren van strijders die meevechten aan de kant van Assads troepen in Syrië. De zittende macht in Damascus dreigde een week geleden op hun beurt met geweld te reageren als "het infiltreren van terroristen vanuit Libanon" door zou gaan.

"Syrische troepen tonen hun terughoudendheid door de rebellen in Libanon niet te bestoken en te verhinderen om Syrië binnen te dringen. Dit zal echter niet lang zo blijven", waarschuwde het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken.

'Tegenregering'

Ondertussen probeert de belangrijkste Syrische oppositiegroep, de door het Westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie (SNC), in Istanbul een 'tegenregering' te formeren. Die moet het bestuur op zich nemen over de door de rebellen beheerste delen van Syrië.

Twee eerdere pogingen een premier aan te stellen zijn echter mislukt. De uiteenlopende groeperingen die samen de oppositie vormen tegen het bewind van president Assad zijn het zelden snel eens.

De burgeroorlog tegen het regime van Assad duurt al bijna 2 jaar.

http://www.nu.nl/buitenland/3372875/syrie-bombardeert-langs-grens-met-libanon.html
.

18-03-2013, 23:01



Citaat door propaganda:
Leuke propaganda, de publieke opinie warm maken voor de rechtvaardiging van wapenleveranties.
Volgens jou niet waar? Ook niet als aljazeera het meldt?

19-03-2013, 05:20
babahk kohs modereehn