Bekijk volle/desktop versie : Festivalsnacks bevatten vaak poepbacteriën



15-03-2013, 21:45
Voedsel dat te koop is tijdens evenementen bevat vaak bacteriën, zoals E.coli en salmonella. Dat blijkt uit een onderzoek van de Health Protection Agency.

De Health Protection Agency, de Britse voedsel- en warenautoriteit, nam in totaal 659 monsters van snacks zoals hamburgers en hotdogs bij allerlei evenementen, van popconcerten en festivals tot kermissen en schoolfeesten. Een op de twaalf monsters bleek van onvoldoende kwaliteit te zijn. Zeven monsters bevatten gevaarlijke hoeveelheden bacteriën, zoals salmonella en clostridium perfringens.

Schoonmaakdoekjes
Ook op snijplanken en schoonmaakdoekjes werden bacteriën aangetroffen. Met name schoonmaakdoekjes die gebruikt werden om aanrechten en messen schoon te vegen, bleken erg smerig te zijn. Op 56 procent daarvan werden 20 keer zo veel bacteriën aangetroffen als acceptabel is. Op sommige exemplaren kwam listeria voor, een bacterie die vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's.

Voedselvergiftiging
Bacteriën als E.coli en salmonella kunnen maag- en darmproblemen opleveren. De E.coli-bacterie kan op de snack terecht zijn gekomen doordat de bereider ervan na het toiletbezoek zijn handen niet heeft gewassen. Bij risicogroepen, zoals jonge kinderen, zwangere vrouwen en ouderen, kunnen de gevolgen groter zijn. Zij moeten dan ook extra opletten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GezondheidsNet.

http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3409924/2013/03/15/Festivalsnacks-bevatten-vaak-poepbacterien.dhtml