Bekijk volle/desktop versie : 'Europese hulp aan Egypte moet gewoon doorgaan'



13-03-2013, 17:08
Timmermans heeft aangegeven dat de hulp gewoon doorgaat.





Frans Timmermans (PvdA) vindt het belangrijk dat de Europese Unie doorgaat met het geven van financiële steun aan Egypte. De minister van Buitenlandse Zaken wordt hierin gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer, bleek woensdag tijdens een debat. Het opschorten van de steun leidt waarschijnlijk tot 'grote spanningen' in de regio, waar bijvoorbeeld Israël veel last van gaat krijgen, voorspelde Timmermans.

Ook leidt het niet tot een verbetering van de mensenrechten. Die worden juist bevorderd door 'concrete programma's'. "Dat bereik je niet door weg te lopen. Timmermans heeft de twijfels in de Kamer deze week overgebracht aan zijn EU-collega's maar die waren het niet met hem eens. De overige lidstaten vinden 'unaniem' dat de hulp moet worden voortgezet. Ook de Verenigde Staten zijn die mening toegedaan, zei hij.

Een deel van de oppositie verzet zich tegen de hulp. PVV'er Joram van Klaveren vindt bijvoorbeeld dat Egypte wordt geleid door de 'virulente antisemiet' Morsi. Hij riep in een motie op om de banden met het land te verbreken. Ook de ChristenUnie toonde zich kritisch, net als het CDA. VVD'er Han ten Broeke ging wel akkoord met de hulp. De VVD is voor minder ontwikkelingssamenwerking, maar de EU-hulp wordt gegeven in het 'eigenbelang' van Nederland, zei hij.

Het is in het Nederlandse belang dat Israël niet 'implodeert' en dat het Suezkanaal als belangrijke handelsroute toegankelijk blijft. Wel pleitte Ten Broeke samen met andere partijen voor het verbinden van voorwaarden aan de geleverde hulp. Zo vroeg de PvdA expliciet aandacht voor de positie van vrouwen. Désirée Bonis staat vierkant achter de hulp. Het is niet bekend in welke richting Egypte zich zal ontwikkelen, maar het is van het 'grootste belang' dat de EU het land met 'raad en daad' bijstaat, zei ze.

Ook D66 staat achter de hulp. Timmermans antwoordde dat vrouwenrechten 'absolute topprioriteit' hebben binnen zijn mensenrechtenbeleid. Ook zal hij zich inzetten voor de positie van religieuze minderheden. De bewindsman herhaalde dat het om een veel kleiner bedrag gaat dan de eerder genoemde vijf miljard euro. Het grootste deel daarvan - 4,5 miljard euro - betreft mogelijke leningen, zei de minister.

De bewindsman wil pas stoppen met de hulp als blijkt dat het leidt tot 'grotere spanningen' of problemen met bevriende landen in de regio.

13-03-2013, 17:47


Europa is blind

13-03-2013, 17:48

Citaat door Lucius:
Europa is blind
Doet pijn he, nobody

13-03-2013, 17:54
morsi word gewoon omgekocht
hij krijgt alleen geld als hij israel niet aanvalt

dan mag hij tot zijn dood mubarak met baard spelen

13-03-2013, 21:26



Citaat:
Het is in het Nederlandse belang dat Israël niet 'implodeert' en dat het Suezkanaal als belangrijke handelsroute toegankelijk blijft.



Citaat:
Timmermans antwoordde dat vrouwenrechten 'absolute topprioriteit' hebben binnen zijn mensenrechtenbeleid.
Timmersmans toch, wie wil je in de maling nemen???