Bekijk volle/desktop versie : Verdachten doodschoppen grensrechter voor de rechter



11-03-2013, 10:23
De acht verdachten van de dodelijke mishandeling staan maandag voor de rechter.





Het gaat om een pro-formazitting, waarbij vooral het verdere verloop van de zaak wordt gepland. De zaak wordt maandag nog niet inhoudelijk behandeld. De verdachten zijn allemaal, op de 50-jarige vader van een van de spelers na, minderjarig. Voor minderjarigen geldt normaal dat de zaak achter gesloten deuren wordt behandeld. Omdat deze zaak voor veel ophef zorgde, mogen journalisten onder strikte voorwaarden in een naastgelegen zaal via een videoverbinding meekijken.

Na de dood van de grensrechter laaide een discussie over geweld op het voetbalveld op. Scheidsrechters deden hun beklag over het gebrek aan respect op het veld. Ook werd gewezen op de rol van sportjournalisten, die te gemakkelijk een scheidsrechter die in de fout gaat zouden afkatten.

Er werd een meldpunt voetbalgeweld opgesteld, waar honderden meldingen binnenkwamen. Bij de KNVB werd aangedrongen op strengere straffen. Uit een peiling van EenVandaag bleek zaterdag nog dat ruim tachtig procent van de scheidsrechters de gele kaart wil vervangen door een tijdstraf, die minder irritatie bij de tegenpartij zou oproepen. De KNVB presenteert 20 maart een plan om het geweld in te dammen.

In het weekeinde na de dood van Nieuwenhuizen werd de grensrechter voor alle wedstrijden in de Eredivisie en de Eerste Divisie herdacht met een minuut stilte. Alle teams in het betaald voetbal droegen rouwbanden. In het amateurvoetbal werden alle wedstrijden afgelast.

De rechtbank Midden-Nederland wil de zaak voor de zomer inhoudelijk behandelen. De 41-jarige grensrechter van Buitenboys uit Almere werd in december na een wedstrijd tegen het Amsterdamse Nieuw-Sloten zwaar mishandeld. Later overleed hij. Van de acht verdachten zitten er nog zeven vast.