Bekijk volle/desktop versie : Bahrein: Auto rijdt in op groep demonstranten



25-02-2013, 18:19
Bron + video
http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3399757/2013/02/25/Bahrein-Auto-rijdt-in-op-groep-demonstranten.dhtml

video In de Arabische oliestaat Bahrein blijft het twee jaar na het uitbreken van de opstand onrustig. Gisteren raakte een man ernstig gewond nadat een SUV met volle vaart inreed op een groep demonstranten. .

Op de beelden (zie beneden) is te zien dat betogers de weg hebben versperd met autobanden. Zij waren in het dorpje Dar Koelaib de straat opgegaan om de dood van de 20-jarige student Mahmoed al-Jaziri te herdenken. Hij overleed vorige week nadat de politie een traangasgranaat had afgevuurd, waarbij zijn hoofd werd geraakt. Al-Jaziri's neefje, de 16-jarige Hoessein al-Jaziri, was de week daarvoor al omgekomen, ook door politiegeweld.

In het filmpje is te zien hoe een zilverkleurige SUV inrijdt op de menigte en daarbij een man schept. Het slachtoffer wordt vervolgens meer dan tien meter meegesleurd.

Zijn vrienden namen hem mee naar een onbekende plaats, waar hij inmiddels behandeld zou worden aan zijn verwondingen. Demonstranten in Bahrein mijden officiële ziekenhuizen uit vrees meegenomen te worden door de geheime politie. Behalve demonstranten riskeren ook de behandelende artsen gevangenisstraffen. De Bahreinse autoriteiten zijn op zoek naar de gewonde man, maar niet naar de persoon achter het stuur, zeggen activisten.

De Bahreinse overheid maakte vorige maand duidelijk dat ze niet van zins is concessies te doen aan haar tegenstrevers. In hun beroepszaak voor het hoogste gerecht in Bahrein waren onlangs dertien oppositieleiders veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, vanwege hun betrokkenheid bij de opstand in het Golfstaatje. Acht van hen kregen levenslang omdat ze plannen zouden hebben gemaakt om het regime omver te werpen.

De opstand in Bahrein brak uit in februari 2011, op de golven van de volksopstanden elders in de regio. Tienduizenden inwoners - vooral sjiieten die de meerderheid van de bevolking vormen - gingen de straat op om te protesteren tegen het volgens hen autocratische en discriminerende bewind van het soennitische koningshuis. Het regime twijfelde echter geen moment en sloeg de opstand met hulp van grote buurman Saoedi-Arabië keihard neer.

Er vielen tientallen doden, en duizenden mensen werden opgesloten, gemarteld of verloren hun baan vanwege hun (vermeende) deelname aan betogingen. Twintig 'leiders' werden in snelle processen voor een militaire tribunaal veroordeeld tot straffen van vijf jaar tot levenslang. Dertien van hen draaiden daadwerkelijk de cel in - de zeven anderen waren inmiddels het land al ontvlucht of ondergedoken.

Onder druk van het Westen, en na een kritisch rapport van een internationale onderzoekscommissie, besliste de Bahreinse overheid vorig jaar de processen tegen de twintig nog eens over te doen voor een civiele rechtbank. In september besloot die de aanvankelijke straffen van het militaire tribunaal te handhaven.

Onder de dertien die nu ook in laatste instantie zijn veroordeeld, zijn politieke leiders van een verboden sjiitische partij en van de seculiere partij Wafd, maar bijvoorbeeld ook de prominente mensenrechtenactivist Abdoelhadi Khawaja. De laatste - die vorig jaar uit protest tegen zijn detentie nog 110 dagen in hongerstaking ging - was betrokken bij het organiseren van de demonstraties en pleitte bovendien voor een republiek. Hij kreeg er, ook vorige mand, levenslang voor.

Waarschuwing: de beelden hieronder zijn zeer schokkend. .

25-02-2013, 18:25



Citaat:
De opstand in Bahrein brak uit in februari 2011, op de golven van de volksopstanden elders in de regio. Tienduizenden inwoners - vooral sjiieten die de meerderheid van de bevolking vormen - gingen de straat op om te protesteren tegen het volgens hen autocratische en discriminerende bewind van het soennitische koningshuis. Het regime twijfelde echter geen moment en sloeg de opstand met hulp van [B]grote buurman Saoedi-Arabië keihard neer[/B].
De grote barbaar.