Bekijk volle/desktop versie : Ex-chefs geheime dienst Israël beseffen: Bezetting is zinloos



24-02-2013, 09:25
Het leven van de Israëlische documentairemaker Dror Moreh bestaat het afgelopen half jaar vooral uit rode lopers, interviews en prijsuitreikingen. Zijn volgende halte: Hollywood. Daar vindt aanstaande zondag de Oscaruitreiking plaats en Moreh's 'The Gatekeepers' is genomineerd in de categorie beste documentaire.

Hoewel de film nu al een groot succes is, lijkt Moreh zijn belangrijkste doel niet te verwezenlijken. In Israël doen het establishment en veel rechtse kiezers alsof 'The Gatekeepers' niet bestaat. En dat zijn juist de mensen die Moreh tot de orde wil roepen.

Honderden, zo niet duizenden documentaires zijn er gemaakt over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Toch weet Moreh een heel nieuw perspectief te bieden. Alle voormalige leiders van de Sjin Bet, de Israëlische inlichtingendienst, doen in de film hun verhaal. Een prestatie op zich, aangezien de dienst van spionnen en infiltranten voor journalisten doorgaans potdicht blijft. De openhartige wijze waarop de zes gewezen inlichtingenbazen praten over hun diensttijd, verschaft de kijker een unieke blik achter de façade van de macht. De mannen trekken conclusies die er niet om liegen.

De oudste van het stel, Avraham Sjalom, vertelt hoe Sjin Bet in zijn tijd - de jaren tachtig - veranderde van een organisatie die meedacht over de oprichting van een Palestijnse staat, in een genadeloze antiterreureenheid. Als leider van die club had hij een bijna onbegrensde macht. Hij hoefde de Israëlische premier zelfs geen toestemming meer te vragen voor het uitvoeren van dodelijke operaties.

Weinig ruimte voor moraal
Hoewel de mannen erg zakelijk vertellen over het steeds terugkerende geweld, blijkt dat ze zo hun bedenkingen hebben bij de wijze waarop de dienst is ingericht. Nu hun werk erop zit, realiseren ze zich dat binnen de rangen van Sjin Bet weinig ruimte is voor moraal. Zo accepteerden ze het chanteren van Palestijnen, het martelen van gevangenen en het maken van burgerslachtoffers als noodzakelijk kwaad. Alles om Israël te beschermen.

De drang om Israël te verdedigen is er nog steeds, maar leidt tot een radicaal andere conclusie: Israël zou de ruim 45 jaar durende bezetting van de Palestijnse Westoever onmiddellijk moeten opheffen, zeggen ze onafhankelijk van elkaar. Dat waar ze al die jaren verantwoordelijk voor zijn geweest - de eindeloze hoeveelheid inlichtingen over Palestijnse burgers, de duizenden Palestijnse gevangen en de vele Palestijnse doden - lost niets op, maar verergert het conflict juist, beseffen de mannen nu. "We winnen elke slag, maar verliezen de oorlog", concludeert een van hen.

Zo'n opmerking past eerder bij de relatief kleine groep progressieven in Israël. "Als je de dienst verlaat, word je een beetje links", zegt een ander. En dat uit de mond van iemand die in hetzelfde leven de functie bekleedde die misschien wel de grootste havikenmentaliteit van het land vereist.

Volle zalen
The Gatekeepers is een doorslaand succes in Tel Aviv. "Nog nooit zijn hier in zo'n korte tijd zoveel bezoekers geweest voor een documentaire", zegt Pinchas Schatz, programmeur bij de bioscoop. In plaats van één keer per dag, vertoont de bioscoop de film nu twee keer per dag. "De grote zaal heeft 350 plaatsen en zit altijd vol", zegt Schatz lachend. Ook in Jeruzalem en Haifa trekt de documentaire volle zalen. In maart begint kabelzender Channel 1 zelfs met het uitzenden van de serie 'The Gatekeepers': de bioscoopversie, maar dan uitgebreid met extra beeldmateriaal.

En toch is het maar een beperkte groep die ernaar zal kijken, verwacht programmeur Schatz. "De mensen die al kritisch zijn over de bezetting komen hier op af, dit is de plek van links Israël." En dat terwijl Doreh in bijna elk interview benadrukt dat hij juist die andere kant van zijn land wil wakker schudden.

Premier Benjamin Netanjahoe heeft de documentaire in elk geval niet gezien en is dat volgens een woordvoerder ook niet van plan. Zelfs een felicitatie voor de Oscarnominatie kon er niet vanaf, hoogst ongebruikelijk voor een premier die normaal gesproken elk Israëlisch succes op het gebied van kunst, sport of wetenschap onder de aandacht brengt.

"Ik zou hem willen vragen naar de film te gaan", zei Moreh onlangs tegen de Amerikaanse krant The New York Times. "En na te denken over wat gezegd wordt door de mensen die de meeste verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid van de staat Israël."

Ook Palestijnse docu maakt kans op Oscar
Een van de andere kanshebbers voor een Oscar is de Palestijnse documentaire '5 broken cameras'. Ook in deze film is het Israëlisch-Palestijnse conflict het thema, dit keer volledig verteld vanuit Palestijns perspectief. Met een eenvoudige camera probeert de Palestijn Emad Burnat vast te leggen hoe de bevolking van zijn geboorteplaats Bilin zich op niet-gewelddadige manier verzet tegen de bouw van joodse nederzettingen rondom het dorp. Terwijl zijn camera's sneuvelen en zijn medestanders worden opgepakt, verwond of gedood, sluipt de wanhoop langzamerhand het gezin van Burnat binnen.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/3397641/2013/02/21/Ex-chefs-geheime-dienst-Israel-beseffen-Bezetting-is-zinloos.dhtml

24-02-2013, 09:47


Israël is een Zionistische Terror staat.

24-02-2013, 10:22

Citaat:
Premier Benjamin Netanjahoe heeft de documentaire in elk geval niet gezien en is dat volgens een woordvoerder ook niet van plan. Zelfs een felicitatie voor de Oscarnominatie kon er niet vanaf, hoogst ongebruikelijk voor een premier die normaal gesproken elk Israëlisch succes op het gebied van kunst, sport of wetenschap onder de aandacht brengt.
Duhh...


Heel interessant... weet iemand trouwens of de docu online te zien is?

Bvd

24-02-2013, 10:37

Citaat door Lina.21:
Duhh...


Heel interessant... weet iemand trouwens of de docu online te zien is?

Bvd
Hey

Ik =kapoet

24-02-2013, 10:50



Citaat door _Dramaqueen_:
Hey

Ik =kapoet
Zo lief!

Waar was je gisterenavond a 3afrita?

24-02-2013, 10:57
http://www.haaretz.com/culture/israeli-oscar-nominee-criticizes-netanyahu-over-snub-1.505284

24-02-2013, 11:13
trailer:

[video]https://www.youtube.com/watch?v=-uc8U89IcSo[/video]

24-02-2013, 11:14

Citaat door Lina.21:
Zo lief!

Waar was je gisterenavond a 3afrita?
Amsterdam..

24-02-2013, 11:17

Citaat door mrXalvador:
trailer:

[video]https://www.youtube.com/watch?v=-uc8U89IcSo[/video]
Goedemorgen Luci.

24-02-2013, 11:19

Citaat door _Dramaqueen_:
Goedemorgen Luci.
Good morning dear Drama