Bekijk volle/desktop versie : 900 mln voor vluchtelingen Syrië



30-01-2013, 13:03
Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië hebben elk 300 miljoen dollar (223 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor hulp voor de vluchtelingen uit Syrië. De landen deden dat op een internationale donorconferentie voor Syrië, die wordt gehouden in Koeweit-stad.

Doel van de conferentie is om één miljard dollar (740 miljoen euro) in te zamelen voor de vluchtelingen voor het geweld in Syrië. Volgens de VN bevinden zich zo'n 700.000 vluchtelingen in de buurlanden van Syrië. Zij leven in slechte omstandigheden in vluchtelingenkampen. Ook moet er een half miljard dollar (370 miljoen euro) komen voor noodhulp voor vier miljoen vluchtelingen in Syrië zelf.

De emir van Koeweit zei op de conferentie dat er "verschrikkelijke berichten" over geweld in Syrië naar buiten komen. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van het land.

Dramatische oproep

VN-chef Ban Ki-moon deed op de conferentie eveneens een dramatische oproep om het geweld in Syrië te stoppen. "In naam van de mensheid, stop het doden, stop het geweld", zei Ban tegen de vertegenwoordigers van de zestig deelnemende landen. Onder de deelnemende landen bevinden zich ook Rusland en Iran, beiden bondgenoten van de Syrische president Assad.

Voorafgaand aan de top verweet Ban de internationale gemeenschap dat zij "zeer beperkt" heeft gereageerd op het geweld in Syrië.

Noodklok

Afgelopen nacht luidde VN-gezant Brahimi ook al de noodklok over de gruwelen Syrië. Hij riep de VN-veiligheidsraad op om nu daadwerkelijk in actie te komen. Hij sprak enkele uren nadat in Aleppo de lijken waren gevonden van 71 mannen in een rivierbedding. Ze waren vastgebonden en hadden kogelwonden in het hoofd.
http://nos.nl/artikel/468099-900-mln-voor-vluchtelingen-syrie.html